Πρύτανης πανεπιστημίου της Γλασκώβης
«Με εμποδίζουν να εισέλθω στην Γαλλία» - Θα απευθυνόταν στη γαλλική Γερουσία για να περιγράψει την εμπειρία του ως γιατρός στη Γάζα

Το Βερολίνο ενεργοποίησε απαγόρευση εισόδου σε στη ζώνη Σένγκεν σε βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δρος Γασάν Αμπού Σίταχ, ο οποίος επρόκειτο να απευθυνθεί στη γαλλική Γερουσία για να περιγράψει την εμπειρία του ως γιατρός στη Γάζα.

Έτσι, ο πρύτανης αναγκάστηκε να επιστρέψει από το αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού στο Λονδίνο χωρίς να μπορέσει να εισέλθει στο γαλλικό έδαφος.

«Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ. Με εμποδίζουν να εισέλθω στην Γαλλία. Πρόκειται να απευθυνθώ σήμερα στην γαλλική Γερουσία», έγραψε στο Χ. «Λένε ότι οι Γερμανοί απαγόρευσαν την είσοδό μου στην Ευρώπη για έναν χρόνο».

Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε στο AFP ότι η εντολή απαγόρευσης εισόδου στην ζώνη Σένγκεν εκδόθηκε από τη Γερμανία και εμπόδισε την είσοδό του στο Παρίσι. Τελικά, επιβιβάστηκε αργά το απόγευμα σε πτήση για το Λονδίνο, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Στα μέσα του Απριλίου, το Βερολίνο απαγόρευσε την είσοδο στην Γερμανία στον Γασάν Αμπού Σίταχ, όπως και στον Γιάννη Βαρουφάκη. Και οι δύο συμμετείχαν σε «Παλαιστινιακό Συνέδριο» στο Βερολίνο, τις εργασίες του οποίου διέκοψε η γερμανική αστυνομία μία ώρα μετά την έναρξή τους.

Όταν ρωτήθηκαν για το θέμα του Γιάνη Βαρουφάκη, οι γερμανικές αρχές δικαιολόγησαν την απαγόρευση με την αιτιολογία της «παρεμπόδισης κάθε αντισημιτικής και αντιισραηλινής προπαγάνδας».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στο Χ, ο Γασάν Αμπού Σίταχ είχε δηλώσει ότι του απαγορεύθηκε η είσοδος στην Γερμανία για «ολόκληρο τον Απρίλιο». Κατήγγειλε επίσης «την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στην Γερμανίας», μία χώρα «συνεργό (του ισραηλινού στρατού) που φιμώνει τους μάρτυρες της γενοκτονίας» στην Γάζα.

Ο δρ Γασάν Αμπού Σίταχ πέρασε 43 ημέρες στην Γάζα παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Επρόκειτο να συμμετάσχει σε συμπόσιο στην γαλλική Γερουσία που οργάνωσε η οικολόγος γερουσιαστής Ρεμόντ Πονσέ Μονζ.

«Σκανδαλώδες, @GhassanAbuSitt1 πλαστικός χειρουργός με υπηρεσία στην #Γάζα εμποδίζεται να συμμετάσχει σε συμπόσιο στην @γερουσία», έγραψε στο Χ ο Γκιγιόμ Γκοντάρ, πρόεδρος της ομάδας των Οικολόγων στην Γερουσία.

Οι οργανωτές του συμποσίου απευθύνθηκαν στα γραφεία του γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και του υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με γαλλική κυβερνητική πηγή, αν υπάρξει σήμα για απαγόρευση εισόδου στο σύστημα ενημέρωσης Σένγκεν από μία χώρα μέλος για ένα πρόσωπο, δεν του επιτρέπεται η είσοδος σε καμία χώρα της ζώνης Σένγκεν.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κάμερες σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία: Κύκλωμα με κρυφές κάμερες πουλάει τις ιδιωτικές στιγμές χιλιάδων τουριστών
«Κάναμε σεξ και μετά ανακαλύψαμε ότι μας είχαν παρακολουθήσει χιλιάδες» - Σκάνδαλο με κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχεία: Κύκλωμα με κρυφές κάμερες πουλάει τις ιδιωτικές στιγμές χιλιάδων τουριστών
Νίκος Φωτόπουλος, Γιάννης Παναγόπουλος
ΓΣΕΕ: «Πυρά» Φωτόπουλου κατά Παναγόπουλου – «Λειτουργούσαν υπέρ της εργοδοσίας»
Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος «αδειάζει» την πλειοψηφία και κάνει λόγο για «σχέσεις συνδιαλλαγής» και «συνδικαλιστική γραφειοκρατία»
ΓΣΕΕ: «Πυρά» Φωτόπουλου κατά Παναγόπουλου – «Λειτουργούσαν υπέρ της εργοδοσίας»
ΠΑΣΑΝ, Παπαδομαρκάκης
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η Παράλληλη Στήριξη»
Τι ειπώθηκε για προσλήψεις, Παράλληλη Στήριξη και πίνακες αναπληρωτών - Αλλαγές στο καθηκοντολόγιο της Ειδικής Αγωγής
Υπουργείο Παιδείας σε ΠΑΣΑΝ: «Δεν καταργείται η Παράλληλη Στήριξη»