Ντόναλντ Τραμπ
Απορρίφθηκε η πρόταση εκεχειρίας, τελεσίγραφο για τα Στενά του Ορμούζ και νέες στρατιωτικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ανεβαίνει η ένταση στη Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει σκληρές προειδοποιήσεις προς το Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης και συντριπτικής κλιμάκωσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η χώρα «μπορεί να καταστραφεί μέσα σε μία νύχτα», υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις είναι πλέον οριακές.

Η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για 45ήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα το άνοιγμα των Στενά του Ορμούζ, καταθέτοντας αντιπρόταση που περιλαμβάνει οριστικό τερματισμό του πολέμου και άρση των κυρώσεων. Ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόταση «ανεπαρκή», αν και αναγνώρισε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, έθεσε σαφές τελεσίγραφο για το άνοιγμα των Στενών, προειδοποιώντας για βαριές συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενώ δήλωσε ότι η τελική απόφαση για εκεχειρία εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο.

Την ίδια ώρα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πλήγμα σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακές εγκαταστάσεις στο κοίτασμα South Pars, καθώς και την εξουδετέρωση υψηλόβαθμου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν, από την πλευρά του, συνεχίζει τις επιθέσεις σε στόχους στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, διαμηνύοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί όσο το κρίνουν οι πολιτικοί του ηγέτες.

Στο διπλωματικό πεδίο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των χωρών του Περσικού Κόλπου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης. Την ίδια στιγμή, ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Σαουδική Αραβία συμμετείχε σε επιχείρηση αναχαίτισης drone, στο πλαίσιο διεθνούς πρωτοβουλίας αεράμυνας.

Το σκηνικό παραμένει εξαιρετικά ρευστό, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
«Ίσως τα θύματα να μην είναι 57» – Συγκλονίζουν οι αναφορές στη δίκη για τον μοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
αρτεμις
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης
Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά το 1972 ταξίδεψε πιο μακριά από ποτέ – Νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης