amfitheatro-aei-foitites
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Στροφή σε σπουδές Πληροφορικής και Οικονομίας στις επιλογές των υποψηφίων

Στις φετινές επιλογές των υποψηφίων οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους Πληροφορικής και Οικονομίας. 

Η αλλαγή αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς για διάφορους λόγους το 4o Επιστημονικό Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής τα τελευταία χρόνια στρατολογεί ολοένα και περισσότερους υποψήφιους και φέτος ήταν το μεγαλύτερο - σε αριθμό υποψηφίων - Επιστημονικό Πεδίο.

Η εξέλιξη των επιλογών των υποψηφίων

Αν γυρίσουμε πίσω μερικά χρόνια, πχ αν πάμε στο 2016, πριν από μία εξαετία δηλαδή,  εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι υποψήφιοι - το 36,97% - για τα ΑΕΙ επέλεγαν σπουδές σε κλάδους των ανθρωπιστικών επιστημών.

Αναφερόμαστε σε Φιλολογικά, Ιστορικά, Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογικά τμήματα κλπ.  Από την άλλη το 21,9% είχε επιλέξει θετικές σπουδές (μηχανικοί, φυσικοί, μαθηματικοί, χημικοί κ.λπ) και το 14,16% επιστήμες υγείας.

Μόνο ένας στους τέσσερις 26,94% είχε τότε επιλέξει να σπουδάσει Οικονομικά ή Πληροφορική.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2019, μειώθηκαν σε σχέση με το 2016 όσοι επέλεξαν ανθρωπιστικές σπουδές σε 29,96%, παρότι το 1ο Επιστημονικό Πεδίο εξακολουθούσε να ελκύει τους περισσότερους υποψηφίους μεταξύ των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων Προσανατολισμού.

Η μείωση ήταν επτά ποσοστιαίες μονάδες οι οποίες τροφοδότησαν τους υπόλοιπους τρεις κλάδους: Τις θετικές σπουδές επέλεξε το 24,77% τις σπουδές υγείας το 17,66% και τις σπουδές οικονομικών και πληροφορικός το 27,61%.

Φέτος, μία τριετία μετά το 2019, η στροφή των 18χρονων έχει αλλάξει ριζικά.

Οι ανθρωπιστικές σπουδές έχασαν τα πρωτεία από τους κλάδους πληροφορικής - οικονομίας που τους επέλεξε το 35,14% των υποψηφίων με αύξηση οκτώ μονάδων σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των ανθρωπιστικών σπουδών μειώθηκε σε 25,51% όπως και των θετικών σπουδών στο 19,82%.

Μικρό μέρος των απωλειών των δύο τομέων εισέπραξε και ο κλάδος των επιστημών υγείας που έφτασε στο 19,09%

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές 2025: Νέα πανωλεθρία για τα επτά Τμήματα Φυσικής

Μια πικρή «ιστορία» των Πανελληνίων εξετάσεων

«Οικογενειακή» υπόθεση οι Πανελλαδικές 2025: Αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη κατακτούν μαζί την Ιατρική του ΑΠΘ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υπουργείο Παιδείας
Πανελλήνιες 2025: Εγγραφές επιτυχόντων Αλλοδαπών – Αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2025
Από 12 έως 25 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές επιτυχόντων Αλλοδαπών – Αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2025
Πανελλήνιες 2025: Εγγραφές επιτυχόντων Αλλοδαπών – Αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 2025
ΑΔΕΔΥ, ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση Φάμελλου – ΑΔΕΔΥ: Στο επίκεντρο μισθολογικά, εργασιακά και μονιμότητα στο Δημόσιο
Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΔΕΔΥ με αιχμή μισθούς, δικαιώματα και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το πειθαρχικό
Συνάντηση Φάμελλου – ΑΔΕΔΥ: Στο επίκεντρο μισθολογικά, εργασιακά και μονιμότητα στο Δημόσιο