«Σκεφτείτε τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές, τους γονείς και τους καθηγητές τους»
Η επιστολή μαθήτριας της Α' Λυκείου στο alfavita.gr για τους συμμαθητές της στη Γ' Λυκείου και για την αγωνία των φετινών πανελλαδικών

Είμαι μαθήτρια της Ά Λυκείου και μέχρι πριν λίγο καιρό το μόνο μου άγχος ηταν η υγεία η δική μου και των αγαπημένων μου ανθρώπων, αφού την ύλη θα μπορέσουμε να την καλύψουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Η κατάσταση που επικρατεί είναι πρωτόγνωρη και αγχώδης για όλους. Οι μαθητές όμως της φετινής Γ λυκείου βρίκονται σε χειρότερη μοίρα απο τους υπόλοιπους μαθητές και αυτό είναι γνωστό.

Διαβάζοντας όμως επιστολές που έστειλαν μαθητές της Γ λυκείου σε διάφορες ιστοσελίδες αρχίζω να καταλαβαίνω λίγο καλύτερα την θέση στην οποία βρίσκονται. Πραγματικά οι μαθητές αυτοί βαδίζουν πρός το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, η οποία φαίνεται σιγά σιγά να τους εγκαταλείπει.

Χωρίς καθορισμένη ύλη, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών έχουν βρεθεί στο σημείο, να σκέφτονται πως τελικά όλες οι θυσίες που έκαναν μέχρι τώρα θα πάνε χαμένες. Τόσες χαμένες εκδρομές,τόσες χαμένες έξοδοι και συναντήσεις με τους φίλους τους μόνο και μόνο για να ξενυχτήσουν πάνω στα βίβλια τους, να απογοητευτούν επειδή πολλές φορές δεν τα κατάφερναν, να κλάψουν, να στεναχωρηθούν.. όμως έκαναν υπομονή και δεν το έβαζαν κάτω, γιατί ήξεραν οτι θα δικαιωθούν όλοι οι κόποι τους τον Ιούνιο που θα έδιναν Πανελλαδικές και απο κει και πέρα θα ξεκινούσε ένας άλλος αγώνας.

Πριν όμως την φοιτητική ζωή θα έπρεπε να κερδίσουν την μάχη με τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και τώρα όλο αυτό αρχίζει ξαφνικά να γκρεμίζεται. Τα παιδιά χάνουν την ελπίδα τους. Όλα είναι ρευστά. Κανένας δεν τους δίνει καμία απάντηση στις ερωτήσεις που θέτουν.

Πότε θα γίνουν τελικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις; Θα υπάρξει μείωση της ύλης και αν ναι πότε και πόση; Αυτές οι αναπάντητες ερωτήσεις στριφογυρίζουν στο μυαλό τους κάθε λεπτό της ημέρας. Και ναι όλοι καταλαβαίνουμε την θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά ποιος θα καταλάβει επιτέλους κι αυτά τα παιδιά που το μόνο που ζητούν είναι να εξασφαλίσουν το μέλλον τους;

Ναι, δεν είμαι σε θέση να τους καταλάβω απόλυτα αλλά πέρυσι ήταν σε αυτή την θέση ο αδερφός μου. Μαζί του ένιωσα κι εγώ ένα μέρος της πίεσης που ένιωθε. Ο αδερφός μου όμως είχε το προνόμιο να γνωρίζει την ύλη στην οποία θα εξεταζόταν και την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών. Δεν προσπαθώ να κατηγορήσω κανέναν και φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά της της ΄Γ λυκείου, το μόνο που ζητάνε είναι να παρθούν κάποιες αποφάσεις.

Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη ανεχτεί αρκετά και δεν αντέχουν άλλο. Κάποια στιγμή θα σπάσουν και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί αυτό. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Σκεφτείτε αυτούς τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να μαραζώνουν μέρα με τη μέρα. Σκεφτείτε τους καθηγητές τους, που τους συντρόφευαν σε αυτό το ταξίδι και βλέπουν την ζωντάνια και την μαχητικότητα των παιδιών να αντικαθίστανται απο φόβο, άγχος και απελπισία. Η φωνή τους πρέπει να ακουστεί και να δωθούν κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις απο την κυβέρνηση.

Τώρα θέλω να απευθυνθώ στα παιδιά της Γ λυκείου.. Μη το βάζετε κάτω, η φωνή σας θα ακουστεί και όλες οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν. Σε αυτή την δύσκολη στιγμή πρέπει να ξέρετε οτι δεν είστε μόνοι.

σχετικά άρθρα