New York Times - frintman
Τόμας Φρίντμαν: Η ισραηλινή κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο

Σε άρθρο του στους New York Times, ο βραβευμένος με τρία βραβεία Pulitzer Αμερικανοεβραίος δημοσιογράφος Τόμας Φρίντμαν διατυπώνει μια εξαιρετικά ανησυχητική εκτίμηση: η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα όχι μόνο απειλεί να μετατρέψει το Ισραήλ σε «κράτος παρία», αλλά και εκθέτει σε κίνδυνο τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο.

Ο Φρίντμαν, γνωστός εδώ και δεκαετίες για τη σταθερή του στήριξη στην ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν διστάζει να ασκήσει σφοδρή κριτική στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ηθική εκτροπή και στρατηγική απομόνωση

Στο άρθρο του, ο Φρίντμαν χαρακτηρίζει την πολεμική εκστρατεία στη Γάζα ως μια επιχείρηση που έχει υπερβεί κάθε ηθικό και στρατηγικό όριο. Αντί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών, όπως δηλώνεται, η πολιτική του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον Αμερικανό αρθρογράφο, απειλεί να απομονώσει το Ισραήλ διεθνώς και να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο αντισημιτισμό.

Ο ίδιος παραθέτει μαρτυρίες Ισραηλινών βετεράνων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και πρώην αξιωματούχων ασφαλείας —μελών των οργανώσεων Forum 555 και Διοικητές για την Ασφάλεια του Ισραήλ— που καταγγέλλουν δημόσια ότι ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε «ανήθικη επιχείρηση εκδίκησης» και εργαλείο πολιτικής επιβίωσης για τον Νετανιάχου. 

«Η Πολεμική Αεροπορία έχει γίνει μέσο για όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα. Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε 100 ανθρώπους τη μέρα χωρίς να σοκαριζόμαστε», τονίζει χαρακτηριστικά μία από τις επιστολές, καλώντας τους εν ενεργεία πιλότους να αναλογιστούν τις πράξεις τους.

Η διασπορά σε δύσκολη θέση

Εξίσου σημαντική είναι η προειδοποίηση του Φρίντμαν προς την εβραϊκή διασπορά. Η τυφλή στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές δεν αποτελεί φιλοϊσραηλινή στάση, σημειώνει. 

«Το να αγαπάς το Ισραήλ δεν σημαίνει να το δικαιολογείς. Σημαίνει να το υπερασπίζεσαι όταν απειλείται, αλλά και να το προειδοποιείς όταν χάνει τον δρόμο του».

Μάλιστα, ο Φρίντμαν τονίζει πως η σιωπή δεν αποτελεί ουδετερότητα και η κριτική δεν ισοδυναμεί με προδοσία. Αντίθετα, «η πραγματική φιλοϊσραηλινή στάση είναι να παλέψεις για να σώσεις το πλοίο προτού βυθιστεί».

Το άρθρο του Τόμας Φρίντμαν, όπως δημοσιεύθηκε στους New York Times.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο

Οι Ισραηλινοί, οι Εβραίοι της διασποράς και οι φίλοι του Ισραήλ σε κάθε μήκος και πλάτος της γης πρέπει να αντιληφθούν ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο σήμερα στη Γάζα θέτει τις βάσεις για μια εκ βάθρων αναδιαμόρφωση του πώς θα αντιμετωπίζονται το Ισραήλ και οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο.

Και το αποτέλεσμα δε θα είναι για καλό. Τα περιπολικά και η ιδιωτική ασφάλεια στις συναγωγές και τα εβραϊκά ιδρύματα θα νομιμοποιηθούν. Το Ισραήλ, αντί να θεωρείται από τους Εβραίους ως ασφαλές καταφύγιο από τον αντισημιτισμό, θα αποτελεί τη μηχανή παραγωγής του. Οι Ισραηλινοί που τάσσονται υπέρ της κοινής λογικής θα κάνουν ουρές για να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία και την Αμερική αντί να καλούν τους συμπατριώτες τους Εβραίους να ακολουθήσουν το δρόμο του Ισραήλ. Αυτό το δυστοπικό μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη, αλλά αν δεν αντιλαμβάνεστε ότι διαμορφώνεται ως τέτοιο, αυταπατάστε.

Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι και εφεδρικοί πιλότοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και συνταξιούχοι αξιωματικοί του Στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, βλέπουν αυτό το ζοφερό μέλλον να έρχεται και δηλώνουν ότι δεν θα σιωπήσουν ούτε θα συνεργήσουν στην μηδενιστική πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Γάζα. Έχουν αρχίσει να καλούν τους Εβραίους στην Αμερική και αλλού να υψώσουν τη φωνή τους — SOS: Save Our Ship (Σώστε το πλοίο μας) — πριν η διευρυνόμενη ηθική διελκυστίνδα της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα γίνει μη αναστρέψιμη.

Πρώτον, το παρασκήνιο: Το Ισραήλ πριν από μερικούς μήνες κατέστρεψε τη Χαμάς ως υπαρκτή στρατιωτική απειλή. Με αυτό ως δεδομένο, η κυβέρνηση Νετανιάχου θα έπρεπε να μεταφέρει στην κυβέρνηση Τραμπ και στους Άραβες διαμεσολαβητές ότι είναι έτοιμη να αποσυρθεί σταδιακά από τη Γάζα και να αντικατασταθεί από μια διεθνή/Αραβική/Παλαιστινιακή Αρχή που θα λειτουργήσει ως ειρηνευτική δύναμη — υπό την προϋπόθεση ότι η ηγεσία της Χαμάς συμφωνήσει να επιστρέψει όλους τους εναπομείναντες ζώντες και νεκρούς ομήρους και να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας.

Αν, αντιθέτως, το Ισραήλ αρχίσει να συμπλέει τον όρκο που έχει δώσει ο Νετανιάχου να διαιωνίσει αυτόν τον πόλεμο επ' αόριστον - προσπαθώντας να επιτύχει «πλήρη νίκη» επί κάθε Χαμασάνικου, μαζί με τη φαντασίωση της ακροδεξιάς να απαλλάξει τη Γάζα από τους Παλαιστίνιους και να επανεγκαταστήσει σε αυτήν Ισραηλινούς - οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν, τόσο εκείνοι, όσο και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους για μια πραγματικότητα που όμοιά της δε θα έχουν γνωρίσει: να είναι Εβραίοι σε έναν κόσμο όπου το εβραϊκό κράτος είναι ένα κράτος-παρίας - μια πηγή ντροπής, όχι υπερηφάνειας.

Επειδή μια μέρα, οι ξένοι ανταποκριτές φωτογράφοι και δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Γάζα χωρίς τη συνοδεία του ισραηλινού στρατού. Και όταν το κάνουν, και γίνει σαφής σε όλους η πλήρης φρίκη της καταστροφής, η αντίδραση εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι πολύ έκδηλη.

Μην μπερδεύετε την προειδοποίησή μου προς το Ισραήλ ως έστω και ελάχιστης δικαιολόγησης για ό,τι έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Χαμάς προκάλεσε την ισραηλινή απάντηση με τις δικές της μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών γονιών μπροστά στα παιδιά τους, παιδιών μπροστά στους γονείς τους, απαγάγοντας γιαγιάδες και δολοφονώντας παιδιά. Ποια κοινωνία στον κόσμο δεν θα έβλεπε την καρδιά της να παγώνει μετά από τέτοια βαρβαρότητα; Η ​​Χαμάς αξίζει να εξαλειφθεί. Η Χαμάς είναι και ήταν πάντα ένας καρκίνος για τον παλαιστινιακό λαό, πόσο μάλλον για τους Ισραηλινούς.

Αλλά ως Εβραίος που πιστεύει στο δικαίωμα του εβραϊκού λαού να ζει σε ένα ασφαλές κράτος στη βιβλική του πατρίδα — παράλληλα με ένα ασφαλές παλαιστινιακό κράτος — αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στη δική μου φυλή. Και αν η δική μου φυλή δεν αντισταθεί στην απόλυτη αδιαφορία αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης για τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται στη Γάζα σήμερα — καθώς και στην προσπάθειά της να οδηγήσει το Ισραήλ σε ένα αυταρχικό καθεστώς, στοχεύοντας στην απόλυση του ανεξάρτητου γενικού εισαγγελέα του — οι Εβραίοι παντού θα το πληρώσουν ακριβά.

