νομισμα
Πως μια πιθανή εργασία στο σχολείο βοήθησε να βρεθεί το νόμισμα

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκανε μία μαθήτρια στην Αγγλία, όταν βρήκε ένα νόμισμα 1.000 ετών από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στην παιδική χαρά του σχολείου της.

Η Vilte, αρχικά νόμιζε ότι είχε βρει ένα νόμισμα που ισοδυναμεί με 5 πένες, αλλά έμεινε έκπληκτη όταν έμαθε ότι είχε βρει έναν μεσαιωνικό θησαυρό που χρονολογείται πριν από μία χιλιετία. Η 13χρονη απολάμβανε το διάλειμμα με φίλους του στο σχολείο Winstanley στο Braunstone του Leicestershire, όταν εντόπισε το νόμισμα στο γρασίδι.

Με τη βοήθεια του καθηγητή της ιστορίας της, ανακάλυψε ότι ήταν ένα νόμισμα που χρονολογείται περίπου από το 1069, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Πιστεύεται ότι το ιστορικό νόμισμα μπορεί να ανακαλύφθηκε όταν εργάτες αντικατέστησαν έναν φανοστάτη στους χώρους του σχολείου το περασμένο καλοκαίρι.

Η Vilte παρατήρησε ότι το νόμισμα ήταν ελαφρύτερο από ένα κανονικό σύγχρονο νόμισμα 5p και είχε στοιχεία πάνω του που της ήταν άγνωστα, οπότε το πήγε στους δασκάλους της. Η 13χρονη μαθήτρια μίλησε στο BBC: «Απλώς μιλούσα με μερικούς φίλους και είδα το νόμισμα, οπότε το σήκωσα. Το πήγα στην αίθουσα του καθηγητή ιστορίας μου και είπα «ξέρεις τίποτα για αυτό το νόμισμα, γιατί φαίνεται πραγματικά περίεργο και σίγουρα δεν είναι ένα συνηθισμένο νόμισμα;».

Ύστερα από κάποια έρευνα που έκαναν, ανακάλυψαν την πραγματική ηλικία του νομίσματος». Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Δεν περιμένεις να το βρεις αυτό στο σχολείο σου, ξέρεις. Ήταν απλώς μια μικρή έκπληξη» πρόσθεσε ο Vilte.

μαθητρια αγγλια

Τι είπε ο διευθυντής για τη σπουδαία ανακάλυψη

Ο διευθυντής Dave Bennett επιβεβαίωσε ότι οι ειδικοί στο συμβούλιο της κομητείας Leicestershire είχαν επαληθεύσει την ταυτότητα του νομίσματος.  «Όταν η Vilte το βρήκε, ξέραμε ότι ήταν κάτι ενδιαφέρον και μετά, όταν κάναμε περισσότερη έρευνα, επαληθεύτηκε ότι ήταν από εκείνη την εποχή».

«Μετά προσπαθήσαμε να βρούμε γιατί ήταν εκεί και γιατί η Vilte το είχε βρει και κανείς άλλος δεν το είχε προσέξει. Μόλις είχαμε κάνει κάποιες οικοδομικές εργασίες, και πρέπει τότε να ήρθε στην επιφάνεια.

Αλλά για να το βρει η Vilte, νομίζω ότι πριν οι περισσότεροι θα το είχαν αγνοήσει. Θεωρείς ότι μπορεί να βρεις κάτι από τη δεκαετία του 1960, αλλά το να βρεις κάτι 1.000 ετών είναι απλά καταπληκτικό. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο, αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει εκεί. Θα θέλαμε να εκτεθεί σε ένα μουσείο μαζί με την ιστορία της μαθήτριας που το βρήκε».

Η Samantha Curtis, από το σχολείο, πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το νόμισμα “ενοχλήθηκε” από κάποιες κατασκευαστικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί και πιθανότατα αποκαλύφθηκε με λίγη λάσπη μαζί. Η Vilte βρήκε το νόμισμα κάπου χωμένο στο γρασίδι που κάνει την εύρεση του ακόμη πιο αξιοσημείωτη».

«Μιλήσαμε με διάφορες υπηρεσίες για συμβουλές, ο υπεύθυνος Πολιτισμού του συμβουλίου της κομητείας Leicestershire είπε ότι το νόμισμα θα ήταν μια σημαντική απώλεια για όποιον το έχασε, πιθανώς έπεσε από μια τσέπη ή ένα τσαντάκι. Για έναν εργάτη την εποχή εκείνη θα είχε μεγάλη αξία» πρόσθεσε.

«Την εποχή που κυκλοφορούσε το νόμισμα, ο χώρος του σχολείου θα ήταν γεωργική γη ή δάσος όχι μακριά από τον αρχαίο οικισμό Braunstone. Η τοποθεσία μας είναι κοντά στο Fosse Way, μια δημοφιλής διαδρομή για άτομα που ταξιδεύουν από το Leicester σε άλλες τοποθεσίες.

Ελπίζουμε ότι ένα μουσείο μπορεί να ενδιαφέρεται για το νόμισμα προκειμένου να ενταχθεί σε μία από τις συλλογές του, με την Vilte να πιστώνεται την ανακάλυψή του. Αλλά εξακολουθούμε να αναζητούμε το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε το νόμισμα να μπορεί να διατηρηθεί στις σωστές συνθήκες για να αποφευχθεί η διάβρωση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαντέψτε ποιοι φταίνε για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Η "κατασκευή" του κατηγορητηρίου και το «κυνήγι των μαγισσών»
Εισήγηση: Eγγραφή μαθητών στην Α' τάξη Δημοτικού μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των έξι ετών
Μαντέψτε ποιοι φταίνε για τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών: Η "κατασκευή" του κατηγορητηρίου και το «κυνήγι των μαγισσών»
epitirites21.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ποιός είναι ο ρόλος των επιτηρητών και των Επιτροπών εξετάσεων
Ο δεκάλογος του επιτηρητή των πανελλαδικών εξετάσεων: Πώς ορίζονται, τι κάνουν, τι απαγορεύεται
Πανελλήνιες 2024: Ποιός είναι ο ρόλος των επιτηρητών και των Επιτροπών εξετάσεων