ντοματινια
Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), για τα πολλαπλά κρούσματα σαλμονέλας από ντομάτες σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Από την αρχή του χρόνου ως και τις 5 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 232 περιστατικά λοίμωξης από το βακτήριο που προκαλεί σαλμονέλα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί πως προκλήθηκαν από την κατανάλωση ντομάτας από τη Σικελία.

Οι χώρες που επηρεάστηκαν είναι οι εξής: Αυστρία (33 κρούσματα), Κροατία (3), Τσεχία (10), Δανία (9), Εσθονία (1), Γερμανία (62), Φινλανδία (3), Γαλλία (23), Ιρλανδία (1 ), Ιταλία (67), Λουξεμβούργο (2), Ολλανδία (2), Νορβηγία (3), Σλοβακία (5), Σλοβενία ​​(2) και Σουηδία (6), ενώ 29 κρούσματα εντοπίστηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιταλία είναι η χώρα που συγκεντρώνει τους περισσότερους ταξιδιώτες με σχετικές λοιμώξεις, σύμφωνα με το iatropedia.

Τα κρούσματα συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση μικρών ντοματών από τη Σικελία, ενώ μοριακές αναλύσεις έδειξαν κοινή πηγή μόλυνσης του βακτηρίου.

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στη λοίμωξη από τους άνδρες, με το 71,1% των ασθενών να έχουν καταναλώσει ντομάτες και ιδιαίτερα ντοματίνια. Το βακτήριο ανιχνεύθηκε επίσης σε σύνθετα τρόφιμα, όπως πιάτα με σιτηρά (σελτ) με ντομάτες και πέστο.

Το ECDC συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν τους συστηματικούς ελέγχους, επικεντρώνοντας στα ντοματίνια ως πιθανή πηγή μόλυνσης. Οι πολίτες και καταναλωτές καλούνται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η προσεκτική καθαριότητα των λαχανικών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vroxes_252863_128495_type13262.jpg
Πάρτε μαζί σας ομπρέλα σε αυτές τις περιοχές - Τι ώρες θα βρέξει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα – Βελτίωση το Σάββατο, νέα κακοκαιρία από την Κυριακή
Πάρτε μαζί σας ομπρέλα σε αυτές τις περιοχές - Τι ώρες θα βρέξει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Όταν η ΑΙ αναδιατάσσει την εργασία: Ποιοι αντέχουν, ποιοι πιέζονται
Η BT έχει ανακοινώσει περικοπή 55.000 θέσεων, με μέρος του προσωπικού να αντικαθίσταται από συστήματα ΑΙ, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι παγκοσμίως...
Όταν η ΑΙ αναδιατάσσει την εργασία: Ποιοι αντέχουν, ποιοι πιέζονται