Κόσμος 0

Γαλλία: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Μασσαλία – Ακραίες φωνές για στρατό και έκτακτη ανάγκη

Διαδήλωση στη Γαλλία
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Πάνω από 2.400 συλλήψεις και 1.000 τραυματίες, ενώ 2.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο – Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε «αποκλειστικά υπεύθυνος» και παραιτήθηκε, αλλά ο Μακρόν δεν τη δέχθηκε

Με τις συλλήψεις να ξεπερνούν τις 2.400, τους τραυματίες να φτάνουν τους 1.000 και τους βανδαλισμούς να εμποδίζουν τη λειτουργία 2.000 επιχειρήσεων, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση που χαρακτηρίζεται ομόφωνα ως «άνευ προηγουμένου αποτυχία ασφαλείας». Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σε κλίμα έντασης, την ώρα που ακραίες φωνές ζητούν επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων και κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου δεν περιορίστηκαν στο Παρίσι, καθώς σκηνές χάους καταγράφηκαν στη Λυών, τη Νάντη, τη Λιμόζ και τη Μασσαλία. Στη Μασσαλία, οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν από το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν ακόμη και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του Λοράν Νουνιέζ

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ δήλωσε «αποκλειστικά υπεύθυνος» για το γεγονός ότι «ξέφυγε ο έλεγχος στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας» και υπέβαλε την παραίτησή του, την οποία ωστόσο δεν έκανε δεκτή ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από την αστυνομία «νέο δόγμα επιβολής του νόμου εναντίον ταραχοποιών», χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα, στο διάγγελμά του που παρακολούθησαν 16,7 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν αναγνώρισε ότι οι αρχές έχουν «αναμφισβήτητα αποτύχει» απέναντι στη βία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από μισό εκατομμύριο μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι -με τη συμμετοχή και των «κίτρινων γιλέκων»- βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες στα σχολεία και μέτρα κατά της ακρίβειας.

«Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι ιερό, αλλά ο βανδαλισμός είναι πλημμέλημα»

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μοντ Μπρεγκόν αναγνώρισε «σαφώς την έλλειψη διορατικότητας», ενώ οι δήμαρχοι Παρισιού, Λιμόζ και Μασσαλίας στρέφουν τα πυρά τους κατά του κράτους, κατηγορώντας το ότι «δεν προέβλεψε τι συνέβη».

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας επέκρινε το «επιχειρησιακό δόγμα» της αστυνομίας ως αναποτελεσματικό. «Γιατί υπήρξε αποχώρηση των ΜΑΤ που επέτρεψαν στους βανδάλους να εισέλθουν στο δημαρχείο;» διερωτήθηκε, απορρίπτοντας παράλληλα την εκτίμηση περί 30.000 λεηλασιών και καταγγέλλοντας την πολιτική εκμετάλλευση των γεγονότων από «την ακροδεξιά και τους συντηρητικούς».

Ο δήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ ανέφερε ότι «περίπου τριάντα καταστήματα λεηλατήθηκαν ξανά το βράδυ της Κυριακής», σημειώνοντας ότι έγιναν «διαρρήξεις σε λόμπι πολυκατοικιών» και ότι «ακόμη και το χάλκινο άγαλμα στην Πλατεία της Δημοκρατίας δεν γλίτωσε από τη βία». Την επομένη του εμπρησμού του ιστορικού δημαρχείου της Λιμόζ, ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε να δοθούν στην αστυνομία οι πόροι που χρειάζεται, τονίζοντας «το δικαίωμα στη διαδήλωση στη Γαλλία είναι ιερό, αλλά ο βανδαλισμός είναι πλημμέλημα και η προσπάθεια να καούν ζωντανοί άνθρωποι σε ένα δημαρχείο είναι έγκλημα».

«Η Γαλλία έχει ταπεινωθεί»

Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς (Place Publique) για τις προεδρικές εκλογές, έκανε λόγο για «επίθεση κατά της Δημοκρατίας», αναφερόμενος στην πυρπόληση του δημαρχείου της Λιμόζ και στον βανδαλισμό της Μασσαλίας. Ζήτησε αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας «πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε την ύπαρξη μόνο μίας μονάδας ΜΑΤ στη Μασσαλία; Πώς μπορείτε να εξηγήσετε την έλλειψη ομάδων επί τόπου;».

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Τζορντάν Μπαρντελλά μίλησε για «μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες ασφαλείας», επισημαίνοντας ότι «η Γαλλία έχει ταπεινωθεί» και ότι απαιτούνται «πολύ ισχυρά μέτρα». Πρόσθεσε ότι αν εκλεγεί θα διαλύσει «όλες τις ακροαριστερές οργανώσεις».

Ο υποψήφιος της Αναγέννησης Γκαμπριέλ Ατάλ υποστήριξε ότι «όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ασφάλεια του γαλλικού λαού» και τάχθηκε προσωρινά υπέρ της χρήσης ενόπλων δυνάμεων. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφώς «μια αποτυχία» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, BBC

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Παιδικός καρκίνος: Ο κανόνας «των τριών» που μπορεί να σώσει ζωές

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος