πιερρακακης
Παρά την κοπτοραπτική το υπουργείο Παιδείας αύξησε μόνο κατά 277 τις θέσεις για τους εισακτέους στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις

Στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις 277 θέσεις εισακτέων περισσότερες από πέρσι (φέτος βρίσκεται στις 68.851 έναντι 68.574 πέρσι) ήταν όλο κι όλο τελικά η "ήπια" αύξηση στην οποία έκανε αναφορά ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο και αυτή η ελάχιστη αύξηση περιέχει εντός της ψιλή κοπτοραπτική για τις εντυπώσεις. 

Από τις 277 θέσεις οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ.

Το τρικ της πλαστής αύξησης θέσεων δεν πείθει και σίγουρα δεν καλύπτει τη γενικότερη επιδίωξη να φανεί ο κ. Πιερρακάκης γενναιόδωρος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά και εν όψει των ευρωεκλογών.

Βέβαια είναι κοινώς γνωστό πια ότι ο κόφτης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι αυτός που βγάζει τον τελικό αριθμό των υποψηφίων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ΑΕΙ και κάθε χρόνο είναι αυτός που αφήνει μεγάλο αριθμό παιδιών εκτός της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι από τα δυο νέα τμήματα το ένα δημιουργήθηκε στο αγαπημένο Πανεπιστήμιο της κυβέρνησης, το Δημοκρίτειο, το οποίο πήρε και οχτώ τμήματα (από τα εφτά που αρχικά είχε ανακοινωθεί) από το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για το τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισακτέων, προσφέρει 100 θέσεις στους ενδιαφερόμενους υποψήφιους. Εντάσσεται φυσικά στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Το δεύτερο καινούργιο τμήμα προκύπτει από τη συμφωνία με το υπουργείο Αμυνας και αφορά τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) - Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης - Ραδιοναυτίλοι και εντάσσεται στο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Ακόμα μία αλλαγή στο Μηχανογραφικό αφορά το τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Ρέθυμνο, το οποίο μετονομάζεται σε τμήμα Φιλοσοφίας.

Τα οχτώ τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου που υπάχθηκαν στο ΔΠΘ δεν λογίζονται ως αλλαγές, καθώς δεν αλλάζουν ούτε όνομα ούτε αντικείμενο.

Ωστόσο πρόκειται για τα εξής:

  • ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΔΡΑΜΑ) 200 θέσεις
  • ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΔΡΑΜΑ) 150 θέσεις
  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 150 θέσεις
  • ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 250 θέσεις
  • ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) 128 θέσεις
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 240 θέσεις
  • ΦΥΣΙΚΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 100 θέσεις
  • ΧΗΜΕΙΑΣ (ΚΑΒΑΛΑ) 202 θέσεις
  • Και το καινούριο ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) 100

Κατά τ’ άλλα οι προσθαφαιρέσεις που έχουν γίνει δεν ξεπερνούν τις δυο-τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με εξαίρεση δυο τμήματα που η διαφορά έφτασε στις… πέντε θέσεις, οι οποίες αφαιρέθηκαν από το Μαθηματικό Αθήνας και το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας. Αυτές οι δύο αφαιρέσεις αποτυπώνουν και τη λογική της κοπτοραπτικής.

Αυτές έστω οι ελάχιστες θέσεις δόθηκαν κυρίως στα περιφερειακά Ιδρύματα από τα μεγάλα κεντρικά (βλ. ΕΚΠΑ). Τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων βλέπουμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και στο Ιόνιο. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα πειράχτηκαν ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Εγινε επιλεκτική μείωση. Ανέγγιχτα έμειναν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πάντειο.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Πανωλεθρία στην Φυσική: "4 ώρες θέλουν για να λυθούν αυτά τα θέματα"

Μπάχαλο και στην Ιστορία στις Πανελλήνιες - Άνω κάτω οι μαθητές

Πανελλήνιες: Με ένα κλικ τα θέματα και οι λύσεις στο κινητό σας 

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα