Δανία: Χωρίς συγκατάθεση γονιών θα υποβάλλονται σε άμβλωση οι έφηβες στη Δανία
Χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους θα μπορούν να υποβάλλονται σε άμβλωση οι έφηβες, με βάση μια κυβερνητική πρόταση

Η Δανία θέλει να μειώσει στα 15 έτη, από τα 18 που είναι σήμερα, την ηλικία από την οποία μια νέα γυναίκα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των κηδεμόνων της, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ισότητας των Φύλων Μαρί Μπγιέρε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να στηρίξει αυτήν την πρόταση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την έγκριση του νόμου με τον οποίο δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα να επιλέγουν την άμβλωση. Η Δανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, το 1973. Προηγουμένως η άμβλωση έπρεπε να εγκριθεί από γιατρό.

Οι νέες κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να υποβάλλονται σε άμβλωση, όμως μόνο με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

«Η άμβλωση μπορεί υποδαυλίσει πολλά συναισθήματα, ενοχές και ντροπή. Το να ζητείται η γονική συναίνεση για τις ηλικίες κάτω των 18 μπορεί να είναι ντροπιαστικό και να έχει σοβαρές συνέπειες», έγραψε η Μπγιέρε στο Twitter. «Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό έτσι ώστε οι νέες να επιλέγουν αν θα εμπλέξουν ή όχι τους γονείς τους» στη διαδικασία, πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsigara-kapnisma.jpg
Βρετανία: Τέλος τα τσιγάρα για τις νεότερες γενιές – Δια βίου απαγόρευση για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
Ιστορικό νομοσχέδιο βάζει τέλος στην αγορά καπνικών προϊόντων για τους νεότερους – Νέοι αυστηροί κανόνες και για το άτμισμα
Βρετανία: Τέλος τα τσιγάρα για τις νεότερες γενιές – Δια βίου απαγόρευση για όσους γεννήθηκαν μετά το 2009
γαλλια
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
Μια σχέση που άντεξε στον χρόνο, πέρασε από χωρισμό και κατέληξε σε γάμο – Η προσωπική εξομολόγηση του πρώην πρωθυπουργού
Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ παντρεύτηκε τον Στεφάν Σεζουρνέ – «Είναι ο έρωτας της ζωής μου»
εξαφανιση
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες
Εντοπίστηκε νεκρός με καραμπίνα ο άνδρας που είχε προσαχθεί και αφεθεί ελεύθερος – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Ελευθερίας Γιακουμάκη
Κρήτη: Νεκρός ο πρώην σύντροφος 43χρονης που αγνοείται – Συνεχίζονται οι έρευνες