Οι κόποι τελικά ανταμείβονται;
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας για το ποσοστό των υποψηφίων του 3ου πεδίου του παλαιού συστήματος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, δημοσιεύει το alfavita.gr

Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δύο λέξεις αρκετές για να εντείνουν το άγχος και την αγωνία των μαθητών του Λυκείου και κυρίως των υποψήφιων που διεκδικούν μία θέση στις σχολές της επιλογής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έρχονται να ανταμείψουν τους κόπους πολλών ετών, τις αμέτρητες ώρες διαβάσματος, τις προσπάθειες, τις θυσίες και τους αγώνες του καθενός. Οι κόποι, άλλωστε, λενε πως στο τέλος πάντα ανταμείβονται... Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους υποψήφιους του 3ου επιστημονικού πεδίου του Παλαιού Συστήματος των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, βάσει των  επίσημων στατιστικών του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολισμού και άρα διεκδικούν μία θέση σε σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής (3ο επιστημονικό πεδίο) είναι:

1

Το ποσοστό των υποψηφίων για το 3ο επιστημονικό πεδίο με το κάθε σύστημα είναι:

2

Από τα στατιστικά αυτά στοιχεία αποδεικνύεται ότι το ποσοστό των θέσεων που θα έπρεπε δικαίως να αποδοθεί στους φετινούς υποψήφιους  του 3ου επιστημονικού πεδίου με βάση τον αριθμό τους είναι 16,9% για το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και 83,1% για το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Με βάση, όμως,  την απόφαση Φ.253.1/56061/Α5/14-5-2020 (Β΄ 1853) του Υπουργείου Παιδείας δίνονται τα παρακάτω ποσοστά θέσεων για τους υποψήφιους ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο συμμετείχαν:

3

Είναι ολοφάνερο πως το ποσοστό θέσεων 9,51% αδικεί κατάφωρα τους υποψήφιους του 3ου επιστημονικού πεδίου που διαγωνίστηκαν με το Παλαιό Σύστημα αφού δεν αναλογεί σε καμία περίπτωση  με τον αριθμό τους !!

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα , πως οι υποψήφιοι αυτοί συμμετέχουν για δεύτερη, για τρίτη ίσως και για τέταρτη φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.  Βίωσαν ξανά το ψυχοφθόρο συναισθήματα του άγχους, κόπιασαν, αγωνίστηκαν, διάβασαν ξανά και ξανά, κουράστηκαν, θυσίασαν για ακόμη μία χρονιά εξόδους και ενδιαφέροντα, πάλεψαν, απογοητεύτηκαν...αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Ήξεραν ότι με την προσπάθεια τους οι κόποι τους θα ανταμειφθούν, οι προσπάθειές τους θα δικαιωθούν και οι ίδιοι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Και έφτασαν οι εξετάσεις, μαζί με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Και οι κόποι των υποψηφίων του Παλαιου Συστήματος του 3ου πεδίου δεν ανταμείφθηκαν. Και οι προσπάθειές του δεν δικαιώθηκαν. Και το μέλλον τους δεν μπορούν να το ορίσουν οι ίδιοι όπως επιθυμούν , όπως είχαν ονειρευτεί...

Και αυτο γιατί ; Γιατί η Πολιτεία μέσω της σχετικής υπουργικής απόφασης  δεν τούς δίνει το ποσοστό θέσεων που δικαίως τους αναλογεί. Γιατι τούς στερεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ισότητα ευκαιριών για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί τούς «κλέβει» θέσεις που δικαίως τους αναλογούν. Γιατί οι υποψήφιοι του Παλαιού Συστήματος αποτελούν μειονότητα των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων...και όπως φαίνεται το αυτοαποκαλούμενο δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων δε διστάζει να αδικήσει κατάφωρα την μειονότητα αυτή και κυρίως του υποψήφιους του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Όλοι εμείς, οι υποψήφιοι του 3ο πεδίου του Παλαιού Συστήματος, δε ζητάμε πολλά. Διεκδικούμε το αυτονόητο: δίκαιη αντιμετώπιση, ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στις σχολές της επιλογής μας. Απευθυνόμαστε στους ιθύνοντες, ώστε να διορθωθεί έστω και τώρα η κατάφωρη αυτή αδικία. Και επειδή η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή, καλώ όλους εσάς, τους υποψήφιους του Παλαιού συστήματος να διεκδικήσετε το δίκιο σας, το οφείλετε στους κόπους και τις προσπάθειές σας!

Με εκτίμηση,

Υποψήφια Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Παλαιό Σύστημα

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κορονοϊός - Μύκονος: Ανευθυνότητα σε ναό - Κανένας με μάσκα στη λειτουργία
Κορονοϊός - Μύκονος: Ανευθυνότητα σε ναό - Κανένας με μάσκα στη λειτουργία
Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του ναού, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, σοκάρει από την ανευθυνότητα των υπευθύνων.
Κορονοϊός - Μύκονος: Ανευθυνότητα σε ναό - Κανένας με μάσκα στη λειτουργία
Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown σύμφωνα με αποκλειστικό του MEGA. Πώς θα επιβληθεί
Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown σύμφωνα με αποκλειστικό του MEGA. Πώς θα επιβληθεί
Aποκλειστικές πληροφορίες του MEGA στο σημερινό δελτίο ειδήσεων αναφέρουν πως η χώρα μας οδεύει ολοταχώς σε ένα ολικό lockdown .
Κορονοϊός: Έρχεται καθολικό lockdown σύμφωνα με αποκλειστικό του MEGA. Πώς θα επιβληθεί
Πρόταση για τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων
Πρόταση για τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων
Ενημέρωση των αιρετών ΠΥΣΠΕ Α΄Αθήνας Νατάσας Δίπλα και Αρετής Διαμαντοπούλου για τις τοποθετήσεις Υποδιευθυντών - Τι θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της...
Πρόταση για τοποθέτηση Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων