Δυνατότητα πρόσβασης σε Σχολές Ανώτερων Αξιωματικών και για τους υποψηφίους ΕΠΑ.Λ.
Γράφει ο Παντελής Γαλίτης

Φαίνεται πως η ισονομία και, κατ’ επέκταση, η ισότιμη πρόσβαση σε θέσεις δημοσίου συμφέροντος έχει, σε κάποιες περιπτώσεις, παραλλαγές και εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις, που στερούνται λογικής εξήγησης.

Για ένα ακόμη σχολικό έτος δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) στις Σχολές Ανώτερων Αξιωματικών, τόσο του Στρατού και της Αστυνομίας, όσο και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. για την πρόσβαση στα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν την δυνατότητα να εισαχθούν με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων εκτός των άλλων, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών, στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Δεν έχουν όμως την δυνατότητα να εισαχθούν σε Σχολές Αξιωματικών, οι οποίες όμως είναι επιτρεπτές για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και συγκεκριμένα σε Σχολές και Τμήματα των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Σχολής Αξιωματικών της  Αστυνομικής Ακαδημίας, της Σχολής Ανθυποπυραγών (Αξιωματικών) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Το οξύμωρο είναι ότι οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. δικαιούνται να διεκδικήσουν την πρόσβασή τους σε Σχολές υψηλής ζήτησης και υψηλών ακαδημαϊκών απαιτήσεων, όπως Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές Σχολές, Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας. Επομένως, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα εκπαιδευτικού υπόβαθρου, το οποίο να δημιουργεί ζητήματα ικανοποιητικής ανταπόκρισης στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις των παραπάνω, μη επιτρεπτών για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., σχολών. Ούτε, φυσικά, τίθεται θέμα υστέρησης πνευματικών ή σωματικών προσόντων. Επομένως, η εξαίρεσή των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. από το δικαίωμα διεκδίκησης των Σχολών Ανώτερων Αξιωματικών, μη έχοντας λογικοφανή έστω ερείσματα, δημιουργεί αισθήματα άδικης αντιμετώπισης και έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης σε θέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών και μαθητριών στις Σχολές που οδηγούν σε θέσεις δημοσίου συμφέροντος, όπως φυσικά είναι και οι Σχολές των Ανώτερων Αξιωματικών του Στρατού, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος. Το δικαίωμα διεκδίκησης της εισόδου σε Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αν δεν τεκμηριώνεται η παρεμπόδισή του σε αυτό, είναι ανεπίτρεπτο να στερείται από κάθε συμμετέχοντα και συμμετέχουσα στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία.

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές 2025: Νέα πανωλεθρία για τα επτά Τμήματα Φυσικής

Μια πικρή «ιστορία» των Πανελληνίων εξετάσεων

«Οικογενειακή» υπόθεση οι Πανελλαδικές 2025: Αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη κατακτούν μαζί την Ιατρική του ΑΠΘ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διακοπές χειμώνας
Η φυσική τροφή που ενεργοποιεί την κυκλοφορία και “ανεβάζει” τη θερμοκρασία του σώματος
Πώς ένα απλό χειμωνιάτικο λαχανικό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πίεσης και στην αντιμετώπιση των κρύων άκρων
Η φυσική τροφή που ενεργοποιεί την κυκλοφορία και “ανεβάζει” τη θερμοκρασία του σώματος
Αγρότες πάνω σε τρακτέρ κατά τη διάρκεια μπλόκου
Αγρότες: Αυτά είναι τα 30 αιτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αναλυτικά η λίστα
Οι 30 διεκδικήσεις των αγροτών στον πρωθυπουργό – Απαιτούν άμεση στήριξη, μείωση κόστους παραγωγής και εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Αγρότες: Αυτά είναι τα 30 αιτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη - Αναλυτικά η λίστα
protypa_peiramatika_sxoleia.jpg
Εκπαιδευτικοί για Πειραματικά: "Εν κρυπτώ" αποφάσεις εξαφανίζουν τα σχολεία της γειτονιάς
«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί ενώ σημειώνουν ότι στα Πειραματικά Σχολεία «μαθητές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το...
Εκπαιδευτικοί για Πειραματικά: "Εν κρυπτώ" αποφάσεις εξαφανίζουν τα σχολεία της γειτονιάς