Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος! Ένα χρόνο μετά...

Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά το 2023, παρά τις εγκάρδιες ευχές που ανταλλάξαμε και παρά τις ελπίδες που πάντα τρέφουμε για κάτι καλύτερο. Με τον απίστευτο καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία-Συρία και τη σοκαριστική τραγωδία στα Τέμπη να προστίθενται  στο γεγονός του άγριου, σύγχρονου πολέμου ο οποίος εξελίσσεται κοντά μας και ο οποίος συμπλήρωσε ήδη το ένα έτος, η θλίψη και η απαισιοδοξία μας δεν λέει να μειωθεί!

Σταχυολογώ επίσημες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από τις αρχές του έτους και που επιτείνουν τις ανησυχίες μας:                       

-Ακριβώς τη στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί σε αμερικανικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωνε σε δελτίο τύπου νέα δόση στρατιωτικής βοήθειας 1,85 δισ. δολαρίων. Περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, ένα πυραυλικό σύστημα Patriot, ένα από τα πιο εξελιγμένα και ισχυρά όπλα αεράμυνας στον κόσμο… Αυτή η παράδοση, τόσο στρατηγική όσο και συμβολική, έρχεται καθώς η Ρωσία έχει πολλαπλασιάσει τις εκστρατείες κρούσης κατά των ουκρανικών πόλεων τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να κατανοήσει κανείς πως θα οδηγήσει σίγουρα σε επιδείνωση της σύγκρουσης (Αναφέρει ξένη εφημερίδα).

-Το Αμερικανικό Κογκρέσο, πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο κολοσσιαίο πακέτο στήριξης προς το Κίεβο, ύψους σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου το ήμισυ αυτής της βοήθειας θα δαπανηθεί για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, καθώς και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του Υπουργείου Άμυνας. Η Ουάσιγκτον, μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής στο Κίεβο, έχει ήδη στείλει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια στον σύμμαχό της από την έναρξη της εισβολής, συμπεριλαμβανομένων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όπλα και στρατιωτική βοήθεια!

-Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα σταλούν μαχητικά οχήματα πεζικού Bradley. Ο αριθμός τους θα μπορούσε να βαρύνει πολύ στο έδαφος. Πέραν του ότι αυτή η κίνηση στέλνεται ως ένα άλλο πολιτικό μήνυμα προς το Βερολίνο, τονίζεται ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

(Αυτό το «όσο διάστημα σας χρειαστεί» ακούγεται να παραπέμπει στο απώτερο μέλλον. Ελπίζουμε πολύ πριν τον τελευταίο Ουκρανό ή Ρώσο στρατιώτη!)

Το έργο όμως με τίτλο: «Ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά…» από τους Αμερικανούς αναλαμβάνουν να  συνεχίσουν οι δικοί μας οι Ευρωπαίοι «ηγέτες»:

-Περισσότερα από 300 άρματα μάχης έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο από την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Τσεχία, αλλά πρόκειται για παλαιότερο εξοπλισμό και όχι δυτικής κατασκευής.

-«Τανκς» AMX-10RC, το «ελαφρύ» δώρο της Γαλλίας στην Ουκρανία. Περίπου είκοσι γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης και μάχης θα σταλούν στα στρατεύματα του Ζελένσκι, ένα πολιτικό μήνυμα προς τη Γερμανία.

-Η Γερμανία, κατόπιν αυτών των «μηνυμάτων», θα στείλει στον ουκρανικό στρατό 40 άρματα μάχης «Marder» το πρώτο τρίμηνο του 2023, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

-Στο μεταξύ ιπτάμενα ραντάρ στέλνει το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία σε μια ακόμα κίνηση κλιμάκωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς ανακοίνωσε την ανάπτυξη αεροσκαφών επιτήρησης AWACS  από τις 17 Ιανουαρίου. Ο σκοπός αυτών των ιπτάμενων ραντάρ είναι να υποστηρίξουν την ενισχυμένη παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή και να «παρακολουθούν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα». Τα AWAKS του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες πάνω από την ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής θάλασσας για να ακολουθήσουν τα ρωσικά μαχητικά που πετούν κοντά στα σύνορα των χωρών της Συμμαχίας. Ένας από τους οκτώ τακτικούς πολυεθνικούς σχηματισμούς που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του σταθμεύει στη Ρουμανία, υπό γαλλική διοίκηση και αριθμεί 1000 στρατιώτες.

