Μητέρα υποψήφιας για ΕΒΕ: «Με 20.800 μόρια αποχαιρέτα το όνειρο...»
Με 20.800 μόρια υποψήφια μένει εκτός Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ λόγω ΕΒΕ και μπορεί να διεκδικήσει μια θέση μόνο στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων - «Με δύο παιδιά ακόμη να σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, η επιλογή αυτή μοιάζει αδύνατη» δηλώνει η μητέρα της

Με μια επιστολή προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως, μητέρα υποψήφιας που συμμετείχε φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις και συγκέντρωσε 20.800 μόρια μένει εκτός της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.

Όπως εξηγεί στην επιστολή της στο alfavita.gr, η επίδοσή της στο ελεύθερο σχέδιο της επιτρέπει να διεκδικήσει μια θέση μόνο στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων. 

«Με δύο παιδιά ακόμη να σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, η επιλογή αυτή μοιάζει αδύνατη. Αν οι δύο ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων συμψηφίζονταν -όπως συμβαίνει με τα γενικά μαθήματα- οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που εκθέτουν το πρόβλημά τους -μαζί και η κόρη μου- δεν θα είχαν πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας να διορθωθεί η αδικία έστω και τώρα.

Η επιστολή: 

Είμαι και εγώ μια μητέρα, της οποίας η κόρη αγωνίστηκε φέτος να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά της, να εισαχθεί στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ. Οι δυσκολίες πολλές όλη τη χρονιά, έχουν ειπωθεί αναλυτικά από πολλούς συνυποψήφιούς της.

Κατάφερε και συγκέντρωσε λοιπόν 20.800 μόρια στο σύνολο. Η ΕΒΕ του ελεύθερου σχεδίου είναι μεγαλύτερη από την επίδοσή της και της επιτρέπει να διεκδικήσει μια θέση μόνο στην αρχιτεκτονική Ιωαννίνων.

Με δύο παιδιά ακόμη να σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, η επιλογή αυτή μοιάζει αδύνατη. Αν οι δύο ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων συμψηφίζονταν -όπως συμβαίνει με τα γενικά μαθήματα- οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που εκθέτουν το πρόβλημά τους -μαζί και η κόρη μου- δεν θα είχαν πρόβλημα.

Με 20.800 μόρια, αυτή τη χρονιά και αποχαιρέτα το όνειρο...

Η πίκρα και η απογοήτευση μας έχει κατακλύσει για μέρες οικογενειακώς.

Το σύστημα αυτό είναι ΑΔΙΚΟ!

  • Είναι άδικο γιατί ο κανονισμός για τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων γνωστοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2021, πάνω στην τελική ευθεία του διαβάσματος των υποψήφιων, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τα παιδιά τι τους περιμένει. Αδιανόητο!
     
  • Είναι άδικο γιατί ενώ στα τέσσερα γενικά μαθήματα η ΕΒΕ συμψηφίζεται (και έτσι έπρεπε να είναι, γιατί φανταστείτε τι θα γινόταν αν "έκοβε" η ΕΒΕ κάθε μάθημα ξεχωριστά, πόσοι υποψήφιοι θα έμεναν εκτός) στα ειδικά μαθήματα ισχύει ξεχωριστά σε κάθε ένα. Είναι οξύμωρο γιατί (;) στα ειδικά δεν ισχύει ο συμψηφισμός. Ακόμα κι αυτό θα έσωζε πολλούς υποψήφιους από τον αποκλεισμό.
     
  • Είναι ακόμη άδικο, γιατί στη γενική ΕΒΕ των μαθημάτων, όταν υπάρχουν ειδικά μαθήματα, προσθέτει και τους μέσους όρους τους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο (βλ. γενική ΕΒΕ Αρχιτεκτονικής Πάτρας φτάνει 15.76 ενώ χωρίς να υπολογιστούν μαζί τα δύο σχέδια θα ήταν 14,37). Πράγμα παράλογο αφού οι ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων μετράνε ούτως ή άλλως για τα σχέδια. Γιατί να επηρεάζει και την ΕΒΕ των γενικών μαθημάτων;
     
  • Είναι άδικο γιατί το Υπουργείο εξαντλεί τη σκληρότητα και την απαξίωση απέναντι στο κατόρθωμα τόσων παιδιών, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το πραγματοποίησαν.

Είναι φυσικό να υπάρχουν παράμετροι που δεν έχουν υπολογιστεί, σ΄ ένα καινούριο νομοσχέδιο.

Το υπουργείο θα έπρεπε να δείξει κατανόηση και να διορθώσει αστοχίες και αδικίες που μπορεί να υπάρχουν.

Αυτό περιμένουμε να κάνει. Η γενναιότητα να διορθώσεις τυχόν λάθη, δείχνει και το μέγεθος της επιθυμίας σου να πετύχει αυτό που έχεις θέσει ως στόχο. Αφουγκραστείτε τα επιχειρήματα τόσων παιδιών, μην τα τιμωρείτε χωρίς λόγο και δείξτε ότι πράγματι θέλετε ένα καλύτερο αύριο για την Παιδεία, με δικαιοσύνη και αλληλεπίδραση με την κοινωνία. Μόνο έτσι θα αποδώσει.

Δ. Σ., μητέρα υποψήφιας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

foto-memaska
Εκπαιδευτικοί: Δεύτερη φάση εγγραφών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χωρίς εξαιρέσεις
Δεύτερη φάση εγγραφών για όλα τα τμήματα των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ χωρίς καμία εξαίρεση ζητούν η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου...
Εκπαιδευτικοί: Δεύτερη φάση εγγραφών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ χωρίς εξαιρέσεις
Φροντιστήρια-Κέντρα ξένων γλωσσών: Τα δικαιολογητικά ασκήσεως επαγγέλματος διδασκαλίας
Σε ΦΕΚ η αναγγελία έναρξης και επικαιροποίησης ασκήσεως επαγγέλματος στα φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών - Όλα τα δικαιολογητικά που...
Φροντιστήρια-Κέντρα ξένων γλωσσών: Τα δικαιολογητικά ασκήσεως επαγγέλματος διδασκαλίας