Πανελλαδικές: Στο alfavita όλα τα θέματα και λύσεις των Πανελληνίων

Στις 6/6 είχαμε την πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. 

Στη μάχη των πανελλαδικών μπήκαν την Παρασκευή 7/6  και οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. 

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019 - Θέματα και λύσεις εδώ

Τα τελευταία 20 χρόνια το alfavita.gr βρίσκεται στην κορυφή της επισκεψιμότητας για θέματα που αφορούν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις καθώς οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να δουν πρώτοι τα θέματα και τις λύσεις έγκυρα εδώ.

Συμβουλές για μαθητές και γονείς

Παρακάτω σας παραθέτουμε κομβικές συμβουλές από την η oικογενειακή σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια Θένη Αξιοτοπούλου σχετικά με τον "αγώνα δρόμου" που θα δώσουν μαθητές αλλά και γονείς αυτές τις ημέρες

Πολλοί μαθητές ενώ έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα σε ο,τι αφορά τα μαθήματα, μοιάζει να μην είναι εξίσου προετοιμασμένοι, ώστε να υποστηρίξουν σε ψυχολογικό επίπεδο τις εξετάσεις. Εξάλλου για τα περισσότερα παιδιά, αυτή  είναι πιθανά η πρώτη τόσο αγχογόνος περίοδος της ζωής τους.

Εξεταστικό στρες - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αρχικά, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το στρες είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αποτέλεσμα μιας κατάστασης που βιώνουμε. Ένα παιδί, που λαμβάνοντας μέρος στις εξετάσεις, έχει προσδοκίες, είναι απολύτως φυσικό να βιώνει άγχος. Το άγχος, σε επίπεδο φυσιολογίας, προκαλεί διέγερση και μας ωθεί να είμαστε σε επαγρύπνηση, άρα και πιο αποτελεσματικοί. Καλό είναι, όταν γνωρίζουμε ότι είμαστε εν μέσω περιόδου στρες, να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Κρατήστε τις παρακάτω συμβουλές, μιας και αποτελούν έναν τρόπο ενίσχυσης της αίσθησης ασφάλειας, που αντισταθμίζει το αυξημένο άγχος.

Καλό φαγητό και νερό
Άνετα και ζεστά ρούχα
Χλιαρό μπάνιο
Βαθιές αναπνοές
Συζητήσεις και μοίρασμα με άλλους

Βεβαίως, υπάρχει και η περίπτωση, το άγχος να είναι έντονο και να λειτούργει εις βάρος μας, μπλοκάροντας την φυσιολογική μας λειτουργία. Κάπου εκεί παρουσιάζονται καταστάσεις όπου κάποιος μπορεί να βιώνει τα εξής: «Βλέπω την κόλλα και είναι σαν να μην θυμάμαι τίποτα» ή «Δεν αναπνέω, ζαλίζομαι!».

Φυσικά, αυτό είναι ένα άγχος που μπορεί πέρα από το να στερήσει την δυνατότητα στον υποψήφιο να υποστηρίξει τους στόχους του, να δηλώνει και μια δυσκολία στην αυτορρύθμιση. Η αυτορρύθμιση αφορά σε δεξιότητες που επιτρέπουν σε κάποιον να ελέγχει την συναισθηματική του έκφραση, την συμπεριφορά του και να βιώνει την κατάσταση χωρίς να κατακλύζεται από αυτήν, αλλά και χωρίς να αποσυνδέεται συναισθηματικά.

Αν οι δυσκολίες στην ρύθμιση του συναισθήματος προέρχονται από το παρελθόν του ατόμου, το πιθανότερο είναι ότι οι εξετάσεις, δεν τις δημιουργούν, αλλά τις φέρνουν στην επιφάνεια. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί το άτομο να χρειαστεί την συνδρομή ειδικού, προκειμένου να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται.

Ο ρόλος των γονιών

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι ο ρόλος του γονιού είναι να υποστηρίζει το παιδί του και όχι να το καθοδηγεί με βάση τις δικές του προσδοκίες.

Γονείς που οι ίδιοι έχουν θέσει στόχους, περιμένοντας από το παιδί τους να τους φτάσει, ακόμα κι αν πιστεύουν ότι φροντίζουν για το καλό του, τις περισσότερες φορές το επιβαρύνουν και του δίνουν το μήνυμα ότι το ίδιο δεν είναι σε θέση να ξέρει. Στην ουσία λοιπόν, το απαξιώνουν. Ακόμα κι αν οι εξετάσεις, φέρουν καλά αποτελέσματα, θα είναι άραγε ο δρόμος που ανοίγεται, αυτό που αλήθεια ταιριάζει στο παιδί τους; Επιπλέον, τέτοιοι γονείς, συνήθως προσθέτουν άγχος στα παιδιά και συχνά νιώθουν ότι δεν επιτρέπεται η αποτυχία, κάτι που είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο για οποιονδήποτε λαμβάνει μέρος στις εξετάσεις.

Κάποιοι  άλλοι γονείς προσπαθούν να «προστατέψουν» τα παιδιά τους από την πίεση των εξετάσεων με τρόπο που λειτουργεί ακυρωτικά στο συναίσθημα του παιδιού. Μια προσέγγιση του τύπου: «Μην αγχώνεσαι, δεν έγινε και κάτι. Θα τα καταφέρεις» ενώ ακούγεται υποστηρικτική, πιθανά δεν γίνεται έτσι αντιληπτή από το παιδί, μιας και δεν του αναγνωρίζει το συναίσθημα του.

Δείτε στο alfavita.gr όλα τα θέματα και τις λύσεις των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και συμπληρώστε δωρεάν το μηχανογραφικό σας ύστερα από καθηγήση από κορυφαίους επαγγελματικούς συμβούλους εδώ

σχετικά άρθρα

«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»: Στο youtube η βραβευμένη ταινία του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»: Στο youtube η βραβευμένη ταινία του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
Γράφει η Τζένη Σιούτη, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας, 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
«Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»: Στο youtube η βραβευμένη ταινία του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
Μνημείο κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας θα αναγείρει ο δήμος Αθηναίων
Μνημείο κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας θα αναγείρει ο δήμος Αθηναίων
Συζήτηση για την πρόταση του Νάσου Ηλιόπουλου να μετονομαστεί σε οδό «Ζακ Κωστόπουλου» η οδός «Γλάδστωνος»
Μνημείο κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας θα αναγείρει ο δήμος Αθηναίων