Αλλαγές στις συνταγές για τριχόπτωση λόγω των media
Μέχρι και στα φάρμακα για την τριχόπτωση καταγράφεται η επίδραση των media, σύμφωνα με νέα μελέτη

Στη σύγχρονη εποχή, η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις που επικρατούν γύρω από το θέμα της υγείας, τόσο στη και συμπεριφορά των ασθενών, όσο και στις πρακτικές των γιατρών. Αν και τα δεδομένα για αυτές τι επιρροές είναι περιορισμένα, τον περασμένο Αύγουστο, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο για επιτυχημένες θεραπείες από δερματολόγους που πραγματοποίησαν μια μικρή μελέτη παρατήρησης σε γυναίκες με τριχόπτωση, που πήραν μινοξιδίλη. Η διαφορά τώρα ήταν ότι το φάρμακο δεν χρησιμοποιήθηκε τοπικά, αλλά από το στόμα, σε μικρή δόση.

Λίγο μετά από το δημοσίευμα, παρατηρήθηκε πως τα στατιστικά δεδομένα συνταγογράφησης της μινοξιδίλης είχαν αλλάξει, όπως κατέγραψαν τα ειδησεογραφικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σχετική συγχρονική μελέτη, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, κατέγραψε ενήλικες που πήραν συνταγή μινοξιδίλης από του στόματος μεταξύ 1.1.2021-31.12.2022. Η μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητές της βάσης δεδομένων Τρουβέτα από την Ουάσιγκτον, το τμήμα Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Μελετών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Οι ασθενείς από 13 πολιτείες και 8 συστήματα υγείας, χωρίστηκαν σε αυτούς που πήραν το φάρμακο πριν και μετά το δημοσίευμα: από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2022 και από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν το εβδομαδιαίο ποσοστό των συνταγών μινοξιδίλης για πρώτη φορά από το στόμα (αριθμός συνταγών/αριθμός επισκέψεων εξωτερικών ασθενών/εβδομάδα) για δισκία 2,5 mg και 5 mg (τα δισκία 10 mg, που χρησιμοποιούνται για την υπέρταση, εξαιρέθηκαν). Στη συνέχεια έκαναν σύγκριση μινοξιδίλης έναντι φιναστερίδης χαμηλής δόσης με αποκλεισμό των δόσεων 5 mg, που αντιμετωπίζουν την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.541 ασθενείς που έλαβαν για πρώτη φορά από του στόματος συνταγές μινοξιδίλης (41% άνδρες, 36,8% ηλικίας 45-64 ετών). Από αυτούς, οι 2846 είχαν λάβει συνταγή τους 7 μήνες πριν και οι 3695, τους 5 μήνες μετά τη δημοσίευση, αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη συχνότητα καταγράφηκε, σύμφωνα με στοιχεία του in, στη συνταγογράφηση μετά το δημοσίευμα σε άνδρες με ποσοστό 43,6% έναντι 37,7% πριν το δημοσίευμα.

Χαμηλότερα ποσοστά συνταγογράφησης καταγράφηκαν σε ασθενείς με συννοσηρότητες, π.χ. διαβήτης: 16% έναντι 22,1%, χρόνια νεφρική νόσος: 14,4% έναντι 22,3% και υπέρταση 38,3% έναντι 46,7%.

Το εβδομαδιαίο ποσοστό συνταγών μινοξιδίλης που συνταγογραφήθηκε για πρώτη φορά ανά 10.000 επισκέψεις εξωτερικών ασθενών ήταν σημαντικά υψηλότερο 8 εβδομάδες μετά τη δημοσίευση σε σύγκριση με τις 8 εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση του άρθρου συνολικά.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 0,9 συνταγές έναντι 0,5 συνταγών, συνολικά.

Στους άνδρες η συνταγογράφηση ήταν 2,4 φορές πάνω (συνταγογραφήθηκαν 1,1 συνταγές έναντι 0,5 συνταγών) και στις γυναίκες η αύξηση στη συνταγογράφηση ήταν 1,7 φορές πάνω (0,8 συνταγές έναντι 0,5 συνταγών).

Μετά την αρχική αύξηση που προκάλεσε το δημοσίευμα, οι συνταγές μειώθηκαν συνολικά, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Δεν παρατηρήθηκαν παρόμοιες αυξήσεις στις συνταγές για πρώτη φορά σε φιναστερίδη ή για υπέρταση.

Η μελέτη διαπίστωσε άμεση αύξηση της συνταγογράφησης μετά το δημοσίευμα, έστω κι αν το δημοσίευμα δεν ανέφερε νέα ερευνητικά ευρήματα. Στη συνέχεια, η αλλαγή στη συνταγογράφηση δεν διατηρήθηκε.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν την αλλαγή στη συμπεριφορά συνταγογράφησης από ασθενείς, γιατρούς ή και τους δύο, καθώς και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην περίθαλψη, η εκπαίδευση και τα επίπεδα εισοδήματος, μπορεί να σχετίζονται με άτομα που αναζητούν χαμηλή δόση μινοξιδίλης από το στόμα μετά το δημοσίευμα. Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν την έλλειψη γενίκευσης σε πληθυσμούς που δεν μελετήθηκαν, την πιθανότητα ενός μη παρατηρούμενου σύγχρονου συμβάντος που σχετίζεται με αυξημένες συνταγές μινοξιδίλης από το στόμα και την πιθανότητα εσφαλμένης ταξινόμησης ασθενών που μοιράστηκαν δισκία μινοξιδίλης 10 mg για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

παν πελοποννησου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες καθηγητών από τη Νότια Αφρική
Το έργο απευθύνεται σε νοτιοαφρικανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και καθηγητές στα αντίστοιχα τεχνολογικά πανεπιστήμια και κολλέγια και στοχεύει,...
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες καθηγητών από τη Νότια Αφρική