lukashenko
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο «απαγόρευσε»... την αύξηση των τιμών - Η Μόσχα χορηγεί δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων στο Μινσκ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, διέταξε σήμερα την απαγόρευση των αυξήσεων στις τιμές για να περιορίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού στην πρώην αυτή σοβιετική δημοκρατία, η οποία είναι σύμμαχος της Ρωσίας.

«Από τις 6 του μηνός απαγορεύεται κάθε αύξηση των τιμών. Α-πα-γο-ρεύ-εται! Από σήμερα. Όχι από αύριο, αλλά από σήμερα», δήλωσε ο ηλικίας 68 ετών Λουκασένκο, κατά την διάρκεια σύσκεψης με οικονομικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BelTA.

«Οι τιμές σήμερα είναι υπέρογκες, είναι στα ύψη. Δεν πρέπει να ανέβουν ξανά, πουθενά. Δεν είναι αναγκαίο. Αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις. Και αυτές οι εξαιρέσεις είναι υπό τον έλεγχο του αρμόδιου υπουργού (αντιμονοπωλιακής διευθέτησης και εμπορίου) και των κυβερνητών», πρόσθεσε ο Λουκασένκο ο οποίος κυβερνά τη Λευκορωσία από το 1994 και κατέστειλε ξεδιάντροπα ένα κίνημα διαμαρτυρίας το 2020.

Οι παραβάτες, προειδοποίησε ο Λουκασένκο, θα τιμωρηθούν σκληρά, μέχρι και ποινική δίωξη θα ασκηθεί. «Άμεση κράτηση και ποινική δίωξη… Ο εισαγγελέας είναι αυτός που μαζί με την Επιτροπή κρατικού ελέγχου θα αποφασίσουν τι θα κάνουν. Σε όλους τους τομείς με εκείνους που παραβίασαν την τάξη που εγώ επέβαλα και με εκείνους που συνέβαλαν σε κάτι τέτοιο ή με εκείνους που προσπάθησαν να ξεφύγουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ο πληθωρισμός στη Λευκορωσία, μια χώρα όπου μεγάλα τμήματα της οικονομίας παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, έφτασε το 17,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

"Οι τιμές του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των πουλερικών (...) αυξάνονται. Υπήρξε έλλειψη αυγών στο Μινσκ τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος διατηρούσε έναν συνεταιρισμό επί Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ρωσία χορηγεί δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Λευκορωσία

Η Ρωσία θα χορηγήσει στην Λευκορωσία δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να καλύψει τις ανάγκες σε παραγωγή αγαθών που δεν εισάγονται πλέον, δήλωσε σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξέι Οβερτσούκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλα τα έγγραφα «είτε έχουν υπογραφεί είτε θα υπογραφούν άμεσα» αλλά σε κάθε περίπτωση οι παράμετροι του δανείου έχουν ήδη καθορισθεί.

Ο Οβερτσούκ δήλωσε επίσης ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε προγράμματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη παραγωγής προϊόντων που θα αντικαταστήσουν εισαγόμενα προϊόντα. Λεπτομέρειες για τους όρους του δανείου δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι η Μόσχα θα χορηγήσει στο Μινσκ επιπροσθέτως δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλήνιες 2026: 4 επιλογές από το 3ο Πεδίο με καλά επαγγελματικά δικαιώματα και λιγότερα μόρια
Πανελλήνιες 2026: Οι «έξυπνες» επιλογές του 3ου Πεδίου με χαμηλότερες βάσεις και ισχυρές επαγγελματικές προοπτικές
Πανελλήνιες 2026: 4 επιλογές από το 3ο Πεδίο με καλά επαγγελματικά δικαιώματα και λιγότερα μόρια
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα Δημοκρατία: Η νέα Πολιτική Επιτροπή των 150 – Ισχυρό προεδρικό αποτύπωμα στις εσωκομματικές κάλπες
Η σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ως καθρέφτης των εσωτερικών ισορροπιών της παράταξης
Νέα Δημοκρατία: Η νέα Πολιτική Επιτροπή των 150 – Ισχυρό προεδρικό αποτύπωμα στις εσωκομματικές κάλπες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Εκπαίδευση υπό πίεση: Γιατί οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλέον επαγγελματική ομάδα υψηλού κινδύνου
Η γνωστή φράση περί «λίγων ωρών δουλειάς», «πολλών αργιών» και «μεγάλων διακοπών» ίσως να ήταν κάποτε μια εύκολη κοινωνική ατάκα, σήμερα όμως...
Εκπαίδευση υπό πίεση: Γιατί οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλέον επαγγελματική ομάδα υψηλού κινδύνου