Η ελάχιστη βάση εισαγωγής κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους- Κενές 10.839 θέσεις

Στις εκπλήξεις στις φετινές βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, και μετά από 59 χρόνια έγιναν γνωστές τέλος Ιουλίου, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης. 

Μεταξύ αυτών οι ιατρικές σχολές που “κρατήθηκαν στο ύψος τους”, η μεγάλη απόκλιση βάσεων σε σχολές του ΕΜΠ και των αντίστοιχων σχολών της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη πτώση των βάσεων στη σχολή της Νομικής Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής και γενικά του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω μικρότερου αριθμού υποψηφίων.

Ως αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας χαρακτήρισε το 68,83% που σημειώθηκε στις φετινές πανελλαδικές, και σημείωσε πως “οι υπόλοιποι που δεν πέρασαν κόπηκαν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής η οποία κόβει έναν στους τρεις υποψηφίους. Έτσι έμειναν 10.839 κενές θέσεις”.

Όσον αφορά στις κενές θέσεις, υπογράμμισε πως “για πρώτη φορά στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουμε σημαντικό αριθμό κενών θέσεων”. Όπως εξήγησε “αυτό συνέβη γιατί τα κεντρικά πανεπιστήμια επέλεξαν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, προσπαθώντας να μειώσουν τον αριθμό φοιτητών που δέχονται”. Επιπλέον ανέφερε πως “υπάρχει και ένα τμήμα που δεν πέτυχε κανένας φοιτητής. Πρόκειται για τη νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, που ανέβασε την ελάχιστη βάση εισαγωγής με αποτέλεσμα να μην πετύχει κανείς, όπως είχε γίνει αντίστοιχα πέρυσι με την Αρχιτεκτονική Ξάνθης”.


Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, σημείωσε πως από τα αποτελέσματα καταδεικνύεται πως “στα ΕΠΑΛ ο συναγωνισμός ο μεγάλος και οι υψηλές επιδόσεις δεν αφήνουν κενές θέσεις. Καθώς γίνεται μια στροφή των παιδιών προς τα ΕΠΑΛ, βλέπουμε πως γίνεται πιο δύσκολο να μπεις από τα ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι στο μισό”

Στις εκπλήξεις των φετινών βάσεων περιέλαβε τις ιατρικές σχολές “που κρατήθηκαν στο ύψος τους και δεν έπεσαν κάτω από τα 18.000 μόρια”, τους μηχανολόγους-μηχανικούς στο ΕΜΠ που “είχαν μείωση της βάσης τους κατά 71 μόρια, ενώ η ίδια σχολή στη Θεσσαλονίκη κατά 575” επισημαίνοντας πως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Το αντίστοιχο επισήμανε και με τους πολιτικούς μηχανικούς “στο ΕΜΠ είχαμε αύξηση κατά 8 μόρια ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε μείωση κατά 379 μόρια”

Επιπλέον επισήμανε την μεγάλη πτώση σε όλες της σχολές του 1ου πεδίου “το περιμέναμε γιατί φέτος οι υποψήφιοι ήταν πολύ λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά”. Σχετικά με αυτό σημείωσε πως “η πιο χαμηλή βάση στο τμήμα Ιστορίας Κέρκυρας, διαμορφώθηκε στα 8.420 μόρια”.

Όπως ανέφερε η Νομική της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής είχαν πτώση πάνω από 200 μόρια, αλλά και στα παιδαγωγικά σημειώθηκε μεγάλη πτώση από 300-750 μόρια. Άνοδος σημειώθηκε σε κάποια τμήματα του τέταρτου πεδίου και αυτό ήταν αναμενόμενο όπως εξήγησε γιατί “αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων στο 4ο πεδίο”

Ως σημαντική επισήμανση του κ. Στρατηγάκη είναι πως “τα παιδιά περνούν σε ποσοστό 90% στις πρώτες τους επιλογές. Δεν έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όλες τις σχολές. Μόνο αυτές που περνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”

Πηγή: ΕΡΤ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κακοκαιρία ΗΠΑ
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
«Η εν εξελίξει χειμερινή καταιγίδα θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνες επιπτώσεις στο Βόρειο και το Κεντρικό Τέξας τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το...
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
ΕΦΚΑ ένσημα
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Παρατείνεται για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες