αφρική-κλειτοριδεκτομή
Εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί στο μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής, ενώ το βάναυσο έθιμο εξακολουθεί να υφίσταται σε αρκετές περιοχές της Αφρικής.

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υποστεί ακρωτηριασμό/κόψιμο γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενώ ο αριθμός τους πιθανότατα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς για ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Παρόλο που παρατηρείται διαχρονικά μια έστω μικρή τάση μείωσης στις περισσότερες χώρες (στις 26), οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στίβεν ΜακΚολ του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine», αξιολόγησαν στοιχεία από 30 μελέτες, από τις οποίες οι 23 αφορούσαν την Αφρική, οι έξι την ανατολική Μεσόγειο και μία τη ΝΑ Ασία.

Συνολικά οι έρευνες αφορούσαν 406.048 γυναίκες από 30 χώρες και 296.267 κορίτσια από 25 χώρες. Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 37% των γυναικών 15-49 ετών και το 8,3% των κοριτσιών 0-15 ετών είχαν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ο εν λόγω ακρωτηριασμός είναι μια ακραία μορφή βίας και ανισότητας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για μια επιβλαβή μη ιατρική παραδοσιακή πρακτική που έχει μακρόχρονες συνέπειες για την υγεία, καθώς και οικονομικές, γι’ αυτό ζητά τον τερματισμό της έως το 2030.

Η νέα μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) αναφέρει ότι αρκετές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σομαλία, το Σουδάν, η Ινδονησία, το Μάλι και η Γουινέα, δεν πρόκειται να πιάσουν αυτόν τον στόχο, εκτός κι αν λάβουν πιο δραστικά μέτρα για να θέσουν τέρμα στους ακρωτηριασμούς.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xartis231.jpg
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Το mySafetyPlan προσφέρει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να εντοπίσει άμεσα πού πρέπει να κατευθυνθεί σε σεισμό ή άλλη φυσική καταστροφή
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Παραλία στην Ελλάδα
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν απόλυτη ηρεμία, φυσική ομορφιά και απομόνωση – μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη