woman period
Πλέον οι γυναίκες στη Σκωτία θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου - Η πρώτη χώρα στον κόσμο που διασφαλίζει το συγκεκριμένο δικαίωμα

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διασφαλίζει δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το BBC, ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα 15 Αυγούστου υποχρεώνει πλέον τις τοπικές αρχές να παρέχουν δωρεάν είδη, όπως ταμπόν και σερβιέτες σε «οποιαδήποτε τα χρειάζεται».

Τα προϊόντα θα διανέμονται μέσω δημοτικών δομών και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από τη βουλευτή των Εργατικών της Σκωτίας Monica Lennon, η οποία αγωνίζεται για τον τερματισμό της «φτώχειας της περιόδου», ήδη από το 2016. «Ενώ το κόστος διαβίωσης ολοένα και αυξάνεται, η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας, η οποία αποδεικνύει τι δύναται να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί συνεργαζόμαστε για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε», δήλωσε  Lennon.

Από την πλευρά της, η Georgie Nicholson, της ομάδας «Hey Girls», ανέφερε σε εκπομπή του BBC Radio, ότι τα προϊόντα περιόδου θα πρέπει να είναι τόσο προσβάσιμα όσο το ρολό τουαλέτας στις δημόσιες τουαλέτες.

Η Nicolson είπε ακόμα ότι «υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να περιγράψεις τη "φτώχεια περιόδου": πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και πρέπει πραγματικά να επιλέξεις αν μπορείς να αγοράσεις μια σακούλα ζυμαρικά ή ένα κουτί ταμπόν. Είναι τόσο βασικό».

«Ακούμε για πολλές μητέρες που μένουν χωρίς προστασία περιόδου μόνο και μόνο για να μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και να χρησιμοποιούν αντικείμενα όπως εφημερίδες γεμισμένες σε κάλτσες ή ψωμί... επειδή είναι φθηνότερα από τα προϊόντα περιόδου», σημείωσε ακόμα η Nicolson.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολάζ με φωτογραφίες φοιτητών και στο βάθος αμφιθέατρο πανεπιστημίου
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Η επιστροφή στα θρανία ως πράξη υπέρβασης – Συγκλονιστικές ιστορίες ζωής από ανθρώπους που αποδεικνύουν ότι η δίψα για γνώση δεν γνωρίζει ημερομηνία...
«Διάβαζα ανάμεσα στις χημειοθεραπείες»: Οι άνθρωποι που «σπάνε» τα στερεότυπα και μπαίνουν στα αμφιθέατρα μετά τα 40
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
Νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανοίγει τον δρόμο για συμπληρωματικές παροχές σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες
Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ: Τι αλλάζει με τα επαγγελματικά ταμεία
babiniotis
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»
Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης επισημαίνει τα «μαργαριτάρια» της τηλεόρασης που «βγάζουν μάτι» και εξηγεί ποια πασίγνωστη έκφραση είναι λάθος
Μπαμπινιώτης: «Γιατί είναι λάθος η έκφραση "2 βαθμοί υπό του μηδενός"»