Βρετανικό Κοινοβούλιο
Το προσωπικό 150 πανεπιστημίων της Βρετανίας πραγματοποιεί διήμερη απεργία

Τα πληρώματα των ασθενοφόρων και το προσωπικό περίπου 150 πανεπιστημίων στη Βρετανία πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Tο προσωπικό των πανεπιστημίων πραγματοποιεί διήμερη απεργία η οποία ξεκίνησε χθες και αφορά περίπου 150 πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ξεσπάσει μισθολογικές διαμάχες σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στη Βρετανία – από τους εργαζόμενους στα ταχυδρομεία και τον σιδηρόδρομο ως τους πυροσβέστες και τους εκπαιδευτικούς--, με αποτέλεσμα η χώρα να συγκλονίζεται από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά το άλμα του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 10%, τα υψηλότερα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με μία ακόμη απεργία στο δημόσιο σύστημα υγείας (NHS), τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του, με το νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα των ασθενοφόρων να συμμετέχουν μαζί σε κινητοποιήσεις.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη χρειάστηκε να αναβληθούν σχεδόν 50.000 ραντεβού εξαιτίας των απεργιών αυτών στην Αγγλία, σύμφωνα με το NHS.

Περίπου 15.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, μέλη του συνδικάτου Unison σε πέντε περιοχές της Αγγλίας, πραγματοποιούν και πάλι σήμερα απεργία. Το συνδικάτο μάλιστα απειλεί να εντείνει τις κινητοποιήσεις του.

«Μη δεχόμενη να διαπραγματευθεί, η κυβέρνηση καταδικάζει τους πολίτες σε μήνες ανώφελων αναταραχών», κατήγγειλε σήμερα η Σάρα Γκόρτον στέλεχος του Unison.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο και ότι, αντίθετα, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το 10%, κάτι που είναι αισθητό κυρίως στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, η Βρετανία μόλις που γλίτωσε την ύφεση το 2022, όμως οι προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν θα την αποφύγει και φέτος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατάληψη σε σχολείο
Κατάληψη δύο εβδομάδων στο 6ο ΓΕΛ Αθηνών – Γονείς και μαθητές ζητούν αλλαγές στη διοίκηση
Ένωση Γονέων στηρίζει τους μαθητές του 6ου ΓΕΛ Αθηνών ενάντια σε αυταρχικές πρακτικές
Κατάληψη δύο εβδομάδων στο 6ο ΓΕΛ Αθηνών – Γονείς και μαθητές ζητούν αλλαγές στη διοίκηση
καρδι
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά μέσα σε σακούλα στο προαύλιο
Το εύρημα έγινε αντιληπτό νωρίς το πρωί, και άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας και διερεύνησης
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά μέσα σε σακούλα στο προαύλιο
Εκδήλωση Ψηφιακής Παιδείας
ΕΚΠΑ: Δεκάδες σχολεία στην 6η εκδήλωση ψηφιακής παιδείας και ορθής χρήσης της τεχνολογίας
Στο ΕΚΠΑ η 6η εκδήλωση ψηφιακής παιδείας και ορθής χρήσης της τεχνολογίας από τα παιδιά και τους εφήβους “Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται…” και ο...
ΕΚΠΑ: Δεκάδες σχολεία στην 6η εκδήλωση ψηφιακής παιδείας και ορθής χρήσης της τεχνολογίας
Συνάντηση του ΣΑΤΕΑ με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας
Ειδική Αγωγή: Ψηφιακά οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ απευθείας στα σχολεία
Σε προετοιμασία τα νέα καθηκοντολόγια των εκπαιδευτικών - Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του ΣΑΤΕΑ με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ
Ειδική Αγωγή: Ψηφιακά οι γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ απευθείας στα σχολεία