niremvergi
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Δέκα κορυφαία στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Κόμματος απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου του 1945 όταν οι ναζί εγκληματίες πολέμου, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, αφήνουν την τελευταία πνοή τους στην αγχόνη.

Οι φρικαλεότητες του Γ Ράιχ, αναγκάζουν τους Συμμάχους να θέσουν το ζήτημα της τιμωρίας, πριν ακόμα «ολοκληρωθεί» το παγκόσμιο ολοκαύτωμα.

Η διακήρυξη της διάσκεψης του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 1942 καταλήγει :«Μετά τον τερματισμό του πολέμου οι κυβερνήσεις των Συμμάχων θα τιμωρήσουν τους υπεύθυνους εγκλημάτων πολέμου, και από τώρα αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ενεργήσουν ώστε α) οι οποιασδήποτε εθνικότητας εγκληματίες πολέμου να αναζητηθούν και να οδηγηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, β) οι αποφάσεις του Δικαστηρίου να εκτελεστούν οπωσδήποτε».

Έτσι, μετά την απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου είκοσι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο, τρεις σε ισόβια, τέσσερις σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια και τρεις αθωώνονται.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναδειχτεί πως ακόμα και τις ακόμα και στα τελευταία τους λόγια αρκετοί από τους καταδικασμένους ναζιστές, δείχνουν αμετανόητοι στην αφοσίωσή τους στη ναζιστική Γερμανία: 

- Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ : Ο Θεός να σώσει την Γερμανία. Εύχομαι η Γερμανία να ενωθεί και πάλι και ανατολή και δύση να συνεννοηθούν για την ειρήνη του κόσμου».

- Κάιτελ : «Παρακαλώ το Θεό να λυπηθεί τον γερμανικό λαό. Πάνω από δύο εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες πέθαναν για την πατρίδα. Τώρα ακολουθώ τα παιδιά μου.»

- Έρνστ Κάλτενμπρούνερ : «Αγάπησα το γερμανικό λαό και την πατρίδα μου μ’ όλη μου την καρδιά. Είμαι αθώος για τα εγκλήματα που με κατηγορήσατε. Καλή τύχη, Γερμανία!»

- Χάνσε Φρανκ : «Ευχαριστώ για την καλή μεταχείριση που είχα στη διάρκεια της φυλακίσεως μου και παρακαλώ το Θεό να με δεχθεί ευσπλαχνικά.»

- Βίλχελμ Φρικ : «Ζήτω η αιώνια Γερμανία!»

- Στράιχερ : «Χάιλ Χίτλερ. Μια μέρα οι κομμουνιστές θα σας κρεμάσουν όλους».

- Φριτς Ζάουκελ : «Πεθαίνω αθώος. Υποβάλλω τα σέβη μου στους αξιωματικούς και στους άνδρες του αμερικάνικου στρατού, όχι όμως και στη δικαιοσύνη τους».

- Γίτλ : « Σε χαιρετώ Γερμανία μου».

- Ζευς-Ίνκβαρτ : «Ελπίζω αυτή η εκτέλεση να είναι η τελευταία πράξη μιας τραγωδίας που μπορεί να διδάξει κάτι τους ανθρώπους. Ειρήνη και κατανόηση μεταξύ των λαών. Έχω εμπιστοσύνη στην Γερμανία».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026
Θέμα Έκθεσης ΕΠΑΛ 2026: Οι νέοι, τα όνειρα και τα απαραίτητα εφόδια σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Πανελλαδικές 2026 - ΕΠΑΛ: Το μπάσκετ ως «μοντέλο ζωής» και τα εφόδια των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει το θέμα της Έκθεσης
Θέμα Έκθεσης ΕΠΑΛ 2026: Οι νέοι, τα όνειρα και τα απαραίτητα εφόδια σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Ulrich Marzolph .jpg
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναγόρευσε τον Καθηγητή Ulrich Marzolph σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας αναγορεύθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου ο διακεκριμένος μελετητής της λαϊκής λογοτεχνίας και...

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναγόρευσε τον Καθηγητή Ulrich Marzolph σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής