Οξυμένη είναι η κατάσταση στο Λος Άντζελες, καθώς η μαζική επιχείρηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) για συλλήψεις παράτυπων μεταναστών έχει οδηγήσει σε σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Η ένταση κλιμακώνεται, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει εντολή για αποστολή 2.000 ανδρών της Εθνοφρουράς και το Πεντάγωνο να απειλεί με ανάπτυξη πεζοναυτών σε περίπτωση συνέχισης των επεισοδίων.
Τι συμβαίνει στο Λος Άντζελες
Οι πρώτες ταραχές ξέσπασαν στο προάστιο Πάραμαουντ, όπου πράκτορες της ICE εντοπίστηκαν κοντά σε χώρο όπου συγκεντρώνονται συχνά ανειδίκευτοι εργάτες της ισπανόφωνης κοινότητας, αναζητώντας ημερομίσθιο. Όταν έγινε γνωστή η παρουσία τους, διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την απομάκρυνση λεωφορείου, ρίχνοντας αντικείμενα στους αστυνομικούς. Η αστυνομία απάντησε με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με συντρίμμια, αναποδογυρισμένα καροτσάκια και καμένη αμερικανική σημαία. Παρόμοιες σκηνές καταγράφηκαν και τις προηγούμενες ημέρες, με ρίψεις αυγών σε οχήματα της ICE και εικόνες στρατιωτικοποιημένων πρακτόρων να συγκρούονται με πολίτες.

Τραμπ και Πεντάγωνο: «Θα επαναφέρουμε την τάξη»
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, επιτέθηκε προσωπικά στον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, αποκαλώντας τον ειρωνικά «Newscum» και κατηγορώντας τον – μαζί με τη δήμαρχο του Λος Άντζελες – για ανικανότητα.
«Αν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, θα την κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να κινητοποιήσει πεζοναύτες από τη στρατιωτική βάση Πέντλετον, εφόσον συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια. Η Εθνοφρουρά έχει ήδη διαταχθεί να αναπτυχθεί για υποστήριξη των ομοσπονδιακών δυνάμεων.
Πολιτικές διαστάσεις και αντιδράσεις
Ο κυβερνήτης Νιούσομ απάντησε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «σκόπιμα εμπρηστική», με Δημοκρατικά στελέχη να μιλούν για κατάχρηση εξουσίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και χρήση του στρατού για εσωτερική καταστολή. Από την άλλη πλευρά, ο Στίβεν Μίλερ, σύμβουλος του Τραμπ, μίλησε για «εξέγερση κατά της εθνικής κυριαρχίας» και δικαιολόγησε την έντονη στρατιωτική απάντηση.
Ο υποδιευθυντής του FBI, Νταν Μποντζίνο, δήλωσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συλλήψεις για παρεμπόδιση ομοσπονδιακών επιχειρήσεων, ενώ εξετάζονται βίντεο για περαιτέρω ταυτοποιήσεις.
Η αναθέρμανση του μεταναστευτικού ζητήματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με στρατιωτικές απειλές, ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως μέρος της προεκλογικής του στρατηγικής. Επιδιώκει να ενεργοποιήσει το σκληροπυρηνικό του ακροατήριο, επενδύοντας στον φόβο και την ανασφάλεια.
Ωστόσο, η χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων εγείρει ερωτήματα για τη συνταγματικότητα τέτοιων επιλογών, καθώς και για την κοινωνική συνοχή σε μια χώρα ήδη βαθιά πολωμένη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 7/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