Πανελλαδικές: Οι αλλαγές στους εισακτέους στις Αστυνομικές-Στρατιωτικές Σχολές και στο Λιμενικό και οι επιπτώσεις στις βάσεις εισαγωγής
Πανελλήνιες 2023: Πού μειώνονται και πού αυξάνονται οι εισακτέοι

Οι Αστυνομικές Σχολές και το Λιμενικό ανακοίνωσαν τον αριθμό εισακτέων τους, με τις πρώτες να προχωρούν σε αύξηση και το δεύτερο σε μείωση, ενώ εν αναμονή βρίσκονται οι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι εξετάσεις για τις παραπάνω σχολές ξεκινούν νωρίτερα για τους υποψηφίους, καθώς εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να υποβάλουν τις αιτήσεις στα αρμόδια υπουργεία και να συμμετάσχουν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη χρονιά, η διενέργεια των εξετάσεων μεταφέρθηκε νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου που γινόταν παραδοσιακά. Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου.

Αύξηση στις Αστυνομικές Σχολές

Αύξηση συνολικά περίπου 100 εισακτέων ανακοίνωσαν για φέτος οι Αστυνομικές Σχολές. Ειδικότερα, για τη Σχολή Αστυφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων θα είναι 850 άτομα αντί 730 που ήταν πέρσι. Μικρότερος από πέρσι θα είναι ο αριθμός εισακτέων στην Σχολή Αξιωματικών, με 100 πρωτοετείς αντί 117 πέρσι. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 εισακτέων την προηγούμενη χρονιά.

Η αύξηση στη Σχολή Αστυφυλάκων είναι πιθανόν να πιέσει προς τα κάτω τη περσινή βάση που κινήθηκε στα 14.830 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η σχολή έχασε πάνω από 1.500 μόρια, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές που κινούνταν πάνω από τα 16.000 μόρια.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στην Σχολή Αξιωματικών ίσως θα πρέπει να περιμένουν μια μικρή άνοδο, λόγω της μικρής περικοπής στις θέσεις. Η σχολή αυτή έχει μία από τις υψηλότερες βάσεις, καθώς πέρσι έφτασε τα 17.760 μόρια.

Στο Λιμενικό

Σημαντική είναι η μείωση στον αριθμό εισακτέων στις σχολές του Λιμενικού. Στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε στους 24 από 27 πέρσι. Στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε στους 60 από 100 πέρσι. Σημειώνεται ότι και οι δύο σχολές είναι υψηλόβαθμες με την πρώτη πέρσι να φτάνει τα 17.330 μόρια και τη δεύτερη τα 15.520 μόρια. Και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται στάσιμη ή μικρή άνοδος της βάσης λόγω της μείωσης των εισακτέων.

Περισσότερες θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές

Εν αναμονή των εισακτέων βρίσκονται οι υποψήφιοι για τις υψηλόβαθμες Στρατιωτικές Σχολές, στις οποίες και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται αύξηση. Η αύξηση είναι πολύ πιθανόν να μην αφορά το σύνολο των σχολών αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, πριν λίγους μήνες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε κάνει λόγο για μεταφορά των κενών θέσεων που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ειδικότερα, στην Ευελπίδων (ΣΣΕ)-ΟΠΛΑ, από το σύνολο των αρχικών 146 θέσεων, οι επιτυχόντες για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ήταν 87, αφήνοντας 59 θέσεις κενές. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τις συνολικές θέσεις, που προέκυψαν κατόπιν μεταφοράς από θέσεις ειδικών κατηγοριών που δεν καλύφθηκαν, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εκτοξεύτηκε σε 226 και τα κενά στα 139.

Γι’ αυτό το λόγο στις Σχολές Ευελπίδων (Οπλα και Σώματα) ο συντελεστής για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έπεσε από το 1,2 στο 1 για τους φετινούς υποψηφίους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περσινές επιδόσεις των υποψηφίων, με συντελεστή 1, όπως θα ισχύει για τους φετινούς υποψηφίους, η ΕΒΕ θα έπεφτε στο 11,87, μία διαφορά που θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος των κενών θέσεων που εκτοξεύτηκαν στις 139 μόνο για πέρσι.

Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η προθεσμία της υποβολής ηλεκτρονικά Αίτησης-Δικαιολογητικών των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) των Στρατιωτικών Σχολών θα γίνεται από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 08:00 έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 24:00.  

ΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Αστυνομικές Σχολές
ΣχολήΑριθμός εισακτέων 2023Αριθμός εισακτέων 2022
Αστυφυλάκων850730
Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας110117
Λιμενικό Σώμα
ΣχολήΑριθμός εισακτέων 2023Αριθμός εισακτέων 2022
Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.2427
Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής60100

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα