afganistan
Η εκστρατεία του Πακιστάν φέρνει αναστάτωση στην περιοχή, με τα παιδιά να πλήττονται περισσότερο από την έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο Αφγανιστάν

Περισσότεροι από 100.000 Αφγανοί, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι παιδιά, έχουν αποχωρήσει από το Πακιστάν, στο πλαίσιο μίας μαζικής εκστρατείας απελάσεων που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν στην περιοχή για χρόνια ή είχαν γεννηθεί στο Πακιστάν.

Από την 1η Απριλίου, οι αρμόδιοι του πακιστανικού υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν τουλάχιστον 100.529 Αφγανούς που έχουν φύγει από τη χώρα. Το Ισλαμαμπάντ, το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενη βία στις περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, κατηγορεί τους περίπου τρία εκατομμύρια Αφγανούς που ζουν εκεί για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ως αντίδραση, ακυρώθηκαν από τις 1 Απριλίου περίπου 800.000 κάρτες διαμονής που είχαν εκδοθεί σε Αφγανούς.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή και κατηγορεί το Πακιστάν ότι εκμεταλλεύεται τους Αφγανούς μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Παρά τις εκκλήσεις, οι αφγανικές οικογένειες συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα, με φορτηγά γεμάτα με τα υπάρχοντά τους.

«Γεννήθηκα στο Πακιστάν και δεν έχω επισκεφτεί ποτέ το Αφγανιστάν», λέει ο 27χρονος Αλάχ Ραχμάν, ο οποίος επέλεξε να αναχωρήσει οικειοθελώς για να αποφύγει την πιθανή σύλληψη, καθώς οι αρχές του Πακιστάν εντείνουν τις επιχειρήσεις κατά των Αφγανών. Από την αρχή Απριλίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταγράφει αυξημένες συλλήψεις και κρατήσεις Αφγανών σε σχέση με το 2024.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν παραμένει δύσκολη, με πολλές οικογένειες να επιστρέφουν σε μία χώρα όπου η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, και περισσότερος από το ήμισυ του πληθυσμού εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, στο Πακιστάν η εκστρατεία των απελάσεων υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι Πακιστανοί εκφράζουν ανησυχία για την αυξανόμενη ανεργία και τις οικονομικές δυσκολίες που αποδίδουν στη μεγάλη παρουσία Αφγανών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 58% των Αφγανών που επιστρέφουν είναι παιδιά, τα οποία θα βρουν δυσκολίες στην εκπαίδευση, καθώς στο Αφγανιστάν τα κορίτσια δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν πέρα από την ηλικία των 12 ετών. Στο Πακιστάν, τα παιδιά αυτά είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα σε διάφορους τομείς, ενώ τώρα καλούνται να επιστρέψουν σε μία κατάσταση όπου οι ευκαιρίες για εκπαίδευση είναι περιορισμένες.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pano-gia-sigxoneusistmimaton
Αντιδρούν μαζικά οι Σύλλογοι Γονέων: «Όχι άλλα παιδιά-νούμερα σε τάξεις-αποθήκες»
Καταγγελίες για γνωματεύσεις και διαγνώσεις που αγνοούνται μέχρι και για αδέρφια που στέλνονται σε διαφορετικά σχολεία
Αντιδρούν μαζικά οι Σύλλογοι Γονέων: «Όχι άλλα παιδιά-νούμερα σε τάξεις-αποθήκες»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Αναστολή αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη βόρεια Αφρική
«Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει» – Σκληραίνει η στάση Μητσοτάκη για τη μετανάστευση
Μητσοτάκης: Αναστολή αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη βόρεια Αφρική
Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης για 2.500 άτομα με αναπηρία – Επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ
Ενισχύεται η ανεξάρτητη διαβίωση – Ποιους αφορά και πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για επιδότηση ύψους 14.500 ευρώ
Ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης για 2.500 άτομα με αναπηρία – Επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