ελάφια
Βαλτική: Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη

Ένας τοίχος από ογκόλιθους που εντοπίστηκε στον βυθό της Βαλτικής θεωρείται η παλαιότερη κατασκευή της Εποχής του Λίθου, που έχει έρθει στο φως, και αλλάζει την γνώση της αρχαιολογικής κοινότητας για τον τρόπο με τον οποίον ζούσαν οι κυνηγοί περίπου πριν από 11.000 χρόνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, στην Γερμανία, εντόπισαν σε βάθος 21 μέτρων στη διάρκεια μίας γεωφυσικής έρευνας, μία σειρά από ογκόλιθους στον βυθό του Κόλπου του Μακλεμβούργου, 10 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Ρέρικ. Η ανακάλυψη έγινε το φθινόπωρο του 2021, από τους ερευνητές που επέβαιναν στο σκάφος RV Alkor. Επρόκειτο για ένα τοίχος κατασκευασμένο από 1670 ογκόλιθους που είχε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου. Οι ογκόλιθοι ήταν προσεκτικά τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο και οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν ήταν κάποιο φυσικό φαινόμενο.

Ειδοποιήθηκε αμέσως η Υπηρεσία Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων του Μακλεμβούργου και άρχισε ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί τι έκρυβε ο βυθός. Αυτοδύτες με τη βοήθεια ενός αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος κατέγραψαν λεπτομερώς το λίθινο τοίχος και οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από τους κυνηγούς των παραθαλάσσιων κοινοτήτων της περιοχής, στην Εποχή του Λίθου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό  Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι έρευνες έδειξαν ότι υπήρχε μία φυσική σειρά υποβρύχιων ογκόλιθων και η μεθοδική τοποθέτηση πολλών μικρότερων λίθων που συνδέονταν με τους μεγαλύτερους.  Το τοίχος αυτό είχε οικοδομηθεί κατά μήκος της ακτής μίας λίμνης ή ενός βάλτου, με την χρησιμοποίηση υλικών που υπήρχαν άφθονα στην περιοχή.

Επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολη η μελέτη και η χρονολόγηση υποβρύχιων κατασκευών οι ερευνητές ανέλυσαν την γεωλογική εξέλιξη της περιοχής για να εξακριβώσουν την ηλικία του τοίχους. Συγκέντρωσαν δείγματα από τον βυθό, δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του τοίχους και έφτιαξαν την εικόνα του τοπίου στο οποίο είχε αρχικά οικοδομηθεί. Με δεδομένο ότι η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε σημαντικά μετά το τέλος της Εποχής των Πάγων, περίπου πριν από 8.500 χρόνια, είναι εξηγήσιμο γιατί το τοίχος βρίσκεται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας .

«Εκείνη την περίοδο ο πληθυσμός στην βόρεια Ευρώπη ήταν συνολικά λιγότερος από 5.000 άτομα. Μία βασική πηγή τροφής ήταν τα κοπάδια των ταράνδων που μετανάστευαν εποχιακά στην απέραντες εκτάσεις», δήλωσε ο Δρ. Μαρσέλ Μπραντμίλερ, βοηθός ερευνητής με εξειδίκευση στην προϊστορία, από το Πανεπιστήμιο του Ροστόκ. «Αυτός ο τοίχος χρησιμοποιήθηκε για να κατευθύνονται οι τάρανδοι σε ένα στενό στόμιο  στην ακτή, ή ακόμα και μέσα στη λίμνη, όπου οι κυνηγοί της Εποχής του Λϊθου μπορούσαν πιο εύκολα να τους χτυπήσουν με τα όπλα που είχαν», δηλαδή με τόξα και ακόντια. 

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ίσως υπήρχε και κάποια άλλη κατασκευή για να δημιουργείται το στόμιο στο οποίο παγιδεύονταν τα κοπάδια, αλλά ακόμα δεν έχουν εντοπίσει κάποιος ίχνος. Τα ζώα ακολουθούσαν κατά μήκος το τοίχος και δεν πηδούσαν πάνω από αυτό, παρόλο που είχε ύψος περίπου μισού μέτρου.  Πιθανολογείται ότι από το στόμιο αυτό οι τάρανδοι υποχρεώνονταν να μπουν στη λίμνη, όπου ήταν ευάλωτοι επειδή κολυμπούν αργά.

Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την εικόνα που έχουν οι αρχαιολόγοι για το πώς κινούνταν οι κυνηγοί της Εποχής του Λίθου. Συγκεκριμένα μία τόσο μεγάλη και μόνιμη κατασκευή, όπως το τοίχος που ανακαλύφθηκε, δείχνει ότι οι κυνηγοί έμεναν στην περιοχή και εξαρτούσαν την καθημερινότητά τους από τη μορφολογία του εδάφους και τις δυνατότητες που τους έδινε στην αναζήτηση τροφής.

«Έχουμε ενδείξεις για την ύπαρξη ανάλογων λίθινων κατασκευών και σε άλλα σημεία στον Κόλπο του Μακλεμβούργου. Θα ερευνηθούν συστηματικά», ανακοίνωσε ο Δρ.  Γενς Σνάιντερ βον Ντάιμλινγκ», ερευνητής Θαλάσσιας Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου.

Η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη που έρχεται στο φως στη Βαλτική, από την Εποχή του Λίθου και αφορά στην αναζήτηση τροφής.  Αντίστοιχες κατασκευές έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ, την Γροιλανδία, την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία, όπου ο προϊστορικός άνθρωπος είχε αναπτύξει τη δυνατότητα να κατασκευάζει παγίδες για τα θηράματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα