Πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, αναμένεται πτώση των βάσεων
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ, ενώ από τα 424 Τμήματα του νέου μηχανογραφικού τα 125 θα είναι καινούργια

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Μια ανάσα πριν από την έναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται οι περίπου 102.000 υποψήφιοι/ες που θα διεκδικήσουν μια από τις 78.335 θέσεις στα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Οι θέσεις που προσφέρονται φέτος από  τα ΑΕΙ είναι κατά 3.643 αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων κυρίως σε σχολές που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των εισακτέων, όπως είναι οι οικονομικές, τουριστικές, ναυτιλιακά και ΤΕΦΑΑ. Παραμένει, όπως κάθε χρόνο, ο μεγάλος ανταγωνισμός στις σχολές υψηλής ζήτησης. 

Το νέο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι/ες σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα υπάρχουν Τεχνολογικά Ιδρύματα, ενώ από τα συνολικά 424 Τμήματα τα 125 θα είναι καινούργια. Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 37 νέα Τμήματα. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία οι υποψήφιοι θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το παλιό σύστημα, καθώς από το Σεπτέμβριο θα εφαρμοσθούν οι αλλαγές στη Γ΄ Λυκείου (νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, λιγότερα μαθήματα, αύξηση της ύλης, νέο απολυτήριο) και το νέο εξεταστικό σύστημα, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα επιτρέπει την πρόσβαση των υποψηφίων σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης με το βαθμό απολυτηρίου. 

Πρεμιέρα και πρόγραμμα εξετάσεων

Η αυλαία των εξετάσεων ανοίγει στις 6 Ιουνίου για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 7 Ιουνίου για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, παραδοσιακά με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 21 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου.

Η έναρξη της εξέτασης είναι στις 8.30 με τους υποψηφίους να πρέπει να βρίσκονται το αργότερο τις 8.00 στις αίθουσες. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων:

geprogramma.png
epalprogramma.png

 

eidikamathimata.jpg

Δείτε επίσης:

Δωρεάν Συμβουλές συμπλήρωσης Μηχανογραφικού σε χιλιάδες μαθητές

 

 

σχετικά άρθρα

Ιωάννα Καρυστιάνη για την εξέγερση: Δεν θέλαμε να σκοτωθούμε - παιδιά ήμασταν
Ιωάννα Καρυστιάνη για την εξέγερση: Δεν θέλαμε να σκοτωθούμε - παιδιά ήμασταν
Απόσπασμα από συνέντευξη της Ιωάννας Καρυστιάνη στο βιβλίο «Όλη Νύχτα Εδώ - Μια προφορική Ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου» του Ιάσονα...
Ιωάννα Καρυστιάνη για την εξέγερση: Δεν θέλαμε να σκοτωθούμε - παιδιά ήμασταν