-Δεν θα μπορούσε βέβαια να μείνει πίσω μια δύναμη όπως η Μ. Βρετανία.  Έτσι, «θα στείλει βαρέα άρματα μάχης Challenger 2 και πρόσθετα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο  πρωθυπουργός  της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, έπειτα από τηλεφώνημα που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «χαιρέτισαν άλλες διεθνείς δεσμεύσεις σε αυτό το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της Πολωνίας να παράσχει μια διμοιρία τανκς Leopard».                            

-Την ίδια ώρα η αμερικανική W. S. Journal μεταδίδει πως κάνοντας στροφή 180 μοιρών οι ΗΠΑ αίρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την πηγή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και θα εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

-Η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εκατοντάδες τανκς που έλαβε ή της υποσχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Στις 19 Ιανουαρίου, την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Ramstein της Γερμανίας, όπου συναντήθηκαν οι σύμμαχοι του Κιέβου, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποστολή 59 ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley, επιπλέον των 50 που είχαν ήδη υποσχεθεί στις 6 Ιανουαρίου, και 90 τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker. Η Σουηδία επίσης θα παραδώσει 50 άρματα μάχης πεζικού CV90.        

-Η αυξημένη πίεση στη Γερμανία τελικά απέδωσε καρπούς. Το Βερολίνο θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2, και θα εξουσιοδοτήσει και τις χώρες με αυτά τα οχήματα να τα στείλουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το ABC , 12 χώρες αναμένουν άδεια από το Βερολίνο για να παραδώσουν περίπου 100 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

-Τελευταία είδηση της 11ης Φεβρουαρίου. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία: ποια, πότε και πώς; (Τίτλος Άρθρου στη Liberation).

-Σημειώνεται ότι το γερμανικό Ινστιτούτο Κιέλου ανακοίνωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δώσει τουλάχιστον 75,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τα στοιχεία αφορούν τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2022.

Αυτά είναι τα μαντάτα των δύο μηνών του 2023 που έπεσαν στην αντίληψή μας στον ελληνικό και ξένο τύπο. Μάλλον θα υπάρχουν και άλλα που μας διαφεύγουν και πολλά περισσότερα που δεν ανακοινώνονται. Και αλλά που ίσως εκκρεμούν  όπως η τύχη των Ρωσικών πυραύλων S-300 της χώρας μας!

Αν προστεθούν στο σύνολο αυτό και εκείνα της άλλης πλευράς, τα νούμερα σε οπλικά συστήματα φαντάζουν εφιαλτικά. Και δείχνουν σαφέστατα πως όλοι αυτοί που τα υπόσχονται και τα παραχωρούν είναι διαπρύσιοι υποστηριχτές της συνέχισης του πολέμου! Άλλως πως, θα έπαιρναν πρωτοβουλίες, θα έτρεχαν σε συσκέψεις, θα εκπονούσαν σχέδια, θα επινοούσαν τρόπους για τον τερματισμό του.

Όμως τόσα σιδερικά, τόσες μηχανές θανάτου που συσσωρεύονται τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν για τους λαούς της περιοχής αλλά και όλου του κόσμου. Προφανώς τα σιδερικά δεν πάνε μόνα τους στις μάχες. Πάνε με ανθρώπους που βρίσκονται  στο άνθος της ηλικίας τους. Με νέους που έχουν όνειρα και προσδοκίες. Που περίμεναν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο. Το «περισσότερα όπλα» είναι ευθέως ανάλογο με το «περισσότεροι  νεκροί και ερείπια» και με το «λιγότερα ειρηνικά αγαθά»,  το «λιγότερο βούτυρο» (όπως συμπυκνωμένα το διατυπώνουν οι οικονομολόγοι) για τους λαούς ! 

