ΗΠΑ
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS
«Οι αναφορές περί αμερικανικής παρακμής είναι υπερβολικές»

Πρόσφατα επισήµανα ότι η πόλωση στις ΗΠΑ είναι μια από τις μεγάλες αδυναμίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, μια αδυναμία που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ωστόσο, μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης των ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σκιαγραφεί μια πιο σύνθετη εικόνα. Κατ’ αρχάς, η αμερικανική οικονομία τα πάει πολύ καλά αυτή τη στιγμή, τόσο σε σχέση με το παρελθόν όσο και με άλλες μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Η απασχόληση είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, ο πληθωρισμός έχει πέσει συγκριτικά με πέρυσι και ίσως πάει ακόμη χαμηλότερα. Αυτή η ισχυρή αγορά εργασίας σημαίνει ότι αυξάνονται οι κατώτατοι μισθοί, περιορίζοντας την ανισότητα. Η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ υπερβαίνει αυτό της Ευρώπης και της ανατολικής Ασίας. Ειδικά η κινεζική οικονομία συρρικνώνεται και ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θα είναι χαμηλότερος από το επίσημο 3%-4%. Οι Κινέζοι ηγέτες δεν φαίνεται να έχουν κάποιο έξυπνο σχέδιο για να βγουν από το τρέχον αδιέξοδο. Εξακολουθούν να ρίχνουν χρήματα σε έργα υποδομής, ενώ ο τομέας είναι κορεσμένος.

Οι αναφορές περί αμερικανικής παρακμής είναι υπερβολικές.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική καινοτομία τρέχει με γρήγορες ταχύτητες. Η επανάσταση των blockchain εξανεμίζεται, επειδή ήταν εξαρχής μια λύση που αναζητούσε ένα πρόβλημα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύ σημαντικότερη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλοί φοβούνται λόγω των εμπειριών τους με τις πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες. Έχει όμως ένα πραγματικό πλεονέκτημα στον βαθμό που μπορεί να δημιουργήσει προϊόντα που συμπληρώνουν τις ανθρώπινες δεξιότητες και δεν τις υποκαθιστούν.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο μέλλον της Ρωσίας. Αναρωτηθείτε εσείς ποιος θα προτιμούσατε να είστε σήμερα, ο ηγέτης της Ρωσίας ή των ΗΠΑ; Τέλος, υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον το χειρότερο σημείο όσον αφορά την πόλωση. Η αμερικανική δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της με αξιοπιστία και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σοβαρά προβλήματα με τις δύο υπάρχουσες παραπομπές και δύο πιθανές ακόμη. Μπορεί αυτές να μην έχουν κάμψει τη δημοτικότητά του στις τάξεις των οπαδών του, αναμφισβήτητα όμως δεν αποτελούν πλεονέκτημα ενόψει προεκλογικής εκστρατείας. Κατά τη γνώμη μου, ο Τραμπ ήταν μια μοναδική κακόβουλη ιδιοφυΐα, που δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Ο Ρον ντε Σάντις δεν διαθέτει καμία από τις αρετές που καθιστούν τον Τραμπ αγαπητό στην εκλογική του βάση και η στρατηγική του να υποσκελίσει τον πρώην πρόεδρο από τα δεξιά δεν βγάζει νόημα σε μια προεδρική αναμέτρηση. Μια από τις τελευταίες εναπομένουσες αβεβαιότητες είναι η προοπτική του πολέμου στην Ουκρανία. Η αντεπίθεση είναι βραδύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, αν και η Ουκρανία έχει μια σαφή στρατηγική να την καταστήσει επιτυχημένη. Η συζήτηση για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν ιδιαίτερα έντονη ενόψει της συνόδου στο Βίλνιους και τα μέλη της Συμμαχίας συνειδητοποιούν την αναγκαιότητά της.

Πηγή: kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Βία στα σχολεία: Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας με προτάσεις
Σχετικά με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας για την πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών και την αυστηροποίηση των κυρώσεων, η ένωση παρατηρεί...
Βία στα σχολεία: Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας με προτάσεις