Thumbnail
Κορονοϊός: Νέο χάπι αντιμετωπίζει την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης

Έρευνες και κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το αντιικό χάπι ενσιτρελβίρη (ensitrelvir) συντομεύει τη διάρκεια δύο δυσάρεστων συμπτωμάτων του Covid-19: της απώλειας της όσφρησης και της γεύσης. Το φάρμακο αυτό είναι από τα πρώτα που ανακουφίζουν αυτά τα συμπτώματα και, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, δεν προορίζεται μόνο για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Στις αρχές της πανδημίας, περίπου το 40-50% των ατόμων με κορονοϊό παρουσίαζαν διαταραχή της όσφρησης ή της γεύσης. Το αντιιικό φάρμακο molnupiravir επιταχύνει την αποκατάσταση αυτών των δυο αισθήσεων, αλλά προορίζεται κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Αυτό δεν ισχύει για την ενσιτρελβίρη. Στην Ιαπωνία, όπου έλαβε επείγουσα έγκριση πέρυσι, το φάρμακο είναι διαθέσιμο για άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ανεξαρτήτως των παραγόντων κινδύνου που μπορεί να διατρέχουν. Η Ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία Shionogi συνεχίζει να διεξάγει κλινικές δοκιμές του φαρμάκου της, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί εκτός Ιαπωνίας.

Σε μια τέτοια δοκιμή, άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη έλαβε 125 milligram ενσιτρελβίρης, η δεύτερη 250 mg και η τρίτη εικονικό φάρμακο (placebo). Κατά την έναρξη της μελέτης, το 20% των συμμετεχόντων παρουσίαζε τουλάχιστον μερική απώλεια της όσφρησης ή της γεύσης. Τρεις μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, το ποσοστό των συμμετεχόντων που ανέφεραν τέτοια συμπτώματα στις ομάδες που λάμβαναν την ενσιτρελβίρη άρχισε να μειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι το αντίστοιχο της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Την έβδομη ημέρα, η αναλογία αυτή ήταν 39% μικρότερη στην ομάδα που έλαβε 250 mg, σε σχέση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 12 Οκτωβρίου στο IDWeek, μια συνάντηση ειδικών σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων και επιδημιολόγων στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναρρώσουν τελικά από μόνοι τους, αλλά γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμα προβλήματα με την όσφρηση και τη γεύση», δήλωσε ο Γιοχέι Ντόι, ερευνητής λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Υγείας Fujita στο Toyoake της Ιαπωνίας και ένας από τους ερευνητές της μελέτης.

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα μειώνεται

Τα προβλήματα οσμής και γεύσης είναι λιγότερο συχνά τώρα απ’ ό,τι ήταν στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

«Όταν κυριάρχησαν οι παραλλαγές της Όμικρον, η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης άρχισε να εμφανίζεται λιγότερο συχνά», εξήγησε ο Αμές Αντάλτζα, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

«Ωστόσο εξακολουθεί να συμβαίνει και είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα», σημείωσε.

Νωρίτερα φέτος, η Shionogi ανέφερε ότι το ensitrelvir συντομεύει τα συμπτώματα του κορονοϊού κατά περίπου μία ημέρα – ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον Αντάλτζα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε δεν είναι απλώς να ελαχιστοποιήσουμε τη σοβαρή νόσο, τη νοσηλεία και το θάνατο, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε τη διαταραχή που έχει μια λοίμωξη στις δραστηριότητες των ανθρώπων», κατέληξε ο ερευνητής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxi
Ποιες είναι οι δύο ημερομηνίες τον Σεπτέμβριο του 2024 που ξεκινά η σχολική χρονιά;
Τι θα ισχύσει το νέο σχολικό έτος για την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία;
Ποιες είναι οι δύο ημερομηνίες τον Σεπτέμβριο του 2024 που ξεκινά η σχολική χρονιά;
nikolopoulos
Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής "διαλύει τον προγραμματισμό των σχολείων"
Με έγγραφο (Α.Π. 14322/22-07-2024)  του νέου Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατανομής τμημάτων
Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής "διαλύει τον προγραμματισμό των σχολείων"