Thumbnail
Υγιής παραμένει ένας Ολλανδός σαράντα χρόνια μετά την μεταμόσχευση καρδιάς του

Ένας 57χρονος Ολλανδός παραμένει ζωντανός και υγιής σαράντα χρόνια μετά την μεταμόσχευση καρδιάς που υπεβλήθη και καταγράφηκε στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Οι γιατροί πριν από τέσσερις δεκαετίες έδιναν μόλις έξι μήνες ζωής στον τότε 17χρονο Μπερτ Γιάνσεν που διαγνώστηκε με ένα σοβαρό καρδιακό νόσημα.

Η ζωντανή απόδειξη

«Θέλω να αποτελώ παράδειγμα για τους ανθρώπους», λέει ο Ολλανδός ο οποίος ήταν 17 ετών όταν διαγνώστηκε με καρδιομυοπάθεια, μία προοδευτική ασθένεια του μυοκαρδίου (του καρδιακού μυός) κατά την οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρδιακός μυς εξασθενεί και είναι αδύναμος να εξωθήσει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα όπως θα έπρεπε.

Ο Γιάνσεν λέει ότι αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι είναι δυνατό να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια έπειτα από μεταμόσχευση καρδιάς.

Το 1984 στην Ολλανδία δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση καρδιάς και έτσι ο καρδιολόγος Άλμπερτ Μάταρτ παρέπεμψε τον έφηβο ασθενή του στο νοσοκομείο Χέρφιλντ της Αγγλίας.

Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς ο Γιάνσεν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν βρέθηκε δότης έπειτα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν δύο νέοι.

Η σωτήρια για τη ζωή του επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων Μαγκντί Γιακούμπ.

«Εκείνη την ημέρα την θεωρώ σημαντικότερη από τα γενέθλιά μου», λέει σήμερα ο Γιάνσεν στα 57 του χρόνια, παντρεμένος και πατέρας δύο γιων και δεινός πιλότος ανεμόπτερου.

«Ποτέ μου δεν κοίταζα τόσο μακροπρόθεσμα», σχολιάζει.

Η υγεία του Ολλανδού

Παρότι είναι υγιής και σε καλή κατάσταση, τα φάρμακα που λαμβάνει για την καρδιά του έχουν παρενέργειες και τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να μειώσει τους ρυθμούς του.

«Εξακολουθώ να κάνω ό,τι θέλω, σε γενικές γραμμές, αλλά με διαφορετικό ρυθμό», εξηγεί.

Το προσδόκιμο ζωής, κατά μέσο όρο, για τους καρδιοπαθείς μετά την μεταμόσχευση είναι 16 χρόνια, σύμφωνα με τον καρδιολόγο που παρακολουθεί σήμερα τον Γιάνσεν, τον Κάσπερ Ίαρλινγκς.

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν επισήμως το επίτευγμα του Γιάνσεν να ζήσει 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά την μεταμόσχευση καρδιάς.

Το προηγούμενο ρεκόρ των 34 ετών και 359 ημερών, σύμφωνα με το Γκίνες, είχε πετύχει ο Καναδός Χάροντ Σοκίρκα το 2021.

Οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς «πρέπει να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής και να είναι δραστήριοι. Αυτό έκανε ο κ. Γιάνσεν», λέει ο Ίαρλινγκς.

Ο Γιακούμπ έχει ευχαριστήσει έκτοτε τον Γιάνσεν για το κατόρθωμά του και την αφοσίωσή του στην παγκόσμια υγεία.

«Όμως εγώ είμαι αυτός που θα έπρεπε να τον ευχαριστώ», καταλήγει ο Γιάνσεν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αφροδίτη Λατινοπούλου
Μήνυση κατά Αφροδίτης Λατινοπούλου για υποκίνηση μίσους κατά των Ρομά
Για ρατσιστικό λόγο κατ’ εξακολούθηση σε τηλεοπτικές εμφανίσεις κατηγορείται η ευρωβουλευτής - Παρέμβαση έξι οργανώσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών...
Μήνυση κατά Αφροδίτης Λατινοπούλου για υποκίνηση μίσους κατά των Ρομά
pano-gia-sigxoneusistmimaton
Αντιδρούν μαζικά οι Σύλλογοι Γονέων: «Όχι άλλα παιδιά-νούμερα σε τάξεις-αποθήκες»
Καταγγελίες για γνωματεύσεις και διαγνώσεις που αγνοούνται μέχρι και για αδέρφια που στέλνονται σε διαφορετικά σχολεία
Αντιδρούν μαζικά οι Σύλλογοι Γονέων: «Όχι άλλα παιδιά-νούμερα σε τάξεις-αποθήκες»
zaxaraki
ΟΛΜΕ σε Ζαχαράκη για «μπλόκο» στην εγγραφή προσφύγων στα εσπερινά σχολεία: «Θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης!»
Εκτός σχολείου οι ενήλικοι πρόσφυγες: Η ΟΛΜΕ «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου
ΟΛΜΕ σε Ζαχαράκη για «μπλόκο» στην εγγραφή προσφύγων στα εσπερινά σχολεία: «Θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης!»