τουρκια σεισμος
Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ εγκλωβισμένοι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν για να ζητήσουν βοήθεια

Η αστυνομία στην Τουρκία συνέλαβε 78 ανθρώπους, τους οποίους κατηγορεί για πρόκληση φόβου και πανικού με τον "διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων" για τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως 20 από αυτούς προφυλακίστηκαν.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία από τον καταστροφικό σεισμό ξεπέρασε τις 41.000 και εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δίαυλος επικοινωνίας πολλές φορές ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας δήλωσε ότι ταυτοποίησε 613 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι έκαναν προκλητικές αναρτήσεις και νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε βάρος 293. Από αυτή την ομάδα ο επικεφαλής εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 78.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε έναν νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να φυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια για διάδοση "παραπληροφόρησης", αυξάνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το καλοκαίρι.

Το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ερντογάν έχει πει πως ο νόμος χρειαζόταν προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως δεν θα φιμώσει την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει επίσης μπλοκάρει στο παρελθόν μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter προχθές Δευτέρα (13/02) πως η Τουρκία βιώνει μια "σοβαρή πληροφοριακή ρύπανση" και πως οι αρχές θα εκδίδουν ένα ημερήσιο δελτίο διόρθωσης των ψευδών πληροφοριών.

Μέσα σε μία εβδομάδα από τον σεισμό, έγιναν αναφορές στην κυβέρνηση για περίπου 6.200 τεμάχια ψευδών πληροφοριών και ειδήσεων, πρόσθεσε ο Αλτούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vroxes_252863_128495_type13262.jpg
Πάρτε μαζί σας ομπρέλα σε αυτές τις περιοχές - Τι ώρες θα βρέξει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα – Βελτίωση το Σάββατο, νέα κακοκαιρία από την Κυριακή
Πάρτε μαζί σας ομπρέλα σε αυτές τις περιοχές - Τι ώρες θα βρέξει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Τεχνητή Νοημοσύνη
Όταν η ΑΙ αναδιατάσσει την εργασία: Ποιοι αντέχουν, ποιοι πιέζονται
Η BT έχει ανακοινώσει περικοπή 55.000 θέσεων, με μέρος του προσωπικού να αντικαθίσταται από συστήματα ΑΙ, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι παγκοσμίως...
Όταν η ΑΙ αναδιατάσσει την εργασία: Ποιοι αντέχουν, ποιοι πιέζονται