Πάπας Φραγκίσκος
«Η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον»

«Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στη δημιουργία οικογένειας», δήλωσε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος

Οι γεννήσεις στην Ιταλία έπεσαν κάτω από τις 400.000 το 2022 για πρώτη φορά, καταγράφοντας πτώση για 14η χρονιά στη σειρά, με τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται κατά 179.000 στα 58,85 εκατομμύρια.

Μιλώντας σε διάσκεψη για την εντεινόμενη δημογραφική κρίση, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον, με τις νεότερες γενιές να επιβαρύνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας, ευαλωτότητας και επισφάλειας.

«Η δυσκολία στην εξεύρεση σταθερής δουλειάς, στη διατήρηση μιας δουλειάς, τα απαγορευτικά ακριβά σπίτια, τα ουρανομήκη ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε, καθήμενος δίπλα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

«Η ελεύθερη αγορά, χωρίς τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, γίνεται άγρια και παράγει αυξανόμενες σοβαρές καταστάσεις και ανισότητες», πρόσθεσε.

Ο Πάπας είπε πως τα κατοικίδια υποκαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα νοικοκυριά και είπε πως μια γυναίκα σε πρόσφατη ακρόαση άνοιξε την τσάντα της και ζήτησε την παπική ευλογία για το «μωρό της» το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ένα σκυλάκι.

«Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα λέγοντας, πολλά παιδιά πεινάνε κι εσύ μου φέρνεις ένα σκυλί», είπε.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχουν «σχεδόν ανυπέρβλητοι περιορισμοί» για τις νέες γυναίκες που αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και τη μητρότητα. Δεδομένου του υψηλού κόστους για το μεγάλωμα των παιδιών, οι άνθρωποι αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παθητικά ότι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για οικογένεια και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχυ της επιθυμίας, συμβιβαζόμενοι με μέτρια υποκατάστατα: να βγάλουν χρήματα, να επιδιώξουν να κάνουν καριέρα, να ταξιδέψουν, να διαφυλάξουν ζηλόφθονα τον ελεύθερο χρόνο», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας συρρικνούμενος πληθυσμός είναι η κύρια ανησυχία για την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης, με τον υπουργό Οικονομίας να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα πως το ΑΕΠ της Ιταλίας κινδυνεύει να μειωθεί κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες τις επόμενες δύο δεκαετίες αν οι παρούσες τάσεις συνεχιστούν.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες Πέμπτη πως με τα σημερινά δημογραφικά δεδομένα ο μαθητικός πληθυσμός της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά ένα εκατομμύριο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σχετικά με την τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νεκρός 20χρονος φοιτητής
Η απώλεια ενός νέου ανθρώπου μας καλεί να σταθούμε για λίγο και να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά γύρω μας. Να θυμηθούμε ότι δίπλα μας μπορεί να υπάρχουν...
Σχετικά με την τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νεκρός 20χρονος φοιτητής
εκπαιδευτικοί, συντάξεις
Οι νέοι πίνακες εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ: αγωνία, προσδοκία και μια διαδικασία που κρίνει πολλά
Για τους εκπαιδευτικούς που περιμένουν να εργαστούν ως αναπληρωτές, η σειρά κατάταξης δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Είναι εκείνη που σε μεγάλο βαθμό...
Οι νέοι πίνακες εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ: αγωνία, προσδοκία και μια διαδικασία που κρίνει πολλά
ziazia
Δ. Ζιαζιάς στο alfavita.gr: «Πραγματικά δεν μας αξίζει ένας τέτοιος υπουργός και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο τομέα σαν αυτό της υγείας.»
ΕΣΥ, πολιτική αντιπαράθεση και δημόσια Υγεία: Τι υποστηρίζει στο alfavita.gr ο γιατρός του Κρατικού Νίκαιας για το επεισόδιο με τον Άδωνη Γεωργιάδη
Δ. Ζιαζιάς στο alfavita.gr: «Πραγματικά δεν μας αξίζει ένας τέτοιος υπουργός και μάλιστα σε έναν ευαίσθητο τομέα σαν αυτό της υγείας.»