panelladikes 2023
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μια καλή επίδοση σε αγώνες προσφέρει επιπλέον μόρια στους μαθητές λυκείου για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Γίνε κι εσύ πρωταθλητής για να πάρεις μόρια ή για να εισαχθείς στα ΑΕΙ χωρίς Πανελλήνιες εξετάσειςΑγωνιστική αλιεία, αλεξιπτωτισμός, αϊκίντο, μπιλιάρδο, σου μπακ ντο-μου ντου κουάν, τσιδαόμπα, τσιρλίντινγκ, μπιτς βόλεϊ, γκολφ, μουάι τάι, είναι ορισμένα από τα πρωταθλήματα τα οποία οργανώνονται ανά έτος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Μια καλή επίδοση σε αγώνες προσφέρει επιπλέον μόρια στους μαθητές λυκείου για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Εάν ο υποψήφιος πετύχει υψηλή διεθνή διάκριση εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

Ο πίνακας περιλαμβάνει 100 αθλήματα – μεταξύ αυτών, προφανώς, και τα ευρέως διαδεδομένα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, στίβος κ.ά. Aλλα 51 είναι τα αντίστοιχα αθλήματα για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Συνολικά 63 αθλητικές ομοσπονδίες είναι αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος και οργανώνουν πρωταθλήματα σε κατηγορίες παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων.

Ποια είναι τα προνόμια των διακριθέντων;

Ο νόμος ορίζει:

• Χωρίς ποσοτικό περιορισμό και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων της σχολής εισάγονται σε όποια σχολή θέλουν οι αθλητές που έχουν πάρει έως και 6η θέση σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και στα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, νέων και εφήβων – κορασίδων. Το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση του μεταλλίου σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων και εφήβων – κορασίδων.

• Οι υποψήφιοι που έχουν καταλάβει 7η ή 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων και εφήβων – κορασίδων και 4η έως 8η θέση σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών εξασφαλίζουν ελευθέρας σε τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Το ίδιο προνόμιο δίνει το μετάλλιο σε χαμηλότερης εμβέλειας διεθνείς αγώνες (παγκόσμιο παίδων – κορασίδων, παγκόσμιοι σχολικοί, ολυμπιακοί αγώνες νεότητας).

• Οι υψηλές διακρίσεις (έως και 8η θέση) σε άλλους αγώνες διεθνούς επιπέδου μοριοδοτούνται με προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους από 22% έως 40% (ανάλογα με τη διοργάνωση και τη θέση) για όλα τα ΑΕΙ.

• Τέλος, μοριοδοτούνται οι διακριθέντες σε πανελλήνιους αγώνες, αλλά διεκδικώντας αριθμό θέσεων ίσο με το 3% του αριθμού των εισακτέων, καθ’ υπέρβαση αυτού, σε όλα τα ΑΕΙ πλην των ΤΕΦΑΑ, για τα οποία το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%.

Πόσοι ωφελήθηκαν

Το 2023, 928 υποψήφιοι έκαναν αίτηση εισαγωγής σε ΑΕΙ ως διακριθέντες αθλητές και πέρασαν οι 867. Ετησίως υπολογίζεται ότι το 20% των εισαχθέντων είναι χωρίς εξετάσεις λόγω μιας υψηλής διάκρισης και το 80% με μοριοδότηση.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσιπ
Δημοσκοπήσεις: Ποια μικρά κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής λόγω Τσίπρα και Καρυστιανού
Η επέλαση των νέων κομμάτων συμπιέζει τους μικρούς παίκτες και απειλεί με κοινοβουλευτικό αποκλεισμό
Δημοσκοπήσεις: Ποια μικρά κόμματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής λόγω Τσίπρα και Καρυστιανού
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Διαμαρτυρίες υποψηφίων για ασάφεια σε ένα θέμα – Ζητούν να γίνουν δεκτές εναλλακτικές απαντήσεις
Πολλά από τα παιδιά που διαμαρτύρονται υποστηρίζουν ότι είχαν προετοιμαστεί συστηματικά επί μήνες και θεωρούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμα...
Πανελλαδικές 2026: Διαμαρτυρίες υποψηφίων για ασάφεια σε ένα θέμα – Ζητούν να γίνουν δεκτές εναλλακτικές απαντήσεις