ιράν σύλληψη εστιατόριο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μία γυναίκα συνελήφθη στο Ιράν επειδή δεν φόραγε χιτζάμπ ενώ έτρωγε σε εστιατόριο.

Μια γυναίκα, η οποία έτρωγε σε εστιατόριο της Τεχεράνης χωρίς να φοράει το χιτζάμπ της (την μαντίλα) και της οποίας η φωτογραφία έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη, όπως δήλωσε σήμερα η αδελφή της την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η φωτογραφία δείχνει την Ντόνια Ραντ να κάθεται σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο της Τεχεράνης και να παίρνει το πρωινό της μαζί με μια φίλη της, η οποία επίσης δεν φοράει χιτζάμπ.

Μετά την φωτογραφία συνελήφθη!

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες τους χαιρέτισαν την κίνηση των δύο γυναικών να επιδείξουν απείθεια απέναντι στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλει η Ισλαμική Δημοκρατία στις γυναίκες.

Η Αμινί πέθανε νωρίτερα μέσα στον μήνα έπειτα από την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

"Χθες, μετά την κυκλοφορία αυτής της φωτογραφίας, οι υπηρεσίες ασφαλείας επικοινώνησαν με την αδελφή μου Ντόνια Ραντ και της ζήτησαν να τους δώσει ορισμένες εξηγήσεις", έγραψε η αδελφή της συλληφθείσας, η Ντίνα, στο Twitter.

"Σήμερα, αφού πήγε εκεί που της είπαν, συνελήφθη. Έπειτα από μερικές ώρες σιωπής, η Ντόνια μου είπε σε ένα σύντομο τηλεφώνημά της ότι μεταφέρθηκε στην πτέρυγα 209 της φυλακής Εβίν", είπε η ίδια αναφερόμενη στην διαβόητη πτέρυγα της φυλακής της Τεχεράνης, η οποία φέρεται ότι διοικείται από το υπουργείο πληροφοριών.

"Η οικογένειά μας ανησυχεί πολύ για την κατάστασή της", είπε η Ντίνα.

Το τίμημα της ελευθερίας

Τις τελευταίες ημέρες ιρανικά μέσα εκτός της χώρας προβάλλουν όλο και περισσότερες εικόνες πολιτικής ανυπακοής με γυναίκες στο Ιράν να μοιράζονται φωτογραφίες τους που τις δείχνουν να περπατούν, να ψωνίζουν ή να πίνουν καφέ χωρίς το χιτζάμπ τους.

"Πήγαν απλώς να πάρουν το πρωινό τους χωρίς το χιτζάμπ τους. Συνελήφθησαν. Τόσο βάρβαρη και νοσηρή είναι η πολιτική του χιτζάμπ στο Ιράν", σχολίασε στο Twitter ο Ομίντ Μεμαριάν, ένας προβεβλημένος ακτιβιστής και δημοσιογράφος που εδρεύει στις ΗΠΑ

Κάποιοι χρήστες των μέσων ενημέρωσης παρομοίασαν τις ενέργειες της Ραντ με εκείνες της Ρόζα Πάρκς, της Αφροαμερικανίδας ακτιβίστριας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία δεν είχε παραχωρήσει την θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και είχε συλληφθεί, βάζοντας την φωτογραφία της Παρκς μέσα σε ένα λεωφορείο δίπλα στην φωτογραφία της Ραντ στο καφέ.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Ιράν ζει την σκληρότερη επιχείρηση καταστολής εδώ και χρόνια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Αμινί.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιτυε
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Παιδεία: Τεχνητή νοημοσύνη, ηχητικά βιβλία και «panic button» στα σχολεία
Το ελληνικό σχολείο αλλάζει: Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» παρουσίασε τον ψηφιακό οδικό χάρτη 2025–2030
ισρτ
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ
Παγκόσμιος Στολίσκος Αλληλεγγύης: Σοκάρουν οι εικόνες με τους δεμένους ακτιβιστές και τους 19 Έλληνες
Σοκ προκαλεί βίντεο με βασανισμούς των ακτιβιστών του Flotilla από ακροδεξιό υπουργό του Ισραήλ