ειδικη αγωγή
Thumbnail
Το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Δεκατρία τμήματα φέτος θα δουν λιγότερους από 10 εισακτέους να περνούν τις πύλες τους, ενώ η Νοσηλευτική Διδυμότειχου δεν είχε... κανέναν.

Μεταξύ αυτών, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι έχει επτά εισακτέους, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας έχει πέντε εισακτέους και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας έχει τρεις εισακτέους. Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας θεσσαλονίκης (με επτά εισακτέους), το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας του ίδιου ιδρύματος (με έξι εισακτέους), το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Σερρών (με δύο εισακτέους), το Τμήμα Αρχειολογίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσικολογίας Κέρκυρας (με εννέα εισακτέους), το Τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου (με τέσσερις εισακτέους) και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου (με τέσσερις εισακτέους).

Συνολικά πέρσι και φέτος έχουμε πάνω από 25.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Στο βάθος δεν περιμένει… κήπος αλλά η «Αθηνά» Νο 2 , κοντολογίς οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις τμημάτων (διακαής πόθος του υπουργείου Παιδείας) και η αρχή μιας νέας «χρυσής εποχής» για τα κολέγια, δηλαδή, βαδίζουμε στην αποθέωση του ιδιωτικού τομέα και όποιος αντέξει.

Ας δούμε όμως τα πράγματα με μια σειρά:

Οι χιλιάδες αυτές θέσεις εισακτέων που έμειναν  (σε συνδυασμό με τη «δράση των μετεγγραφών», που δρουν με τη λογική της «λιποαναρρόφησης») αποψιλώνουν περίπου 50-60 τμήματα κατά βάση περιφερειακών πανεπιστημίων.

Στο σημείο αυτό, το ΥΠΑΙΘ, επιδέξια και αθόρυβα, με τη βοήθεια του τακτοποιημένου λόγου μιας νέας (;) μεταρρυθμιστικής σταυροφορίας, όπου σκόπιμα έχει υποκατασταθεί η αναζήτηση των αιτιών από τη διαπίστωση των αποτελεσμάτων, οδηγεί τον προβληματισμό της κοινής γνώμης να μοιάζει με τη θεωρία του πεπρωμένου στη θρησκευτική σκέψη, όπου οι άνθρωποι αναφωνούν «είναι θέλημα θεού» για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν μια ορισμένη εξέλιξη των πραγμάτων: Οσα τμήματα δεν έχουν «φοιτητές-πελάτες» πρέπει να κλείσουν ή να αναμορφωθούν.

Ετσι το ΥΠΑΙΘ νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι μέσα στον Φθινόπωρο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, θα έχουμε «ζυμώσεις» μεταξύ της Ν. Κεραμέως και πρυτάνεων για τα  τμήματα που «καίγονται» από την ΕΒΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Δείτε τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα τμήματα

Σπούδασε Νομική, Φαρμακευτική ή Ιατρική στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Έκτακτο επίδομα σε 80000 ανέργους - Προλάβετε τις αιτήσεις - Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

«Με βίασε ο πατέρας μου» – Πάγωσαν στο σχολείο με τα λόγια και το ξέσπασμα της 16χρονης μαθήτριας
H υπόθεση κινήθηκε μετά από αναφορά διευθυντή Λυκείου της πόλεως Ρόδου για την κακοποίηση της 16χρονης.
«Με βίασε ο πατέρας μου» – Πάγωσαν στο σχολείο με τα λόγια και το ξέσπασμα της 16χρονης μαθήτριας
ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα επιμορφωτικά σεμινάρια της παρ. 1 του άρθρου 95 είναι προαιρετική και συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγησή τους.
ΥΠΑΙΘ: Στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών η ενδοσχολική επιμόρφωση και ο ηλεκτρονικός φάκελος