panellinies panelladikes
Nick Paleologos / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Yπερκαλύπτουμε τα απαιτούμενα μόρια, και απαιτούμε η πολιτική εξουσία να δείξει την ελάχιστη ευαισθησία και κατανόηση, να λάβει υπόψη της τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που κληθήκαμε να δουλέψουμε και να μας ανταμείψει επάξια» σημειώνει ο υποψήφιος

Παιδιά που σε μία χρονιά - τη δεύτερη κατά σειρά - πανδημίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν πολλές χιλιάδες μόρια στις φετινές Πανελλαδικές, με κλειστά σχολεία, με τηλεκπαίδευση, με πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που δεν διδάσκονται στο σχολεία κι όμως, αντεπεξήλθαν στις απαιτήσεις των εξετάσεων και συγκέντρωσαν ικανό αριθμό μορίων για να περάσουν στη σχολή που επιθυμούν. 

Αυτά, μέχρι τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κόψει δεκάδες χιλιάδες υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια, εφαρμόζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το alfavita.gr λαμβάνει καθημερινά και αναδημοσιεύει επιστολές υποψηφίων που χάνουν τη σχολή πρώτης επιλογής τους για... ούτε ένα μόριο, γεγονός που τους αναγκάζει να επιλέξουν ένα τμήμα που δεν επιθυμούν ή οδηγεί τις οικογένειές τους στην οικονομική ασφυξία προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν σε ένα τμήμα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους ή και σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή που απευθύνει στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ο οποίος χάνει τη σχολή που τον ενδιαφέρει επειδή στο ειδικό μάθημα έγραψε 0,5 λιγότερο από την ορισμένη ΕΒΕ.

Η επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Διαβάζοντας την απαντητική σας επιστολή ένιωσα προσβεβλημένος και απαξιωμένος. Συγκαταλέγομαι κι εγώ στην κατηγορία των μαθητών που ενώ έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα μόρια της επιθυμητής σχολής δεν μπορούν να εισαχθούν σε αυτή εξαιτίας της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) στα ειδικά μαθήματα.

Προσωπικά δεν μπορώ να εισαχθώ στη σχολή για 0,5 λιγότερο στο ειδικό μάθημα «Μουσική Γνώση και Αντίληψη».

Κυρία Υπουργέ σας μιλούμε εμείς οι μαθητές που κληθήκαμε με κλειστά ωδεία να διδαχτούμε μαθήματα που από τη φύση τους δεν μπορούν να διδαχθούν διαδικτυακά. Που παρόλες τις αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να φτάσουμε τα απαιτούμενα μόρια.

Σας μιλούμε εμείς οι μαθητές που γνωρίζουμε ότι τα πανεπιστήμια όρισαν την ΕΒΕ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου. Όπως γνωρίζουμε επίσης ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν ανάγκη κάλυψης των θέσεων των εισακτέων. 

Σας μιλούμε εμείς οι μαθητές που δεν επιθυμούμε να γίνουμε μπαλάκι στο ρινγκ των κομματικών αντιπαραθέσεων. Εμείς, που μαζί με τους γονείς μας ματώσαμε να φτάσουμε ως εδώ, και δεν αξιώνουμε μια θέση στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο με 1.000 ή 2.000 μόρια. Αντιθέτως, υπερκαλύπτουμε τα απαιτούμενα μόρια, και απαιτούμε η πολιτική εξουσία να δείξει την ελάχιστη ευαισθησία και κατανόηση, να λάβει υπόψη της τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που κληθήκαμε να δουλέψουμε και να μας ανταμείψει επάξια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε να επανεξεταστεί το θέμα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Με εκτίμηση

Σωτήρης Λάμπρης

Απόφοιτος Μουσικού Σχολείου Άρτας

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου
Νίκος Παπαϊωάννου: Στόχος κουκουλοφόρων το σπίτι του υφυπουργού Παιδείας
Άγνωστοι πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα έξω από την κατοικία του Νίκου Παπαϊωάννου: «Δεν έκανα ποτέ πίσω», δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας
Νίκος Παπαϊωάννου: Στόχος κουκουλοφόρων το σπίτι του υφυπουργού Παιδείας
Εγκαίνια νέου κτιριακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και απονομή Χρυσού Μεταλλίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διπλή τελετή με εγκαίνια στη Μυτιλήνη και χρυσό μετάλλιο στον πρώην Πρύτανη, Ανδρέα Τρούμπη
Παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στον Λόφο Πανεπιστημίου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Διπλή τελετή με εγκαίνια στη Μυτιλήνη και χρυσό μετάλλιο στον πρώην Πρύτανη, Ανδρέα Τρούμπη
Δομή και όργανα αποκτά η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα- Πάνω από 30.000 τα μέλη του νέου κόμματος
Οργανώνεται πανελλαδικά η ΕΛ.ΑΣ. του Αλέξη Τσίπρα – Ξεπέρασαν τις 30.000 οι εγγραφές
Πώς στήνεται η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη με «ψηφιακά γραφεία παντού» και περιοδείες
Οργανώνεται πανελλαδικά η ΕΛ.ΑΣ. του Αλέξη Τσίπρα – Ξεπέρασαν τις 30.000 οι εγγραφές
Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Αστροναύτες ετοιμάζονται για πιθανή εκκένωση
Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Αστροναύτες ετοιμάζονται για εκκένωση
Η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του ISS να φορέσει τις διαστημικές στολές μετά από ραγδαία αύξηση διαρροής αέρα
Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Αστροναύτες ετοιμάζονται για εκκένωση