Να θυμηθούμε το  γνωστό και αδιαμφισβήτητο γεγονός του  ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο (ονομάζοντάς τον μάλιστα κατ’ ευφημισμόν, «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»)  πριν ένα χρόνο στις 24-2-2022; Η Ρωσία του Β. Πούτιν. Όμως το ποια είναι η πραγματική αιτία (όπως θα έγραφε ο Θουκυδίδης) και το ποιος από κοινού έχει την ευθύνη, όλοι επίσης το γνωρίζουν αλλά οι δομές εξουσίας στο Δυτικό κόσμο, οι στόχοι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν επιτρέπουν να διατυπωθεί ευθαρσώς και ξεκάθαρα σε κλίμακα, παρά από κάποιες μεμονωμένες φωνές. Μια τέτοια είναι του Αμερικανού καθηγητή και κορυφαίου πολιτικού επιστήμονα, John Mearsheimer ο οποίος είπε, από τις αρχές του πολέμου,  χωρίς περιστροφές: «Η Δύση, και ιδιαίτερα η Αμερική, είναι κυρίως υπεύθυνη για την κρίση που πρωτοξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014. Τώρα έχει μετατραπεί σε πόλεμο που όχι μόνο απειλεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά έχει ακόμη και τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ». Και μεταξύ των άλλων συμπλήρωσε:  «Η επόμενη μεγάλη αντιπαράθεση ήρθε τον Δεκέμβριο του 2021 και οδήγησε απευθείας στον σημερινό πόλεμο. Η κύρια αιτία ήταν ότι η Ουκρανία θα γινόταν de facto μέλος του ΝΑΤΟ, μία διαδικασία που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να πουλήσει “αμυντικά όπλα” στο Κίεβο».

Τα δεινά του πολέμου για τους λαούς και τα χαμόγελα για τους ηγέτες!  

Οι ανταποκρίσεις από τις σφοδρές μάχες των ημερών γύρω από τις πόλεις Σολεντάρ και Μπαχμούτ μπορούν να αποδώσουν κάλλιστα όλη τη φρίκη του πολέμου:

-Ο ρωσικός στρατός διεκδικεί την κατάκτηση της πόλης Σολεντάρ  στην περιοχή του Ντόνετσκ, με κόστος εκθετικών ανθρώπινων και υλικών απωλειών(!) Ο ρωσικός στρατός χαιρέτισε σε ένα μήνυμα τις «θαρραλέες ενέργειες» των μαχητών. Η Ουκρανή Υφυπουργός Άμυνας, Ganna Malia, περιέγραψε μια «υψηλής έντασης επίθεση» από τους Ρώσους, αλλά διαβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αντέχουν αναγνωρίζοντας ότι «η νύχτα ήταν καυτή» σε αυτή τη μικρή πόλη των 11.000 κατοίκων, η οποία είχε γίνει πεδίο ερειπίων και πτωμάτων. Η αξιωματούχος ήθελε να είναι μαχητική: «Είναι μια δύσκολη φάση του πολέμου, αλλά θα την κερδίσουμε, υποσχέθηκε. Οι μαχητές μας προσπαθούν γενναία να κρατήσουν την άμυνά μας».                                                            

Σφυροκοπημένη για εβδομάδες, η ανατολική πόλη υπήρξε το σκηνικό των πιο θανατηφόρων συγκρούσεων από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με  προεδρικό σύμβουλο. Στο Soledar, ένα βουνό νεκρών... Ο εκπρόσωπος του Λουγκάνσκ, έκανε εκτίμηση ότι μέσα στην πόλη μπορεί να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες μέχρι… 25 χιλ. ένοπλοι από ουκρανικής πλευράς!!!                

