Thumbnail
Νέα έρευνα αναφέρει τα συμπτώματα για εγκεφαλικό που πρέπει να προσέχουμε.

Συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυτό που συνήθως ονομάζεται «μίνι εγκεφαλικό» ή «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο», με τους γιατρούς να το χαρακτηρίζουν ως «παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αλλιώς TIA». Ωστόσο, μερικοί ειδικοί διαφωνούν με αυτή τη φράση, κυρίως επειδή ένα επεισόδιο TIA είναι εξίσου σοβαρό με ένα εγκεφαλικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σχεδόν 1 στα 5 άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα, πλήρες εγκεφαλικό εντός 90 ημερών.

Τα συμπτώματα TIA είναι συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που γενικά διαρκούν λίγα λεπτά λόγω διακοπής της παροχής αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου.

Ενώ ο παραδοσιακός ορισμός των συμπτωμάτων TIA αναφέρει ότι υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες, η πλειονότητα των TIA είναι σύντομες και διαρκούν λιγότερο από μία ώρα.

Ποια είναι όμως τα προειδοποιητικά σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου και τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα;

Δυσκολία στην ισορροπία και αδυναμία

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια μιας TIA είναι η δυσκολία ισορροπίας και η αδυναμία. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβεί στη μία πλευρά του σώματός σας, σύμφωνα με τον Δρ. Hardik Amin, αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας και ιατρικών εγκεφαλικών επεισοδίων στο Νοσοκομείο Yale New Haven.

Απώλεια όρασης

Τα άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, ή ακόμα διπλή όραση. Η διπλή όραση, γνωστή και ως διπλωπία, είναι όταν μπορείτε να δείτε δύο εικόνες ενός μεμονωμένου αντικειμένου ενώ το κοιτάτε.

Απώλεια ελέγχου των μυών στο πρόσωπο

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η απώλεια του ελέγχου των μυών στη μία πλευρά του προσώπου σας.

Μπορεί να αισθανθείτε μούδιασμα και μπορεί να είναι δύσκολο να χαμογελάσετε ή να μετακινήσετε μέρη του στόματός σας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με την παράλυση του Bell, μια κατάσταση που προκαλεί τον ίδιο τύπο παράλυσης του προσώπου. Αν και ένα εγκεφαλικό συνήθως οδηγεί σε άλλα συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό και αυτό το σύμπτωμα, και πρέπει να το ελέγχετε.

Αδυναμία χεριού-βραχίονα

Η αδυναμία του βραχίονα είναι ένα άλλο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ενός επεισοδίου TIA.

Το να σηκώνετε αντικείμενα και να κρατάτε ψηλά τα χέρια σας μπορεί να σας φανεί αρκετά δύσκολο ειδικά όταν δεν είχατε κανένα πρόβλημα στο παρελθόν.

Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

Δυσκολία στην ομιλία

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην παραγωγή ομιλίας ή στην εύρεση των σωστών λέξεων, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στους συγγενείς σας.

Πάντως το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι μια επείγουσα κατάσταση και όποιος το βιώσει θα πρέπει να λάβει άμεσα ιατρική φροντίδα. Τα καλά νέα βέβεια είναι ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να μειωθεί σημαντικά, με στοχευμένη θεραπεία.

Πηγή: healtstat

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία και να αντιμετωπίζουμε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ως εφαλτήριο μιας επιστημονικής σταδιοδρομίας...
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Η «Φυσική» αρνητικότητα της Θετικής Κατεύθυνσης
Σαλάτα με φακές
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη
Η κλασική συνταγή για φακοσαλάτα, υγιεινή, θρεπτική και άκρως καλοκαιρινή περιέχει εκτός από τις φακές, τοματίνια ή ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο...
Η πιο νόστιμη σαλάτα με φακές: Συνταγή από την Παλαιστίνη