ερατοσθενησ
Το θρυλικό πλέον πείραμα του Ερατοσθένη (βίντεο)

Τα αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το 34% των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν αμφιβολίες για το εάν η Γη είναι... σφαιρική! Παράλληλα, το 4% απαντά ότι πιστεύει ακράδαντα ότι ο κόσμος είναι επίπεδος!

Είναι γνωστό ακόμη ότι το "κίνημα" των "Επιπεδιστών" έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, με θεωρίες που προσπαθούν να αμφισβητήσουν την επιστήμη και τον ορθό λόγο. Φαίνεται ότι η επίδρασή του, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες σε ορισμένες χώρες, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Αντίστοιχα "κινήματα" θέτουν ερωτήματα ενάντια στην ιατρική, τη φυσική, καθώς και εν γένει στην επιστημονική γνώση, μια κατάσταση που γεννά ερωτήματα για τον ρόλο του Εκπαιδευτικού Συστήματος και εν γένει της Παιδείας.

Όπως υπογραμμίζει η έρευνα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις αντιλήψεις των ανθρώπων για το σχήμα της Γης. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως «πολύ θρησκεύομενους»

Όμως η επιστημονική τεκμηρίωση της σφαιρικότητας της Γης δεν είναι κάτι νέο. Ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, σε πολλούς πολιτισμούς ανά την υφήλιο, με πιο γνωστό εκπρόσωπο τον αρχαίο Έλληνα μαθηματικό, γεωγράφο, αστρονόμο, γεωδαίτη, ιστορικό και φιλόλογο, Ερατοσθένη τον Κυρηναίο.

Ο ίδιος, με το διάσημο πείραμά του, απλό και συνάμα ιδιοφυές, μέτρησε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας ένα κοντάρι και λίγη γεωμετρία, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την καμπυλότητα του πλανήτη.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με το θρυλικό πλέον πείραμα του Ερατοσθένη:

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα