Thumbnail
Νέα έρευνα αναφέρει τα συμπτώματα για εγκεφαλικό που πρέπει να προσέχουμε.

Συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυτό που συνήθως ονομάζεται «μίνι εγκεφαλικό» ή «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο», με τους γιατρούς να το χαρακτηρίζουν ως «παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αλλιώς TIA». Ωστόσο, μερικοί ειδικοί διαφωνούν με αυτή τη φράση, κυρίως επειδή ένα επεισόδιο TIA είναι εξίσου σοβαρό με ένα εγκεφαλικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σχεδόν 1 στα 5 άτομα που υποπτεύονται ότι έχουν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα, πλήρες εγκεφαλικό εντός 90 ημερών.

Τα συμπτώματα TIA είναι συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου που γενικά διαρκούν λίγα λεπτά λόγω διακοπής της παροχής αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου.

Ενώ ο παραδοσιακός ορισμός των συμπτωμάτων TIA αναφέρει ότι υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες, η πλειονότητα των TIA είναι σύντομες και διαρκούν λιγότερο από μία ώρα.

Ποια είναι όμως τα προειδοποιητικά σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου και τι πρέπει να κάνετε εάν εμφανίσετε συμπτώματα;

Δυσκολία στην ισορροπία και αδυναμία

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια μιας TIA είναι η δυσκολία ισορροπίας και η αδυναμία. Συνήθως αυτό μπορεί να συμβεί στη μία πλευρά του σώματός σας, σύμφωνα με τον Δρ. Hardik Amin, αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας και ιατρικών εγκεφαλικών επεισοδίων στο Νοσοκομείο Yale New Haven.

Απώλεια όρασης

Τα άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, ή ακόμα διπλή όραση. Η διπλή όραση, γνωστή και ως διπλωπία, είναι όταν μπορείτε να δείτε δύο εικόνες ενός μεμονωμένου αντικειμένου ενώ το κοιτάτε.

Απώλεια ελέγχου των μυών στο πρόσωπο

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η απώλεια του ελέγχου των μυών στη μία πλευρά του προσώπου σας.

Μπορεί να αισθανθείτε μούδιασμα και μπορεί να είναι δύσκολο να χαμογελάσετε ή να μετακινήσετε μέρη του στόματός σας. Αυτό μπορεί να μοιάζει με την παράλυση του Bell, μια κατάσταση που προκαλεί τον ίδιο τύπο παράλυσης του προσώπου. Αν και ένα εγκεφαλικό συνήθως οδηγεί σε άλλα συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό και αυτό το σύμπτωμα, και πρέπει να το ελέγχετε.

Αδυναμία χεριού-βραχίονα

Η αδυναμία του βραχίονα είναι ένα άλλο πιθανό προειδοποιητικό σημάδι ενός επεισοδίου TIA.

Το να σηκώνετε αντικείμενα και να κρατάτε ψηλά τα χέρια σας μπορεί να σας φανεί αρκετά δύσκολο ειδικά όταν δεν είχατε κανένα πρόβλημα στο παρελθόν.

Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται επίσης συνήθως στη μία πλευρά του σώματος.

Δυσκολία στην ομιλία

Οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην παραγωγή ομιλίας ή στην εύρεση των σωστών λέξεων, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη στους συγγενείς σας.

Πάντως το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, είναι μια επείγουσα κατάσταση και όποιος το βιώσει θα πρέπει να λάβει άμεσα ιατρική φροντίδα. Τα καλά νέα βέβεια είναι ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού μπορεί να μειωθεί σημαντικά, με στοχευμένη θεραπεία.

Πηγή: healtstat

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Από ποια ώρα θα βρέχει σήμερα Τετάρτη στην Αττική

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 7/2

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλκοόλ
Περιστέρι: 13χρονη κατέρρευσε από κατανάλωση αλκοόλ – Στο νοσοκομείο ανήλικη
Συνελήφθησαν ο πατέρας της για παραμέληση εποπτείας και ο ιδιοκτήτης περιπτέρου για πώληση αλκοόλ σε ανήλικο
Περιστέρι: 13χρονη κατέρρευσε από κατανάλωση αλκοόλ – Στο νοσοκομείο ανήλικη
Κωνσταντίνος Σινάνης
Δήμαρχος Αη Στράτη: «Ο καρκίνος είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσω και θα βγω νικητής»
«Ευτυχώς, ένας συνεργάτης από το δήμο με πήρε από τον γιακά και πήγα και έκανα εξετάσεις»
Δήμαρχος Αη Στράτη: «Ο καρκίνος είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσω και θα βγω νικητής»
Μαρία Καρυστιανού, Νικόλας Φαραντούρης
Φαραντούρης για στήριξη Καρυστιανού: «Αν επιλέξω άλλον δρόμο, θα ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ»
«Τίποτα δεν είναι γραμμένο στις πλάκες του Μωυσή» - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το «φλερτ» του ευρωβουλευτή με την Μαρία Καρυστιανού
Φαραντούρης για στήριξη Καρυστιανού: «Αν επιλέξω άλλον δρόμο, θα ενημερώσω τον ΣΥΡΙΖΑ»
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Αναπληρωτές: Τα κενά στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για τη Δ΄ φάση προσλήψεων
Η «ακτινογραφία» των λειτουργικών αναγκών για το σχολικό έτος 2025-2026 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια – Οι πίνακες με τις ειδικότητες
Αναπληρωτές: Τα κενά στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία για τη Δ΄ φάση προσλήψεων