Πάπας Φραγκίσκος
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον»

«Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στη δημιουργία οικογένειας», δήλωσε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος

Οι γεννήσεις στην Ιταλία έπεσαν κάτω από τις 400.000 το 2022 για πρώτη φορά, καταγράφοντας πτώση για 14η χρονιά στη σειρά, με τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται κατά 179.000 στα 58,85 εκατομμύρια.

Μιλώντας σε διάσκεψη για την εντεινόμενη δημογραφική κρίση, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον, με τις νεότερες γενιές να επιβαρύνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας, ευαλωτότητας και επισφάλειας.

«Η δυσκολία στην εξεύρεση σταθερής δουλειάς, στη διατήρηση μιας δουλειάς, τα απαγορευτικά ακριβά σπίτια, τα ουρανομήκη ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε, καθήμενος δίπλα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

«Η ελεύθερη αγορά, χωρίς τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, γίνεται άγρια και παράγει αυξανόμενες σοβαρές καταστάσεις και ανισότητες», πρόσθεσε.

Ο Πάπας είπε πως τα κατοικίδια υποκαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα νοικοκυριά και είπε πως μια γυναίκα σε πρόσφατη ακρόαση άνοιξε την τσάντα της και ζήτησε την παπική ευλογία για το «μωρό της» το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ένα σκυλάκι.

«Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα λέγοντας, πολλά παιδιά πεινάνε κι εσύ μου φέρνεις ένα σκυλί», είπε.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχουν «σχεδόν ανυπέρβλητοι περιορισμοί» για τις νέες γυναίκες που αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και τη μητρότητα. Δεδομένου του υψηλού κόστους για το μεγάλωμα των παιδιών, οι άνθρωποι αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παθητικά ότι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για οικογένεια και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχυ της επιθυμίας, συμβιβαζόμενοι με μέτρια υποκατάστατα: να βγάλουν χρήματα, να επιδιώξουν να κάνουν καριέρα, να ταξιδέψουν, να διαφυλάξουν ζηλόφθονα τον ελεύθερο χρόνο», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας συρρικνούμενος πληθυσμός είναι η κύρια ανησυχία για την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης, με τον υπουργό Οικονομίας να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα πως το ΑΕΠ της Ιταλίας κινδυνεύει να μειωθεί κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες τις επόμενες δύο δεκαετίες αν οι παρούσες τάσεις συνεχιστούν.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χθες Πέμπτη πως με τα σημερινά δημογραφικά δεδομένα ο μαθητικός πληθυσμός της Ιταλίας θα συρρικνωθεί κατά ένα εκατομμύριο τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
«Όχι στα σχολεία πολλών ταχυτήτων» – Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην Άρτα για τις εξετάσεις PISA
Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Άρτας: «Οι εξετάσεις ενισχύουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό»
«Όχι στα σχολεία πολλών ταχυτήτων» – Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην Άρτα για τις εξετάσεις PISA
Τραγωδία στην Ηλιούπολη
Τραγωδία στην Ηλιούπολη: «Η μνήμη της να δίνει ελπίδα» - Η επιθυμία της οικογένειας της 17χρονης
Συγκλονίζει η οικογένεια της 17χρονης στην Ηλιούπολη – Η τελευταία επιθυμία μετά την τραγωδία
Τραγωδία στην Ηλιούπολη: «Η μνήμη της να δίνει ελπίδα» - Η επιθυμία της οικογένειας της 17χρονης
ΑΑΔΕ, φορολογία
Τέλος χρόνου για τις εκκρεμότητες στην Εφορία: Ψηφιακές διασταυρώσεις και «ραβασάκια» σε 30 ημέρες
Στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ αδήλωτα εισοδήματα και «κρυφά» ακίνητα μέσω έμμεσων τεχνικών ελέγχου
Τέλος χρόνου για τις εκκρεμότητες στην Εφορία: Ψηφιακές διασταυρώσεις και «ραβασάκια» σε 30 ημέρες