Thumbnail
Οι αριθμοί των παιδιών που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό σοκάρουν

Περισσότερα από 27 εκατομμύρια παιδιά σε 12 χώρες, από τις πιο ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή, βίωσαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 135% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στο Ντουμπάι.

Επισιτιστική ανασφάλεια

Συνολικά 57 εκατομμύρια άνθρωποι –με τους μισούς από αυτούς να είναι παιδιά– βρέθηκαν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας πέρσι σε αυτές τις 12 χώρες, λόγω της ξηρασίας, των πλημμυρών και άλλων ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Καταγραφής της Επισιτιστικής Ανασφάλειας (IPC), μιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών ινστιτούτων στόχος της οποίας είναι να διαπιστώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα μισά από τα 27 εκατομμύρια παιδιά που βίωσαν επισιτιστική ανασφάλεια προέρχονται από την Αιθιοπία και τη Σομαλία, σύμφωνα με τη Save the Children. «Όσο τα καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα γίνονται πιο συχνά και ακραία, θα βλέπουμε ολοένα και πιο σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Ίνγκερ Άσινγκ.

Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε την COP28 να λάβει μέτρα για την κλιματική αλλαγή αλλά και για τις άλλες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας, ζητώντας για παράδειγμα να αποτραπούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας.

Σοκαριστική η κατάσταση

Στη Σομαλία οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες εκτόπισαν 650.000 ανθρώπους και οι μισοί από αυτούς ήταν παιδιά. Στο Πακιστάν περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται ακόμη, μετά τις πλημμύρες του 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Save the Children υπολογίζει ότι ένα στα τρία παιδιά (774 εκατομμύρια) ζει σε συνθήκες φτώχειας και εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε μια έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση ανέφερε ότι φέτος 17,6 εκατομμύρια παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με συνθήκες λιμού από τη στιγμή της γέννησής τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάτζιντ Ταχτ-Ραβάντσι
Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι όσες χώρες της Ευρώπης συνταχθούν με ΗΠΑ και Ισραήλ»
Νέο, τελεσίγραφο από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ του Ιράν – Η Τεχεράνη διαμηνύει πως οποιαδήποτε εμπλοκή ευρωπαϊκών δυνάμεων θα ισοδυναμεί με πράξη...
Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι όσες χώρες της Ευρώπης συνταχθούν με ΗΠΑ και Ισραήλ»
τραμπ
Τραμπ για Ιράν: «Δεν με απασχολεί η δημοκρατία, αρκεί η ηγεσία να είναι φιλική στις ΗΠΑ»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η Τεχεράνη έχει «εξουδετερωθεί» και προαναγγέλλει ότι «η Κούβα θα καταρρεύσει σύντομα»
Τραμπ για Ιράν: «Δεν με απασχολεί η δημοκρατία, αρκεί η ηγεσία να είναι φιλική στις ΗΠΑ»
Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη
Αλέξης Τσίπρας: «Στο ραντεβού με την ιστορία δεν μπορείς να πας ούτε νωρίς, ούτε αργά»
Ο Αλέξης Τσίπρας «φωτογραφίζει» τις εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο – «Θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα, όταν θα έχουμε σχέδιο και ομάδα με εμπειρία»
Αλέξης Τσίπρας: «Στο ραντεβού με την ιστορία δεν μπορείς να πας ούτε νωρίς, ούτε αργά»