iran-mathitries
Η μυστηριώδης υπόθεση δηλητηρίασης μαθητριών που συγκλονίζει εδώ και μερικές εβδομάδες το Ιράν, πήρε νέες διαστάσεις σήμερα αφού δεκάδες νεαρά κορίτσια χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Οι επιθέσεις αυτές αποδίδονται από τις αρχές σε «άτομα» που διαφωνούν με την εκπαίδευση των γυναικών

Περίπου 35 μαθήτριες του λυκείου θηλέων Χαγιάμ, στην Παρντίς, μια κωμόπολη στην επαρχία της Τεχεράνης, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αφού αισθάνθηκαν αδιαθεσία σήμερα το πρωί, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Η κατάστασή τους δεν θεωρείται ανησυχητική. Τα κορίτσια ανέπνευσαν μια άγνωστη ουσία μέσα στο σχολείο τους.

Οι μαζικές δηλητηριάσεις ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κορίτσια ηλικίας περίπου 10 ετών ανέπνευσαν μυστηριώδη αέρια στα σχολεία τους, στην ιερή πόλη Κομ. Ορισμένα από τα παιδιά χρειάστηκαν βραχεία νοσηλεία.

Οι δηλητηριάσεις προκαλούνται από «ορισμένα πρόσωπα» τα οποία επιδιώκουν «να κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων», υποστήριξε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας. Για τον σκοπό αυτόν χρησιμοποιούν «χημικές ουσίες διαθέσιμες στην αγορά», πρόσθεσε, αποκλείοντας την πιθανότητα να χρησιμοποιούνται «στρατιωτικά» υλικά.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στη χώρα, με κάποιους να καταγγέλλουν τη σιγή των αρχών μολονότι αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που στοχοθετήθηκαν. Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Αχμαντρεζά Ραντάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό των υπόπτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Το πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως για να συζητήσει αυτήν την υπόθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Πληροφοριών και Υγείας.

«Φανατικοί μισογύνηδες»

Ακτιβιστές παραλλήλισαν τους δράστες των επιθέσεων με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ στη Δυτική Αφρική, που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Ο βουλευτής της Κομ, Αχμάντ Αμιρί Φαραχανί, τις χαρακτήρισε «παράλογες» και διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι της ιερής πόλης είναι «υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών».

Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους στο Ιράν και μάλιστα στα πανεπιστήμια η πλειονότητα των φοιτητών είναι γυναίκες. Η μεταρρυθμίστρια πρώην αντιπρόεδρος Μασουμέχ Εμπτεκάρ κάλεσε τις αρχές σήμερα «να τελειώνουν μια για πάντα με τους φανατικούς μισογύνηδες».

Τέτοιες επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε περισσότερα από 30 σχολικά ιδρύματα σε τουλάχιστον τέσσερις πόλεις, με αποτέλεσμα ορισμένοι γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα σχολεία θηλέων στοχοθετήθηκε και ένα σχολείο αρρένων στην πόλη Μπορουτζέρντ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karkinos
Καρκίνος: 6 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, ο καρκίνος δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν εμφανή σημάδια, ενώ άλλοι μπορεί...
Καρκίνος: 6 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ελένη Ανουσάκη
Ελένη Ανουσάκη: «Έχω καρδιακή ανεπάρκεια» – Η εξομολόγηση για την υγεία της
Ελένη Ανουσάκη – Η μάχη για την υγεία της και οι 7 ημέρες στο νοσοκομείο: «Έχει δημιουργηθεί καρδιακή ανεπάρκεια»
Ελένη Ανουσάκη: «Έχω καρδιακή ανεπάρκεια» – Η εξομολόγηση για την υγεία της
iereas.jpg
Ηράκλειο: «Κλέβει αυγά από κότες» – Η απίστευτη καταγγελία που οδήγησε ιερέα στη σύλληψη
Ηράκλειο: Ιερέας συνελήφθη λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη» – Τον κατήγγειλε η παπαδιά: «Κλέβει αυγά από τις κότες»
Ηράκλειο: «Κλέβει αυγά από κότες» – Η απίστευτη καταγγελία που οδήγησε ιερέα στη σύλληψη