gaza
Πριν μία εβδομάδα το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νόμο που απαγορεύει τις δραστηριότητες της UNRWA στη χώρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή

Το Ισραήλ ενημέρωσε επισήμως σήμερα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, τον ΟΗΕ για την ακύρωση της συμφωνίας με την υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά την ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα από την Κνεσέτ νομοσχεδίου για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Έπειτα από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της UNRWA», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πριν μία εβδομάδα το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία νόμο που απαγορεύει τις δραστηριότητες της UNRWA στη χώρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Το Ισραήλ επικρίνει εδώ και καιρό την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, ενώ έχει κατηγορήσει μέλη της ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου, η οποία αποτέλεσε έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η UNRWA, η οργάνωση μέλη της οποίας συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και η οποία διαθέτει πολλούς εργαζόμενους που είναι μέλη της Χαμάς, αποτελεί μέρος του προβλήματος στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μέρος της λύσης. Ο ΟΗΕ έχει λάβει αμέτρητες αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες πράκτορες της Χαμάς εργάζονται στην UNRWA και για τη χρήση των εγκαταστάσεών της για τρομοκρατικούς σκοπούς, όμως δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η συμφωνία με την υπηρεσία του ΟΗΕ υπεγράφη το 1967. Η UNRWA παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια και υποστήριξη στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στις παλαιστινιακές περιοχές και σε πολλές άλλες χώρες της περιοχής. Η αναστολή των δραστηριοτήτων της θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στο ανθρωπιστικό έργο στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον ισχύσει, εκτιμούν ειδικοί.

Όμως ο Ίσραελ Κατς απορρίπτει το επιχείρημα αυτό, ισχυριζόμενος ότι μόνο ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στη Γάζα προέρχεται από την UNRWA.

«Η μεγάλη πλειονότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα παραδίδεται από άλλες οργανώσεις και μόνο το 13% της βοήθειας προέρχεται από την UNRWA», δήλωσε ο Κατς τη Δευτέρα.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο και θα εξακολουθήσει να διευκολύνει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας με τρόπο που να μην πλήττει την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών», υπογράμμιζε η ανακοίνωση.

Η απαγόρευση που επέβαλε το Ισραήλ προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους της UNRWA στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο και ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ για Ελβετία: «Αύξησα τους δασμούς γιατί δεν μου άρεσε ο τόνος της συνομιλίας»
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξηγεί ότι η επιθετική αλληλεπίδραση με μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου οδήγησε στην αύξηση των δασμών στο 39%
Τραμπ για Ελβετία: «Αύξησα τους δασμούς γιατί δεν μου άρεσε ο τόνος της συνομιλίας»
μητσοτακης
Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις»
Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνούν στην ανάγκη άρσης απειλών και επίλυσης των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, μετά τη συνάντηση στην Άγκυρα
Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Να αρθεί κάθε απειλή στις μεταξύ μας σχέσεις»
ζελεδακια
Συναγερμός για «μαγικά» ζελεδάκια: Κοπέλα στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί προϊόντα με μουσκιμόλη που κυκλοφορούσαν σαν κανονικά γλυκίσματα, προειδοποιώντας για σοβαρούς κινδύνους
Συναγερμός για «μαγικά» ζελεδάκια: Κοπέλα στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση
παρεμβ
Παρεμβάσεις ΔΕ: Καταγγελία για τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στον «διάλογο» για το Εθνικό Απολυτήριο
Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για διαδικασία νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων και για έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας
Παρεμβάσεις ΔΕ: Καταγγελία για τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στον «διάλογο» για το Εθνικό Απολυτήριο