Αυξημένοι κατά 2.000 οι φετινοί εισακτέοι στα ΑΕΙ
Εντός της προσεχούς εβδομάδας η ανακοίνωση του αριθμού για τα πανεπιστήμια - Ίδιος με πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές

Αυξημένος κατά περίπου 2.000 θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια τα οποία πλέον αποτελούν μόνα τους τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά την κατάργηση των ΤΕΙ. Ο αριθμός θα είναι αυξημένος για δεύτερη συνεχή φορά επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή" ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα ΑΕΙ θα είναι πέριξ των 76.500 αυξημένος κατά σχεδόν 2.000 θέσεις από τις περυσινές 74.692 Σε αυτό τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εισακτέοι που ορίζουν τα υπουργεία Αμυνας για τις στρατιωτικές σχολές Προστασίας του Πολίτη για τις σχολές αστυνομίας και πυροσβεστικός Ναυτιλίας για τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού και Τουρισμού για τις τουριστικές.

Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι οι στρατιωτικές σχολές θα δεχθούν 819 εισακτέους όπως και πέρυσι.

Οι Πανελλαδικές

Η ανακοίνωση του αριθμού για τα πανεπιστήμια αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Παιδείας εντός της προσεχούς εβδομάδος με καθυστέρηση, λόγω της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή της κατάργησης όλων των ΤΕΙ εκτός της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία ολοκληρώθηκε με τον νόμο 4610/2019 που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το εναρκτήριο λάκτισμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα γίνει φέτος την Πέμπτη 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και την Παρασκευή 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων εκείνους των Γενικών Λυκείων.

Στον νέο χάρτη υπάρχουν νέα τμήματα και άλλα που μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστημιακά με βάση τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου συνολικό θα υπάρχουν περί τα 430 τμήματα από 450 έως και πέρυσι. Η ανακοίνωση του αριθμού από το υπουργείο Παιδείας θα γίνει ανά τμήμα ενώ πρέπει να οριστεί και ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε κατηγορία υποψηφίων διότι για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ θα υπάρχουν διαφορετικό ποσοστά θέσεων 10 για τις συναφείς με τον τομέα του υποψηφίου σχολές και 5 για τα πολυτεχνεία και τις ιατρικές Παράλληλα θα ανακοινωθεί η κατανομή των νέων τμημάτων στα επιστημονικά πεδία, δηλαδή ουσιαστικά το νέο μηχανογραφικό δελτίο.

Την τελευταία εικοσαετία η εξέλιξη του αριθμού των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση ήταν εντυπωσιακή χαρακτηριστική είναι η τεράστια αύξηση κατά 12.925 του αριθμού των εισακτέων από το 1999 στο το 2000. Ηταν επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη που ιδρύθηκαν δεκάδες τμήματα με κονδύλια του τότε ΕΠΕΑΕΚ.  Λεφτά υπήρχαν εκλογικό χρονιά ήταν το 2000 επικράτησε το δόγμα κάθε πόλη και ΑΕΙ αναφέρει στην Κ ο μαθηματικός-αναλυτής κ Στράτος Στρατηγάκης. Μετά τις εκλογές του 2004 ακολούθησαν μικρές μειώσεις του αριθμού έως το 2004 εκλογική και πάλι χρονιά που υπήρξε μικρή αύξηση.

Ακολουθεί μια μικρή μείωση το 2005 και μετά αύξηση του αριθμού των εισακτέων μέχριτο 2010 όταν καταγράφεται το ρεκόρ όλων των εποχών με 83.915 εισακτέους. Αυτή την περίοδο από το 1999 έως και το 2010 ο αριθμός των εισακτέων στα ΤΕΙ ήταν πάντα μεγαλύτερος από εκείνον για τα πανεπιστήμια.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ - ΑΦΟΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ

Σε 10 ημέρες ECDL εξ αποστάσεως για να προλάβετε τις προκηρύξεις

--> ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ - Αναπληρωτών - ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - Δ/ΝΤΕΣ Σχολείων

Ετήσιο (9μηνο) Εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενο σεμινάριο Οργάνωση - Διοίκηση της Εκπ/σης του Παν.Πελοποννήσου

Ετήσιο (9μηνο) Εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

σχετικά άρθρα