Αθέατες όψεις της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν: Σηκώνει το γάντι η Κίνα-Στηρίζει η Ρωσία!
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιοδεύουν στην Ασία, συνωμοτούν και απειλούν. Οι Κινέζοι “σηκώνουν το γάντι” και κλιμακώνουν την αντιπαράθεση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες περιοδεία έξι εβδομάδων σε χώρες του Ειρηνικού αποφάσισε η Ουάσιγκτον, με τον στρατηγό Μ. Μίλεϊ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Η παρουσία του Μίλεϊ συνδέθηκε με τις προκλητικές δηλώσεις του ότι: «…ο κινεζικός στρατός γίνεται όλο και πιο επιθετικός και επικίνδυνος (…) οι κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές επεμβάσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των επικίνδυνων επαφών έχει αυξηθεί επίσης με τον ίδιο ρυθμό…». 

Επίσκεψη στα πλαίσια του εντεινόμενου ανταγωνισμού τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού

Είναι προφανές ότι ο χαρακτήρας των επισκέψεων αυτών είναι η δαιμονοποίηση της Κίνας και εντάσσεται στα πλαίσια του εντεινόμενου ανταγωνισμού τους στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Όλ’ αυτά τα αμερικανικά πήγαινε-έλα, προκαλούν την οργή της κινεζικής ηγεσίας, η οποία μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, ξεκαθάρισε ότι: «Κάποιοι στις ΗΠΑ κάνουν εκτιμήσεις για την “κινεζική απειλή” κολλημένοι στη νοοτροπία του “παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος” του Ψυχρού Πολέμου. Ο μόνος σκοπός είναι να νομιμοποιηθεί η στρατιωτική ενίσχυση των ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στον κόσμο, με περισσότερες από 800 υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, υποβλήθηκε πρόταση για τη διάθεση 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 (…) Ποιος στέλνει στρατιωτικά οχήματα και αεροσκάφη στο εξωτερικό για επίδειξη δύναμης; Ποιος απειλεί την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα; Ποιος είναι πιο επιθετικός; Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους…».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊπέι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

nancy-pelosi.jpg

Χαρακτηρίζει την Ταϊβάν «αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας» και συμπληρώνει ότι η επίσκεψη στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα στις δυνάμεις αυτονομιστών περί «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσινγκτον.

Κίνα: Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί!

Σημειώνουμε πως στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ιράν), συναντήθηκαν οι υπουργοί εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας, Λαβρόφ και Γουάγκ Γι. Ο Λαβρόφ τόνισε πως: «Σήμερα βλέπουμε πως ο κόσμος μεταμορφώνεται αποκτώντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισορροπία», ενώ ο Γουάνγκ Γι σημείωσε: «Με φόντο σύνθετες αλλαγές στη διεθνή κατάσταση και διάφορες προκλήσεις, οι χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση, την αλληλεγγύη. Ο Οργανισμός πρέπει να ενεργεί ως ηγετική δύναμη για την υποστήριξη της διεθνούς δικαιοσύνης, καθώς και ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στη διεθνή και περιφερειακή κατάσταση. Θα πρέπει να είναι μια σημαντική δύναμη και μια κινητήρια δύναμη για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία». Σε ό,τι αφορά στο ταξίδι της Πελόζι, προειδοποίησε ότι η επίσκεψη θα σήμαινε «…υπέρβαση της κόκκινης γραμμής που ορίζεται από την αρχή της μίας Κίνας (…) είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί. Αν η αμερικανική πλευρά επιμείνει στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, η κινεζική πλευρά θα λάβει σταθερά και ισχυρά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα (…) οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες προκύψουν».

trio-768x450.jpg

Ρωσία: Καταστροφικές οι κινήσεις των ΗΠΑ

Θέση για όσα συμβαίνουν πήρε και το Κρεμλίνο που μέσω του εκπροσώπου του, Ντ. Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «καταστροφικές» κινήσεις, αναφέροντας ότι: «…τέτοια συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή θα μπορούσε μόνο να επιδεινώσει τις εντάσεις, καθώς ο κόσμος είναι ήδη υπερφορτωμένος με περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα (…) Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και πιστεύουμε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει ή να προβεί σε ενέργειες υποκίνησης ή άλλης φύσης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Σοκ: «Βραχιολάκι» στους δράστες της κακοποίησης γυναικών προαναγγέλλει η κυβέρνηση – Φόβοι για την προστασία των θυμάτων
Τρόμος για τα θύματα κακοποίησης - Θα ζουν με τους θύτες κάτω από την ίδια στέγη
Σοκ: «Βραχιολάκι» στους δράστες της κακοποίησης γυναικών προαναγγέλλει η κυβέρνηση – Φόβοι για την προστασία των θυμάτων