αφγανιστάν
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν καύσιμα για να ζεσταθούν

Πάνω από 160 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ψύχους στο Αφγανιστάν αυτό τον μήνα, στον δριμύτερο χειμώνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να πλέον να αγοράσουν καύσιμα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους εν μέσω θερμοκρασιών που πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν.

«162 άνθρωποι πέθαναν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών από τις 10 Ιανουαρίου έως τώρα», δήλωσε ο Σαφιουλάχ Ραχίμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών. Περίπου οι 84 από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 15 ετών, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν έως τους μείον 34 βαθμούς Κελσίου, ενέσκηψε στο Αφγανιστάν ενώ η χώρα βιώνει σοβαρή οικονομική κρίση.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναστείλει μερικώς τις δραστηριότητές τους τις τελευταίες εβδομάδες λόγω απόφασης της διοίκησης των Ταλιμπάν που απαγόρευσε σε γυναίκες να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής.

Σε ένα χιονισμένο χωράφι, στο δυτικό τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας, παιδιά ψάχνουν ανάμεσα σε σκουπίδια αναζητώντας πλαστικό για να το κάψουν και να βοηθήσουν έτσι τις οικογένειές τους, που δεν μπορούν να αγοράσουν ξύλα ή κάρβουνα.

Για παράδειγμα, ο 30χρονος μαγαζάτορας Ασούρ Αλί ζει με την οικογένειά του σε ένα τσιμεντένιο υπόγειο, όπου τα πέντε παιδιά του τρέμουν από το κρύο.

«Φέτος, ο χειμώνας είναι εξαιρετικά δριμύς και δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε κάρβουνο για εμάς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι λίγα χρήματα που βγάζει από το μαγαζί του δεν επαρκούν πλέον για την αγορά καύσιμης ύλης. «Τα παιδιά ξυπνούν από το κρύο και κλαίνε όλη νύχτα έως το πρωί. Είναι όλα άρρωστα. Έως τώρα, δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια και δεν έχουμε αρκετό ψωμί για να φάμε τον περισσότερο καιρό».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Καμπούλ αυτή την εβδομάδα, ο  ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι ο οργανισμός αναζητά εξαιρέσεις στην απαγόρευση για τις γυναίκες που εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, που επιβλήθηκε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για πολλούς Αφγανούς.

«Ο χειμώνας του Αφγανιστάν…όπως όλοι γνωρίζουν στο Αφγανιστάν, είναι μεγάλος κομιστής δεινών για τόσες πολλές οικογένειες στη χώρα, μέσα σε τόσα χρόνια ανθρωπιστικής κρίσης…βλέπουμε κάποιες από τις επιπτώσεις σε απώλειες ανθρώπινων ζωών», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο Reuters.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mosxari
Μοσχάρι κατσαρόλας: 5 λάθη που το κάνουν σκληρό και πώς να τα αποφύγουμε
Μικρές αστοχίες στο μαγείρεμα μπορούν να χαλάσουν ένα κλασικό φαγητό. Δείτε τι να προσέξετε για μοσχάρι που λιώνει στο στόμα.
Μοσχάρι κατσαρόλας: 5 λάθη που το κάνουν σκληρό και πώς να τα αποφύγουμε
tigani
10 συνηθισμένα λάθη στο σοτάρισμα και πώς να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα
Πολλά μικρά λάθη μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ας δούμε τα πιο συχνά προβλήματα και τρόπους να τα αποφύγετε.
10 συνηθισμένα λάθη στο σοτάρισμα και πώς να πετύχετε τέλειο αποτέλεσμα