-Μετά από Ρωσική καταιγίδα πυραυλικών επιθέσεων γίνεται συζήτηση για απόσυρση από το Μπάχμουτ, των ενόπλων ώστε να μειωθούν οι απώλειες… Στη Δύση κάποιοι έσπευσαν πυρετωδώς να επιχειρήσουν εκεχειρία ή συμφωνία με τη Ρωσία για απομάκρυνση των ενόπλων, μεταξύ των οποίων και υπέρ τους 15000 μισθοφόροι!   

Οι πολεμικές βιομηχανίες (ή όσες μετατρέπονται τάχιστα σε πολεμικές) στις δύο πλευρές πανηγυρίζουν και μαζί οι πολεμοκάπηλοι κάθε είδους καθώς αισθάνονται να αναβαθμίζουν τους ρόλους  τους. Κινούν τους δύστυχους νέους σαν  τα πιόνια κατά τις ορέξεις και φιλοδοξίες τους. Βασικός μοχλός της παρούσης εργαλειοθήκης τους η δύστυχη Ουκρανία όπου διαδραματίζονται τα λεγόμενα γεωπολιτικά παιγνίδια των μεγάλων (και παρατρεχάμενων) δυνάμεων προκειμένου να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής των και να κυριαρχήσουν στον κόσμο!  Οι απλοί βέβαια πολίτες υποφέρουν και πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος ένθεν κακείθεν. Στρατιώτες τροφή για τα κανόνια, υποδομές  στο έλεος των πυραύλων ενώ οι επικεφαλείς φιλοδοξούν να νικήσουν, να δοξαστούν πάνω στα κουφάρια χιλιάδων  νεκρών και σακατεμένων που τους κολακεύουν χαρακτηρίζοντάς τους «θαρραλέους» από τη μια  και «γενναίους» από την άλλη, « μαχητές και ήρωες» για να αποδείξουν πόση βαρβαρότητα, ιδιοτέλεια και υποκρισία κυοφορείται και στο σημερινό σύγχρονο κόσμο! Αλλά ο πόλεμος  δεν αποτελεί καταστροφή μόνον για ζωές των ανθρώπων «αλλά και των προϊόντων του ανθρώπινου μόχθου… που αλλιώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις μάζες να ζουν πιο άνετα και κατά συνέπεια να σκέπτονται περισσότερο από όσο είναι επιθυμητό». (Τζ. Όργουελ )                                                                                                    

Και το πιο κυνικό και απίστευτο, «ηγέτες», στοιχεία  δομών που τους ξεπερνούν (πραγματικά θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποιοι πρωτογενώς  κινούν τα νήματα και ποιοι καθημερινά συντονίζουν!) μακριά από τα μέτωπα του πολέμου, εκ του ασφαλούς, ποζάρουν μπροστά στις κάμερες με χαμόγελα (Εικόνες 1000 λέξεων η κάθε μια  κυκλοφορούν αρκετές  στο διαδίκτυο), αν όχι ευτυχίας, τουλάχιστον αναισθησίας, απέναντι στις  χιλιάδες νεκρούς και μελλοθάνατους, αμφοτέρων των πλευρών, απέναντι στις απερίγραπτες δυστυχίες των ανθρώπων, στις κατεστραμμένες υποδομές και  στα 13 εκατομμύρια προσφύγων, στη ρύπανση εδάφους, νερού και αέρα, στην καταστροφή προστατευόμενων περιοχών, στα καμένα δάση και στους κινδύνους για  τη βιοποικιλότητα!