Μην κρατήσετε την προειδοποίηση αυτή μόνο από εμένα. Την περασμένη εβδομάδα, δύο σεβαστοί πρώην πιλότοι της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Ταξίαρχος Ασάφ Αγμόν και ο Συνταγματάρχης Ούρι Αράντ (ο οποίος ήταν αιχμάλωτος πολέμου στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Οκτωβρίου 1973), δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή στα εβραϊκά στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους που εξακολουθούν να υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία. Και οι δύο άνδρες είναι μέλη του Φόρουμ 555 Patriots, μιας εντυπωσιακής ομάδας περίπου 1.700 πιλότων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ορισμένοι από αυτούς είναι απόστρατοι και μερικοί εξακολουθούν να υπηρετούν ως έφεδροι, η οποία αρχικά σχηματίστηκε για να αντισταθεί στις προσπάθειες του Νετανιάχου να υπονομεύσει την ισραηλινή δημοκρατία με ένα δικαστικό πραξικόπημα.

Ένας ηγέτης του Φόρουμ 555, ο συνταξιούχος πιλότος ελικοπτέρου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Γκάι Πόραν, μου έστειλε την επιστολή των Αγμόν και Αράντ για να δω αν θα μπορούσα να τη δημοσιεύσω ως δοκίμιο στη στήλη Times Opinion. Τους είπα ότι ήθελα να δημοσιεύσω ένα απόσπασμα.

Έγραψαν, λοιπόν:

Δεν επιδιώκουμε να υποβαθμίσουμε την τερατώδη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς εκείνο το καταραμένο Σάββατο. Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος ήταν απόλυτα δικαιολογημένος. …

Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιζόταν, κατέστη σαφές ότι έχανε τους στρατηγικούς του σκοπούς και αντ' αυτού εξυπηρετούσε κυρίως τα πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα της κυβέρνησης. Έτσι, έγινε ένας αναμφισβήτητα ανήθικος πόλεμος και φαινόταν όλο και περισσότερο ως ένας πόλεμος εκδίκησης. ...

Η Πολεμική Αεροπορία έχει γίνει ένα εργαλείο για όσους, στην κυβέρνηση, ακόμη και στον στρατό, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν αθώοι ι στη Γάζα. ... Πρόσφατα, ένα μέλος της Κνεσέτ καυχήθηκε μάλιστα ότι ένα από τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης είναι η ικανότητα να σκοτώνει 100 ανθρώπους την ημέρα στη Γάζα χωρίς να σοκάρεται κανείς.

Απαντώντας σε δηλώσεις σαν αυτές, λέμε: Όσο φρικτή κι αν ήταν η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, δεν δικαιολογεί την πλήρη περιφρόνηση των ηθικών ζητημάτων ή τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας. Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τους χειρότερους εχθρούς μας.

Η κορύφωση ήρθε τη νύχτα της 18ης Μαρτίου, με την επανέναρξη του πολέμου, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση επέλεξε εν γνώσει της να παραβιάσει τη συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων. Σε μια θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή που είχε ως στόχο να σκοτώσει αρκετούς διοικητές της Χαμάς (οι αναφορές ποικίλλουν ως προς το αν ήταν δεκάδες ή λιγότεροι), σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ. Τα πυρομαχικά που έριξαν πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας σκότωσαν περίπου 300 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση για το τρομακτικό αποτέλεσμα αυττής της επίθεσης.

Έκτοτε, η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις αδιάκοπες επιθέσεις της στη Γάζα. ... Ολόκληρα κτίρια γεμάτα παιδιά, γυναίκες και απλούς πολίτες βομβαρδίζονται - δήθεν για την εξάλειψη τρομοκρατών ή την καταστροφή των υποδομών τους. Ακόμα κι αν ορισμένοι στόχοι είναι νόμιμοι, η δυσανάλογη ζημιά σε αθώους πολίτες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. ...

Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αναμετρηθούμε. Δεν είναι πολύ αργά. Καλούμε τους συναδέλφους μας εν ενεργεία πιλότους: Μην αποφεύγετε να κάνετε ερωτήσεις. ... Επειδή εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να υποστείτε τις ηθικές συνέπειες των πράξεών σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας και να εξηγήσετε πώς συνέβη μια τέτοια αδιανόητη καταστροφή στη Γάζα, πώς τόσα αθώα παιδιά χάθηκαν από τη θανατηφόρα μηχανή θανάτου που πιλοτάρατε.

