ισπανική αστυνομία
Ο 74χρονος συνταξιούχος είναι ύποπτος για τις παγιδευμένες επιστολές που στάλθηκαν από το Νοέμβρη μέχρι και το Δεκέμβρη

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι, η αστυνομία συνέλαβε 74χρονο συνταξιούχο που θεωρείται ύποπτος για την αποστολή στα τέλη του 2022 των παγιδευμένων επιστολών σε οργανισμούς και πρεσβείες στην Ισπανία.

Οι επιστολές εστάλησαν μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στην ουκρανική πρεσβεία στην Μαδρίτη, στην υπουργό Άμυνας, σε εταιρεία που κατασκευάζει εκτοξευτήρες ρουκετών που έχουν σταλεί από την Μαδρίτη στο Κίεβο, σε μεγάλη ισπανική στρατιωτική βάση σε κυβερνητικά γραφεία, σε δορυφορική της Ευρωπαϊκής Ενωσης εταιρεία και στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ουκρανικής πρεσβείας στην Μαδρίτη είχε τραυματισθεί ελαφρά στο χέρι από την έκρηξη μίας από τις επιστολές, που είχε ως αποδέκτη τον πρεσβευτή της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ισπανική δικαιοσύνη έχει ανοίξει έρευνα για συμβάντα που σχετίζονται με «τρομοκρατία», ενώ το Κίεβο διέταξε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις ουκρανικές διπλωματικές αποστολές.

Σύμφωνα με τους New York Times, τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες Πληροφοριών, οι υποψίες βαραίνουν μία μικρή ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση, το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα, το οποίο βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία των παγιδευμένων αποστολών.

Η εθνικιστική και ρατσιστική αυτή οργάνωση βρίσκεται στον αμερικανικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του 2020 και ανέλαβε δράση υπό τις διαταγές των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών, την GRU, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

το CineDoc και το Πάντειο Πανεπιστήμιο διοργανώνουν μια ειδική προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΛΟ» του Θανάση Βασιλείου
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΛΟ» του Θανάση Βασιλείου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 59 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, το CineDoc και το Πάντειο Πανεπιστήμιο παρουσιάζουν το πολυβραβευμένο...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΛΟ» του Θανάση Βασιλείου