σεισμος-τουρκια
Τι γνωρίζουμε προς στιγμήν για τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στα εδάφη της Τουρκίας και της Συρίας

Μεγάλα προβλήματα και χιλιάδες θανάτους έχουν προκαλέσει οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν σήμερα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πότε και πού;

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας).

Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.

Προσωρινοί απολογισμοί θυμάτων

Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.

Στην Τουρκία, ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στις 16:30 ώρα Ελλάδας η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) ήταν 1.498 νεκροί και τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. Σύμφωνα την υπηρεσία, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Στη Συρία, ο απολογισμός μέχρι τις 16:20 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές των ανταρτών, έκανε λόγο για 810 νεκρούς και τουλάχιστον 2.280 τραυματίες.

Υλικές ζημιές

Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες - 2.834 σύμφωνα με την AFAD.

Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.

Διεθνής βοήθεια

Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία.

Παρά τις διμερείς εντάσεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.

Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκλογ
Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: Πρωτιά και κυριαρχία των Παρεμβάσεων στις εκλογές για το 22ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
Εκπαιδευτικοί Περιστερίου: Ολοκληρώθηκε η ανάδειξη αντιπροσώπων με υψηλά ποσοστά για την ΑΣΕ και τις Παρεμβάσεις
Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής: Πρωτιά και κυριαρχία των Παρεμβάσεων στις εκλογές για το 22ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κ.Ο. της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
«Σεισμός» στη ΝΔ: Δέκα στελέχη προαναγγέλλουν νέο κόμμα με επιστολή-καταπέλτη
«Η παράταξη έχασε την ψυχή της» σημειώνουν με αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν το συνέδριο της ΝΔ
«Σεισμός» στη ΝΔ: Δέκα στελέχη προαναγγέλλουν νέο κόμμα με επιστολή-καταπέλτη