Κόσμος 0

Ίλον Μασκ: Ανακοίνωσε την ίδρυση του “America Party”

elon_mask
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Μασκ στράφηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη σφοδρή διαφωνία για τον προϋπολογισμό «One Big Beautiful Bill», κατηγορώντας ότι «τραβά τη χώρα σε χρεοκοπία» 

Ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ ανακοίνωσε με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) στις 5 Ιουλίου 2025 την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, του America Party, με στόχο να προσφέρει – όπως δήλωσε – στους Αμερικανούς την «επιστροφή της ελευθερίας τους» 

Τι ανέφερε η ανακοίνωση

  • «By a factor of 2 to 1, you want a new political party and you shall have it!» έγραψε ο Μασκ, επισημαίνοντας πως το νέο κόμμα «σχηματίζεται σήμερα για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας» 

  • Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση που ανήρτησε την 4η Ιουλίου στο X: «Ανεξαρτησία από το δικομματικό (μερικοί θα έλεγαν μονοκομματικό) σύστημα! Να δημιουργήσουμε το America Party;» 

Ο Μασκ στράφηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη σφοδρή διαφωνία για τον προϋπολογισμό «One Big Beautiful Bill», κατηγορώντας ότι «τραβά τη χώρα σε χρεοκοπία» 

Το νέο κόμμα στοχεύει να λειτουργήσει ως «αντιμονοκομματική εναλλακτική» στο διπολικό σύστημα Δημοκρατικών–Ρεπουμπλικάνων.

Στόχος είναι η επικέντρωση σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες: λίγες έδρες στη Βουλή (8–10) και 2–3 έδρες στη Γερουσία, ώστε να αποκτήσει ρόλο «βαρόμετρου» σε καταψήφιση νομοσχεδίων με στενές πλειοψηφίες.

Προκλήσεις στην πρακτική εφαρμογή

Παρά τη χρηματοδότηση και την τεράστια επιρροή του Μασκ, το America Party θα αντιμετωπίσει

  1. Νομικά εμπόδια: πολύπλοκες πρακτικές καταχώρισης, χαρτοφυλάκια, προσκήνιο σε 50 πολιτείες 

  2. Ηλεκτρονική & πολιτική οργάνωση: η απουσία δομημένου κόμματος, βάσης, στελεχών σε τοπικό επίπεδο .

  3. Ιστορικό τρίτου πολιτικού ρεύματος: ΗΠΑ δίχως εκλογικό σύστημα αναλογικής, επομένως πολύ δύσκολοι οι μείζονες στόχοι 

 Η κίνηση του Μασκ να ιδρύσει το America Party στις 5 Ιουλίου 2025, κυρίως ως εναντίωση στον Ντόναλντ Τραμπ, ενδυναμώνει το ενδεχόμενο διάλυσης του παραδοσιακού δικομματισμού των ΗΠΑ. 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος