Προβληματισμός έχει δημιουργηθεί για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η έλλειψη στέγης για τα παιδιά

Η ζωή στο δρόμο ή σε ανθυγιεινά και μικρά δωμάτια ξενοδοχείου έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών, προειδοποιούν η Unicef Γαλλίας και η Samu Social de Paris, μια οργάνωση αρωγής για τους πιο μειονεκτούντες, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης: η ευημερία των παιδιών που στερούνται το «προστατευτικό κουκούλι» ενός πραγματικού σπιτιού μπορεί να επηρεαστεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και στη μελλοντική ενήλικη ζωή τους, λένε οι δύο οργανισμοί.

Ακριβό το τίμημα!

Μεταξύ αυτών των ανηλίκων, "μια μικρή μειονότητα είναι ανθεκτική που θα βγει από αυτό πιο δυνατή, αλλά η πλειονότητα θα πληρώσει ακριβό τίμημα", είπε στο AFP ο παιδοψυχίατρος Μπρουνό Φαλισάρ, ο οποίος παρείχε την τεχνογνωσία του στους συντάκτες της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο επιβλαβείς μπορεί να είναι οι συνθήκες διαβίωσής του για την ψυχική του υγεία, σύμφωνα με αυτό τον ειδικό, κυρίως εάν το μικρό παιδί δεν έχει τη δυνατότητα "να είναι στα ζεστά, να έχει να φάει όταν πεινάει, να παρηγορείται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά".

"Η ασφάλεια του περιβάλλοντος έχει σημαντική θεραπευτική δύναμη", συνοψίζει ο γιατρός, κατά τον οποίο "το να δώσεις στέγη σε έναν άστεγο λειτουργεί καλύτερα από το να του συνταγογραφείς φάρμακα".

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Αυγούστου στη Γαλλία, ο οποίος αναφέρεται στην έκθεση, "περισσότερα από 42.000 παιδιά ζούσαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, σε αυτοσχέδια καταφύγια ή στο δρόμο".

Πηγές ανησυχίας οι ακατάλληλοι χώροι

Μόνο μια μειονότητα αυτών των ανηλίκων κοιμάται στο δρόμο, "αλλά προσοχή! Η ζωή σε ξενοδοχείο ή σε εστία αστέγων έχει επίσης τεράστιες συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών", υπογραμμίζει η πρόεδρος της Unicef Γαλλίας, Αντελίν Χαζάν.

Κατάμεστοι, ανθυγιεινοί, επισφαλείς χώροι διαβίωσης μπορεί να γίνουν "πηγές ανησυχίας" και να επιβαρύνουν την αυτοεκτίμηση, τον ύπνο, τη διατροφή, το άγχος. "Θα έπρεπε να έχουμε ξενοδοχεία ειδικά για οικογένειες, όχι με ανθρώπους που πίνουν. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς", λέει η 13χρονη Αντέλ, την οποία επικαλείται η έκθεση.

"Τρώω στο κρεβάτι μου", λέει από την πλευρά του ο 15χρονος Χούλιο, που ζει με την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 9Χ2. Ένας μικρός χώρος όπου μπορεί να προκαλέσει ένταση η θέα "ενδοοικογενειακής βίας και καταστάσεων κακοποίησης", εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να "ενισχύουν τα μέσα" των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που είναι "σημαντικά" απόντα από επαγγελματίες στη Γαλλία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
Ξεκίνησε η Β' Φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά», με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
«Πάω Μπροστά»: Έναρξη για τη Β' Φάση του προγράμματος με επιδοτούμενη κατάρτιση 400 ευρώ
aksiologisi.jpg
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες
«Τώρα είμαι εκπαιδευτικός που δουλεύω κοντά 20 χρόνια στην εκπαίδευση και δεν επιτρέπω καμία αξιολόγηση να αιωρείται στο κεφάλι μου σαν απειλή, ούτε...
Ο επιθεωρητής διδάσκει βλακείες