Λίγες ώρες αφότου έλαβα την επιστολή, ο Νίμροντ Νόβικ, ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, μου έστειλε μια άλλη ανοιχτή επιστολή, με ημερομηνία 8 Ιουνίου. Αυτή ήταν από τους Διοικητές για την Ασφάλεια του Ισραήλ, προτρέποντας τις φωνές της εβραϊκής διασποράς να μιλήσουν ενάντια στην τρέλα που επικρατεί στη Γάζα. Η επιστολή συμπεριλάμβανε, μεταξύ άλλων,

Ως Διοικητές για την Ασφάλεια του Ισραήλ, ένα κίνημα με πάνω από 550 συνταξιούχους ανώτερους αξιωματούχους από τις υπηρεσίες άμυνας, ασφάλειας και διπλωματίας του Ισραήλ, η δια βίου αποστολή μας ήταν να διασφαλίζουμε το μέλλον του Ισραήλ ως μια ισχυρή, δημοκρατική πατρίδα του εβραϊκού λαού. ... Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν οδηγήσει σε έντονες και ορισμένες φορές επώδυνες συζητήσεις εντός των εβραϊκών κοινοτήτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα. Πολλοί στη διασπορά έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους. Και κατά συνέπεια, ορισμένοι έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σκληρή κριτική. Κατηγορούνται ότι αποδυναμώνουν το Ισραήλ ή ότι προδίδουν τη σύνδεσή τους με το εβραϊκό κράτος, τους λένε ότι όσοι ζουν στο εξωτερικό ή δεν υπηρετούν στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να σιωπούν. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ιδέα ότι οι Εβραίοι στη διασπορά πρέπει να σιωπούν για θέματα που αφορούν το Ισραήλ. ... Για όσους φοβούνται ότι η δημόσια κριτική υπονομεύει το Ισραήλ, λέμε ότι ο ανοιχτός, ειλικρινής διάλογος δεν μπορεί παρά να ενισχύει τη δημοκρατία και την ασφάλειά μας.

Οι αντιδράσεις μου σε αυτές τις ανοιχτές επιστολές είναι τρεις:

Πρώτον, Αμήν.

Δεύτερον, αυτό είναι που σημαίνει πραγματικά να είσαι φιλοϊσραηλινός.

Τρίτον, είναι καιρός ένα παρόμοιο κίνημα να καταγγέλλει τις άθλιες υπερβολές της Χαμάς, ένα κίνημα με επικεφαλείς εκείνους που υποστηρίζουν το παλαιστινιακό κράτος και μια ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Γάζα. Κανείς δεν πρέπει να δεχτεί την παράταση αυτού του πολέμου, με αποτέλεσμα η Χαμάς για να διατηρηθεί στην εξουσία. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πιέσει περισσότερο τη Χαμάς να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός από το να καταγγελθούν εκείνοι που δίνουν συγχωροχάρτι σε αυτή την οργάνωση που βασίζεται στο μίσος, απ’ όλο τον κόσμο, σε πανεπιστημιουπόλεις και σε διαδηλώσεις υψηλού βεληνεκούς. Κάπως έτσι ακούγεται ότι είσαι στην πραγματικότητα φιλοπαλαιστίνιος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στους nytimes.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

india
Τραγωδία στην Ινδία: Συντριβή Boeing 787 με 242 επιβαίνοντες κατά την απογείωση
Σύμφωνα με τον Faiz Ahmed Kidwai, γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας (DGCA), στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 242...
Τραγωδία στην Ινδία: Συντριβή Boeing 787 με 242 επιβαίνοντες κατά την απογείωση
ισραηλ ιραν ΗΠΑ
Η Μέση Ανατολή στο χείλος της σύγκρουσης: Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν, οι ΗΠΑ σε συναγερμό, το πετρέλαιο εκτοξεύεται
Επικίνδυνη κλιμάκωση: Πώς η γεωπολιτική ένταση πυροδοτεί την αγορά και απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή
Η Μέση Ανατολή στο χείλος της σύγκρουσης: Το Ισραήλ απειλεί το Ιράν, οι ΗΠΑ σε συναγερμό, το πετρέλαιο εκτοξεύεται