Σαλιγκαρόψαρο
Το ψάρι που ζει σε βάθος 8.000 μέτρων στον ωκεανό και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά

Κολυμπούσε σε βάθος 8.336 μέτρων λίγα εκατοστά πάνω από τον βυθό του ωκεανού το νεαρό σαλιγκαρόψαρο, που φωτογραφήθηκε στο μεγαλύτερο βάθος από επιστήμονες.

Η φωτογράφηση έγινε στη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στην άβυσσο του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το πανεπιστήμιο Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας του Τόκιο.

Το σαλιγκαρόψαρο φωτογραφήθηκε από τις κάμερες υποθαλάσσιων ρομπότ που είχαν κατέβει σε πολύ μεγάλα βάθη, στην άβυσσο ανοικτά της Ιαπωνίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το 2008 επιστήμονες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν άλλο ένα σαλιγκαροψαρο σε βάθος 7.703 μέτρων.

Εκτός από τη φωτογράφηση του συγκεκριμένου είδους, οι επιστήμονες κατάφεραν στην ίδια αποστολή να αιχμαλωτίσουν άλλα δύο είδη ψαριών σε βάθος 8.022 μέτρων, κάνοντας άλλο ένα ρεκόρ αφού μέχρι σήμερα δεν είχε ξαναπιαστεί ψάρι σε βάθος κάτω από τα 8.000 μέτρα.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι που αποδείχτηκε πόσο βαθιά στον ωκεανό μπορεί να πάει ένα είδος ψαριού», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Άλαν Τζέμιεσον, ιδρυτής του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Minderoo-UWA,  που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής. Στη διάρκεια αυτής της αποστολής τρία θαλάσσια ρομπότ εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας καταδύθηκαν σε μεγάλα βάθη στις περιοχές Ίζου- Ογκασαουάρα και Ριουκιου. Στην περιοχή Ίζου-Ογκασαουάρα οι  κάμερες κατέγραψαν το σαλιγκαρόψαρο που κολυμπούσε ήρεμα μαζί με οστρακόδερμα που βρίσκονταν στο βυθό του ωκεανού. Ο καθηγητής Τζέμιεσον εκτίμησε ότι είναι νεαρής ηλικίας που πιθανώς κατέφυγε σε μεγάλα βάθη για να μην κινδυνεύει από ψάρια κυνηγούς. Άλλες εικόνες, σε βάθος 7.500-8.200 μέτρων δείχνουν ένα κοπάδι ψαριών και οστρακόδερμα που κολυμπούν γύρω από ένα συρματόσχοινο με το οποίο είναι δεμένο ένα υποθαλάσσιο ρομπότ.

Οι επιστήμονες καταγράφουν τη θαλάσσια ζωή σε μεγάλα βάθη ανοιχτά της Ιαπωνίας στο πλαίσιο δεκαετούς ερευνητικού προγράμματος, που έχει στόχο την συγκέντρωση πληροφοριών για τα είδη που μπορούν να προσαρμόζονται στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε μεγάλα βάθη.

Τα σαλιγκαρόψαρα ανήκουν στην οικογένεια Liparidae και εντοπίζονται σε μικρά βάθη, αλλά προφανώς έχουν τη δυνατότητα να επιζήσουν και στην ωκεάνια άβυσσο. Τα ψάρια αυτής της οικογένειας έχουν μικροσκοπικά μάτια, ημιδιαφανές σώμα και δεν έχουν κύστη – κάτι που βοηθά άλλα ψάρια να επιπλέουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
Εγγραφο - οδηγία λαγός… στα πλαίσια της αυτονομίας της σχολικής μονάδας… γιατί αυτό είναι η περιβόητη αυτονομία της σχολικής μονάδας!
Διεύθυνση Εκπαίδευσης έστειλε οδηγία να ανοίγουν νωρίτερα τα σχολεία!
δασκαλος
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Αφόπλισε τον ωχαδελφισμό, τη λογική τού «τόσα παίρνω, τόσο δουλεύω». Κατέβασε την καρδιά σου από την έδρα, αφουγκράσου τα χτυποκάρδια, μετάτρεψε τους...
Με την ευκαιρία της ημέρας να σας πούμε εμείς τι σημαίνει να είσαι εκπαιδευτικός!
Abercrombie_Fitch
Σκάνδαλο Abercrombie: Πάρτι οργίων του πρώην CEO με νεαρούς άνδρες - Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης
Σκάνδαλο στον χώρο της μόδας με καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανδρών
Σκάνδαλο Abercrombie: Πάρτι οργίων του πρώην CEO με νεαρούς άνδρες - Καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης