Δολοφονία 14χρονου Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς στρατιώτες
Σοκαριστικό βίντεο αποκαλύπτει τη δολοφονία 14χρονου Παλαιστίνιου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ένα βίντεο που επιβεβαίωσε το BBC φέρνει στο φως ένα ακόμη περιστατικό που καταγράφεται ως έγκλημα πολέμου από τις ισραηλινές δυνάμεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τον Νοέμβριο του 2025, ο 14χρονος Παλαιστίνιος Τζαντ Τζαντάλα πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση μέσα σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη. Το παιδί βρέθηκε αιμόφυρτο σε σοκάκι, ενώ οι στρατιώτες σχημάτισαν κλοιό γύρω του, εμποδίζοντας την άμεση πρόσβαση ασθενοφόρων.

Σύμφωνα με βίντεο και μαρτυρίες αυτοπτών, οι στρατιώτες – συνολικά 14 – παρέμειναν αδιάφοροι για τουλάχιστον 45 λεπτά, ενώ ο Τζαντ αιμορραγούσε.

Το BBC σημειώνει ότι «όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση τραυμάτων και κάθε ισραηλινή μονάδα μάχης θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό», αλλά κανείς δεν προσέφερε στο παιδί βοήθεια που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του. Οι στρατιώτες αγνόησαν τις επανειλημμένες προσπάθειες του Τζαντ να τραβήξει την προσοχή τους.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν στο BBC ότι οι στρατιώτες «παρείχαν αρχική ιατρική περίθαλψη», χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τη φύση ή τον χρόνο που παρασχέθηκε. Αντίθετα, υποστήριξαν ότι ο Τζαντ τους πέταξε πέτρα, κάτι που, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής τους, μπορεί να επιτρέψει τη χρήση θανατηφόρας βίας.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία του περιστατικού είναι ότι ένα βίντεο δείχνει στρατιώτη να πετάει ένα αντικείμενο δίπλα στον Τζαντ αφού πυροβολήθηκε και να το φωτογραφίζει, μια ενέργεια που η οικογένεια και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν «προσπάθεια παγίδευσης».

Οι στρατιώτες φόρτωσαν τελικά τον Τζαντ σε στρατιωτικό όχημα, αλλά εκείνος είχε ήδη καταλήξει. Η ακριβής στιγμή του θανάτου και ο αριθμός των τραυμάτων παραμένουν άγνωστα, καθώς ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να επιστρέψει τη σορό στην οικογένεια.

Ο Τζαντ ζούσε στον καταυλισμό αλ-Φαρά, όπου καταγράφονται συχνές ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι πέρυσι 55 παιδιά σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ συνολικά 227 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Οκτώβριο του 2023.

Το βίντεο και οι μαρτυρίες περιγράφουν ότι οι φίλοι του Τζαντ έφυγαν όταν εντόπισαν στρατιώτες, αλλά ο Τζαντ δεν πρόλαβε να αντιδράσει εγκαίρως. Στο υλικό φαίνεται ο στρατιώτης να πλησιάζει σε απόσταση λιγότερο των τριών μέτρων και να ανοίγει πυρ. Το παιδί φαίνεται να καταρρέει μετά από λίγα μέτρα, ενώ επανειλημμένα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή τους.

 

Όταν η μητέρα του Τζαντ προσπάθησε να φτάσει κοντά του, Ισραηλινοί στρατιώτες την εμπόδισαν. Ο επικεφαλής διασώστης Χασάν Φούχα δήλωσε:

«Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε αρκετές φορές, προσπαθήσαμε να τους κάνουμε σήματα να μας αφήσουν να φτάσουμε στο παιδί, αλλά μας εμπόδισαν εντελώς. Θα μπορούσαμε να τον είχαμε φτάσει και να του είχαμε παράσχει ιατρική βοήθεια, αλλά μας εμπόδισαν. Δεν γνωρίζουμε γιατί, αλλά αυτό συνέβη».

Η οικογένεια κατήγγειλε επίσης ότι οι στρατιώτες προσπάθησαν να παγιδεύσουν τον Τζαντ, πετώντας ένα αντικείμενο δίπλα του για να φαίνεται ότι είχε επιτεθεί σε αυτούς:

«Έριξαν μια πέτρα δίπλα του για να τον παγιδεύσουν και να τον κάνουν να φαίνεται σαν να τους πέταξε πέτρες», είπε η μητέρα του, Σάφα. «Μπορείτε να το δείτε στο βίντεο. Όποιος δει το βίντεο θα το καταλάβει».

Ο Shai Parnes από την ισραηλινή ομάδα B’Tselem τόνισε:

«Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα τι βλέπουμε – αν είναι πέτρα και αν προσπαθούν να τον παγιδεύσουν με αυτόν. Αλλά νομίζω ότι όποιος το παρακολουθεί με ανοιχτό μυαλό πιθανότατα θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αβυσσαλέα».

Η μητέρα του Τζαντ υπογράμμισε την αγωνία της για τη σορό του γιου της: «Ίσως είναι μόνο για να μας προκαλέσει τα νεύρα, να μας εξαντλήσει, να σκοτώσει την υπομονή μας», είπε. «Αλλά είμαστε υπομονετικοί, έχουμε ελπίδα και θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Σήμερα, αύριο ή μετά από εκατό χρόνια, θα τον πάρουμε πίσω. Αν θέλει ο Θεός, θα τον πάρουμε πίσω».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τέμπη
Η αλήθεια δεν «κάηκε» στο τραίνο...
Για αυτούς ήταν απλώς αριθμοί εισιτηρίων... Για εμάς όμως, ήταν άνθρωποι... Άνθρωποι με επιθυμίες και αδυναμίες... Άνθρωποι που ήξεραν να αγαπούν...
Η αλήθεια δεν «κάηκε» στο τραίνο...
Πολυτεχνείο Κρήτης
Πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης: Για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
Ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) του Πολυτεχνείου Κρήτης
Πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης: Για την ανάδειξη των εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
Αλέξης Τσίπρας
Εξώδικο στον Τσίπρα για τις δηλώσεις για το Predator: «Δεν πρόκειται επουδενί να σιωπήσω»
«Πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι ο πρωθυπουργικός ανιψιός μου απέστειλε εξώδικο για τις δηλώσεις μου σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τις...
Εξώδικο στον Τσίπρα για τις δηλώσεις για το Predator: «Δεν πρόκειται επουδενί να σιωπήσω»
Μαθητές σε κινητοποίηση για τα Τέμπη
28 Φλεβάρη: Οι φοιτητές ξανά στους δρόμους για τα Τέμπη – «Η δικαιοσύνη δεν θα έρθει μόνη της»
Τέμπη - «Μέχρι τη δικαίωση»: Φοιτητικό κάλεσμα αγώνα για την 28η Φεβρουαρίου
28 Φλεβάρη: Οι φοιτητές ξανά στους δρόμους για τα Τέμπη – «Η δικαιοσύνη δεν θα έρθει μόνη της»