Η απερισκεψία  και η ανευθυνότητά των «ηγετών» μας κορυφώνεται μπροστά  στον κίνδυνο να οδηγηθούμε στη χρήση  πυρηνικών όπου:  «Ο τελευταίος επιζών θα μπορεί  να αυτοανακηρυχθεί  παγκόσμιος αυτοκράτορας» χωρίς «υπηκόους βέβαια» (Μ. Ρασελ)! Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες  το διατυπώνει με το δικό του  δραματικό τρόπο: "Φοβάμαι ότι ο κόσμος προχωρά προς έναν ευρύτερο πόλεμο όχι υπνοβατώντας, αλλά το κάνει στην πραγματικότητα έχοντας τα μάτια ορθάνοιχτα" (!!!)

Εμείς -παιδιά του δυτικού κόσμου- εμποτισμένοι με τις κυρίαρχες αντιλήψεις του δικού μας περιβάλλοντος, παλεύοντας με τα προβλήματα της καθημερινότητας που ο πόλεμος τα διογκώνει ( ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες, λίγα χρόνια μετά τη χρεοκοπία  και την επέλαση του κορονοϊού), υποβαλλόμενοι  από μια εικονική πραγματικότητα μιας μονοδιάστατης πληροφόρησης σε πολλά επίπεδα,  με την επίσημη αόριστη  διαβεβαίωση ότι “βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας” που εθίζει στην αναμονή και την επανάπαυση (να δούμε ως πότε με ανοχή απέναντι στο τεράστιο τίμημα της ενεργειακής και οικονομικής πίεσης!), προσδοκούμε σ’ αυτό το περιβάλλον -αφελώς μάλλον- ένα καλό 2023!  Όμως χωρίς κινήματα ΕΙΡΗΝΗΣ, όπως και χωρίς κινήματα διεκδίκησης δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων οι λαοί θα αποτελούν άθυρμα στα χέρια ιδιοτελών και αδιαφανών κέντρων εξουσίας, φιλόδοξων πολεμοχαρών  ανθρώπων, καλλιεργητών ενός πρωτόγονου και αδιέξοδου πατριωτισμού. Και, μοιραία θα εναποθέτουν απελπισμένα και αναποτελεσματικά τις ελπίδες τους  σε πνευματικούς και μεταφυσικούς κόσμους που μόνον παρηγορητικά και κατευναστικά μπορούν να λειτουργούν! Δεν μένει παρά  να αρχίσουμε κι εμείς να πιέζουμε (εκτός των άλλων και για την ειρήνη) , όπως πριν λίγες μέρες χιλιάδες Γερμανοί πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου με συνθήματα: «Ξεσηκωθείτε για την Ειρήνη» και «Διαπραγματευτείτε, μην κλιμακώνετε», ώστε να λάβει τέλος η εν εξελίξει καταστροφική διελκυστίνδα!

* Ο Κώστας Καραγιάννης είναι Φυσικός.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πανελληνιες
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα της Έκθεσης και οι... καταργημένες κοινωνικές επιστήμες
Πανελλαδικές 2023: Τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν κείμενα, να επιλύσουν γλωσσικές ασκήσεις, να παράξουν λόγο, για κοινωνικά φαινόμενα την ουσία...
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα της Έκθεσης και οι... καταργημένες κοινωνικές επιστήμες
panelladikes_exetaseis.jpg
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
Πανελλήνιες 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα: Το αποτέλεσμα είναι να  καταπνίγεται ο αυθορμητισμός και να εθίζονται οι μαθητές στην ανειλικρίνεια και την...
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
εξετάσεις 30.jpg
Πανελλήνιες 2023: Πως υπονομεύεται ο Μπρεχτ στο θέμα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ
Γιατί άραγε επιλέξατε το ποίημα του Μπρεχ «Καταφύγια για τη νύχτα», ένα ποίημα που είναι  καταπέλτης ενάντια  στην φιλανθρωπία,  ποίημα που γράφτηκε...
Πανελλήνιες 2023: Πως υπονομεύεται ο Μπρεχτ στο θέμα των Νέων Ελληνικών στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